Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kvůli technické poruše dnes nejezdí lanovka na Petřín

Technická závada na vozidle zastavila dnes provoz lanovky, která spojuje Újezd a Petřín. Oprava bude zřejmě probíhat celý den. Znovu by se pak lanovka měla rozjet ve středu. Lanová dráha na Petřín patří k vyhledávaným atrakcím a cestující vyveze nejen k Petřínské rozhledně, ale rovněž k bludišti nebo Štefánikově hvězdárně. Je také součástí MHD, takže ji využívají i studenti vysokoškolských kolejí na Strahově.

Jednoznačnou příčinu závady v současné době není možné určit. Provádějí se patřičná opatření, aby byla příčina co nejdříve odstraněna, a tím zajištěna stoprocentní bezpečnost,“ uvedla mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková.

Lanovku čeká celková obnova

Každoročně je petřínská lanovka na jaře a na podzim mimo provoz kvůli pravidelné údržbě, naposledy letos v březnu. Při údržbě pracovníci podniku kontrolují dráhu, strojovnu i vozy a provedou drobné opravy a nutné revize. Město plánuje v následujících letech dráhu úplně vyměnit a nakoupit nové vozy. Celková obnova lanové dráhy by se měla uskutečnit v následujících čtyřech až pěti letech a vyjít má podle odhadu na 210 milionů korun. Dráhu lanovky poškozuje ujíždějící svah, který je podle dopravního podniku nutné stabilizovat a následně vybudovat nové koleje. Na podobu nových vozů plánuje město vypsat designovou soutěž.

Lanovka na Petřín bude mít nové vozy i trať. Náklady na opravu přesáhnou 200 milionů

Nové vozy a zcela novou trať dostane oblíbená lanovka na Petřín. Na podobu vozů metropole vypíše soutěž. Oprava by se měla uskutečnit v následujících čtyřech či pěti letech. Při opravě bude provoz lanovky zastaven asi na osm měsíců. Předběžné...

Lanová dráha se poprvé rozjela v létě 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Za svoji existenci měla dvě dlouhé odstávky. V roce 1916 se zastavila kvůli světové válce, provoz byl obnovený v roce 1932. V roce 1965 rozsáhlé sesuvy půdy trať zničily a lanovka se znovu rozjela v roce 1985. Na přelomu let 2015 a 2016 se pak dočkala výrazné opravy trati. Od zahájení provozu v červnu 1985 do konce roku 2019 přepravila víc než 54,5 milionu cestujících. Nejvíc lidí se svezlo předloni, a to zhruba 2,2 milionu.

První pražská lanovka vedla na Letnou. Přes sto metrů dlouhá jízda stála tři krejcary

První lanovka v Praze i v českých zemích, která zahájila provoz 31. května 1891, nevedla na Petřín, ale spojovala vltavské nábřeží s Letenskou plání. Teprve o dva měsíce později přivítala první cestující také dodnes fungující dráha vedoucí z Malé...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dopravní podnik hlavního města Prahy

Štítky ČR, MHD, Praha, lanovky, Petřín, lanová dráha, Štefánikova hvězdárna, Petřínská rozhledna, Strahov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli technické poruše dnes nejezdí lanovka na Petřín  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.