Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha plánuje letos investovat do cyklodopravy stovky milionů. Pod Mánesovým mostem má vzniknout podjezd

V Praze byla zahájena cyklistická sezona a metropole letos investuje do rozvoje cyklistické infrastruktury rekordní částku. Letos by se také měla proinvestovat většina z celkových 370 milionů korun na 21 kilometrů nových stezek, projekční práce i studie dalšího rozvoje. Vzniknout má nosná konstrukce propustku na vltavské pravobřežní cyklostezce A2 k překonání Ohrobeckého potoka, bezbariérové propojení ulic na Klárově pod Mánesovým mostem či nová lávka HolKa, která propojí Holešovice s Karlínem.

Až 14 kilometrů nových cyklostezek

V rozpočtu Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) je pro cyklistickou infrastrukturu na letošní rok vyhrazeno 122 milionů korun na 7 kilometrů nových cyklostezek. Letos by mělo být dokončeno 17 projektů, díky kterým vznikne téměř 14 kilometrů nových stezek.

V Praze je přes 515 kilometrů značených tras, z toho zhruba dvě stovky vedou mimo komunikace s automobily. Cyklisté mají vyznačené ve více než 340 křižovatkách samostatná stání před automobily.

Podjezd pod Mánesovým mostem je dlouhodobě připravovaný projekt. Je vždycky úspěch vůbec v historickém centru najít nějaký prostor a vybudovat něco nového pro cyklisty,“ uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Podjezd propojí mezi prvním a druhým pilířem mostu Kosárkovo nábřeží a ulici U Lužického semináře. Bude se jednat o čtyři metry širokou stezku. „Cyklisté na Klárově získají bezbariérový průjezd tou složitou křižovatkou,“ dodal Scheinherr.

Lávka HolKa i stezka v Praze 21

Další významnou stavbou je podle náměstka zmíněná lávka HolKa z Holešovic do Karlína. Usnadní pěším a cyklistům cestu mezi městskými částmi a umožní cestu na ostrov Štvanice. Propojení od roku 2015 v létě zajišťuje přívoz HolKa. Na stavbu lávky vypsal magistrát výběrové řízení na stavitele. Lávka vyjde na maximálně 197 milionů korun.

Lávka HolKa mezi Holešovicemi a Karlínem bude vybudována do konce příštího roku. Město vypsalo veřejnou zakázku na její stavbu

Pražský magistrát vypsal veřejnou zakázku na stavbu lávky HolKa propojující pražské Holešovice a Karlín. Vybudována bude do konce příštího roku . ČTK to sdělil náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Náklady na stavbu by měly být podle...

Město a TSK se zaměří na práce také na páteřních trasách A1 a A2, které vedou po obou březích Vltavy celým městem. Na A2 bude například dokončen poslední úsek mezi Zbraslaví a Jarovem, kde je nyní pouze polní cesta.

V ulicích Prahy je vyznačených asi 50 kilometrů cyklopruhů a zhruba 34 kilometrů piktokoridorů, kdy jsou na vozovce vyobrazené symboly bicyklu, které řidiče upozorňují na častý průjezd cyklistů.

Mezi zcela nové projekty patří stezka ve Staroklánovické v Praze 21. Původní úzký chodníček bude vybourán a nahradí jej osvětlená stezka pro cyklisty a chodce. Dalším je propojení ulic Průmyslová a Nedokončená, na které již má TSK stavební povolení. Cyklostezka nově propojí také stanici metra C Kačerov se stanicí MHD U Labutě v Krči. Nový povrch dostane cesta v Kunraticích směrem na Vestec.

Většina peněž je již přidělena ke konkrétním stavbám

Z celkových 122 milionů korun má již TSK většinu prostředků přidělenou ke konkrétním stavbám. Částka zahrnuje i peníze na projektovou činnost. Jsou tam peníze na projekty, kdy se ještě řeší například majetkoprávní problémy,“ řekla mluvčí TSK Barbora Lišková. Podle pražského cyklokoordinátora Pavla Poláka je v takzvaném zásobníku přes 60 projektů, z nichž je již okolo dvou desítek v pokročilém stadiu přípravy.

TSK bude rovněž investovat do cyklostojanů. Magistrát oslovil také základní školy, zda by o jejich umístění měly zájem.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, doprava, kondice, Praha, cykloturistika, Mánesův most, cyklostezka, lávka, projekt, Karlín, Holešovice, Adam Scheinherr, Pavel Polák, Lužický seminář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha plánuje letos investovat do cyklodopravy stovky milionů. Pod Mánesovým mostem má vzniknout podjezd  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.