Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pozor tramvaj! Testovaná aplikace může zachránit život nepozorným chodcům

Pražský dopravní podnik testuje mobilní aplikaci Pozor tramvaj. Cílem je varovat obyvatele i návštěvníky Prahy před střetem s tramvají a zvýšit bezpečnost MHD. Testovací provoz je zaveden na linkách číslo 9, 11 a 22 a potrvá do konce června. Loni se v pražských ulicích stalo 47 nehod tramvají s chodci, což je meziročně asi o polovinu méně.

Zatím 97 tramvají

Na zmíněných linkách je celkem 97 tramvají vybaveno zařízením, které prostřednictvím bluetooth komunikuje s aplikací. Tramvaje s nainstalovaným vysílacím zařízením jsou viditelně uvnitř i zvenčí označena samolepkou pilotního provozu projektu.

POZOR TRAMVAJ! je bezpečnostní aplikace, která vám poběží na pozadí vašeho chytrého mobilního telefonu a prostřednictvím Bluetooth komunikuje s vysílací jednotkou v blížící se tramvaji. Po nainstalování aplikace si proto ve svém telefonu zapněte Bluetooth. Díky bezdrátovému a bezobslužnému řešení vás aplikace včas upozorní na blížící se tramvaj, a to zvukovou i vizuální výstrahou.

V aplikaci si lze vybrat ze dvou režimů. První je nastaven jako výchozí a uživatel dostane upozornění na nebezpečí pouze pokud telefon používá. Ve druhém případě jej upozorní, i když je aplikace vypnuta a telefon uspaný.

Varování zvoněním a vibracemi

Uživatele aplikace upozorní zvoněním i vibracemi. Varování se automaticky spustí, jakmile je tramvaj zhruba 100 až 120 metrů daleko. U některých typů telefonu je dosah 80 až 140 metrů.

„Pilotní provoz bude probíhat do konce letošního června. V létě jej vyhodnotíme a podle výsledků se rozhodneme, jestli vysílací zařízení nainstalujeme do všech našich tramvají," uvedl vedoucí tramvají DPP Milan Slunečko.

DPP v březnu 2019 zahájil kampaň Neskákej mi pod kola, při které například vyslal do ulic speciálně polepenou tramvaj. Na sobě má žlutý polep s nápisy a siluetami sražených chodců. Součástí je také tabule se skóre při nehodách mezi chodci a tramvají. Nápisy na voze upozorňují na prohřešky lidí. Nejčastější chybou je nepozornost a nedání přednosti tramvaji. V kampani bude DPP letos pokračovat.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky doprava, tramvaj, aplikace, Praha, Dopravní podnik hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Folta

To nemůže fungovat. Staří lidé to buď nebudou mít naistalováno, nebo to neuslyší a ostatní - zejm. v centru jezdí tramvaje pořád a aby někoho telefon upozorňoval skoro neustále, to člověk přestane vnímat už po půl dne po instalaci

Pátek, 12. února 2021, 08:01Odpovědět

Krzysztof Tadeusz Imielski

To už bez apek ani krok? Můj smartfon leží doma, tramvaje u nas stejně dojezdily l.p. 1971.

Čtvrtek, 11. února 2021, 22:50Odpovědět

Pozor tramvaj! Testovaná aplikace může zachránit život nepozorným chodcům  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.