Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pivní kola se do pražského Karlína nevrátí, radnice je zakázala

Vozítka pro turisty servírující alkohol, takzvaná pivní kola, se do pražského Karlína nevrátí, přestože soud zrušil magistrátní zákaz jejich provozu. Městský zákaz totiž Karlín nezahrnoval a radnice vydala svůj vlastní. Ten soudem zrušen nebyl. Novinářům to dnes řekl mluvčí Prahy 8 Martin Šalek. Podle soudu neměl o zákazu rozhodovat magistrát, ale silniční úřady na jednotlivých městských částech. Pivní kola se mohou vrátit od soboty 15. srpna.

"Soud zrušil magistrátní opatření z roku 2019, které Karlín nezahrnovalo. Proto v letošním březnu vydala Praha 8 vlastní zákazy vjezdu vozítek širších než 1,2 metru pro Karlín," uvedl Šalek.

Zákaz v Praze 8 soud nezrušil a platí dál. Zatím je zákaz zaveden do konce roku 2020. "Ale odbor dopravy jej hodlá prodloužit i do budoucna," sdělil Šalek.

Žalobu na opatření podalo několik firem, kterých se zákaz nějakým způsobem týkal. Soud jim dal v květnu za pravdu v tom, že o zákazu neměl rozhodovat magistrát. Ten totiž má podle Statutu hlavního města vydávat dopravní opatření pouze na silnicích první třídy, zatímco zákaz pivních kol se týkal zejména nižších komunikací.

Pivní kola jsou další z řady turistických atrakcí, na něž si v posledních letech stěžují obyvatelé centra města. Magistrát v minulosti pomocí změny zákona docílil zákazu vozítek segway, řešilo se i omezení tzv. elektrokoloběžek, připomínajících spíše mopedy, nebo jízdních kol v některých pěších zónách. Problém s pivními koly se dotkl i jiných evropských metropolí, například Amsterodam je předloni zakázal. Vlastní zákaz už má delší dobu Praha 7, platí v Letenských sadech.

Autoři | Foto praha.eu

Štítky ČR, správa, rekreace, pivo, Praha, Karlín, Martin Šalek, magistrát, Amsterdam, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pivní kola se do pražského Karlína nevrátí, radnice je zakázala  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.