Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Praze začaly platit parkovací zóny, jejichž provoz byl od poloviny března přerušen

V hlavním městě dnes začaly opět platit parkovací zóny, jejichž provoz byl od poloviny března přerušen kvůli koronaviru. Otevřeny jsou výdejny parkovacích oprávnění a spuštěny jsou parkovací automaty a takzvané virtuální hodiny, jejichž prostřednictvím řidiči zaplatí parkovné přes internet. Rezidenti platí 1200 korun ročně a Praha ale všem držitelům platného oprávnění prodlouží jeho platnost o dobu, kterou byly zóny mimo provoz. Město přijde za dobu zrušení platnosti zón o více než 140 milionů korun.

Oprávnění byla prodloužena

Zóny se v moderní podobě poprvé objevily v roce 1996 v části Prahy 1, kde se snaha o regulaci dopravy objevila již v roce 1982. Následně byly rozšířeny a fungují v Praze 1 až 9. Část radnic je nezavedla na celém svém území, ale ve vybraných částech a postupně je rozšiřovaly. Do systému se chce zapojit také Praha 10.

„Od pondělí 4. května také fungují všechny výdejny parkovacích oprávnění na městských částech v plném režimu. Stávajícím předplatitelům byla oprávnění o dobu nouzového stavu automaticky prodloužena, takže neočekáváme žádné zásadnější komplikace ve vztahu uživatelům," uvedla Barbora Lišková, mluvčí Technické správy komunikací (TSK), která zóny provozuje.

Z celkového propadu tržeb přijde město nejvíce o peníze z parkovacích automatů a z virtuálních parkovacích hodin, a to o asi 88 milionů. O další peníze město přijde zmíněným prodloužením platnosti parkovacích oprávnění o dobu, po kterou trvají opatření proti koronaviru. Magistrát očekává, že to bude asi 52,7 milionu korun.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky parkování, zóny, doprava, Praha, Technická správa komunikací hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze začaly platit parkovací zóny, jejichž provoz byl od poloviny března přerušen  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.