Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Libeňský most zůstane uzavřen několik týdnů, TSK vyrobí konstrukci na podepření

, aktualizováno 12. ledna 2024, 16:21

Libeňský most v Praze zůstane v jedné ze svých částí uzavřený několik týdnů. Technická správa komunikací nyní vyprojektuje a nechá vyrobit konstrukci, kterou umístí pod most. Přesný harmonogram postupu všech prací bude upřesněn v příštím týdnu. Takzvaný inundační most, který je součástí Libeňského soumostí, uzavřeli ve čtvrtek odpoledne kvůli technické závadě pro veškerou dopravu. Závadu pravděpodobně způsobily silné mrazy.

Přes most v celé jeho délce nejezdí tramvaje a na inundační most nesmí ani chodci, cyklisté a automobily. Most přímo přes Vltavu ale uzavřen není. Uzavřený úsek mohou chodci a cyklisté obejít po lávce ke komplexu Dock a Štorchovou ulicí po rampě na most.

Libeňský most je soumostí tvořené šesti mosty a byl postaven podle návrhu architekta Pavla Janáka v roce 1928. Most nebyl nikdy opravován a je ve velmi špatném stavu.

Kvůli havarijnímu stavu byl s okamžitou platností uzavřen inundační most v Libeňském soumostí, samostatný oblouk na Rohanském ostrově. Na rizikový stav přišli při dnešní endoskopické kontrole. Tramvaje linek 1, 6, 14 a 25 jezdí odklonem. Kdy bude...

„Inundační most zůstává zcela uzavřený pro všechny druhy dopravy. Harmonogram dalšího postupu budeme upřesňovat v příštím týdnu. Nyní musíme vyprojektovat a vyrobit konstrukci, kterou umístíme pod most. Bude se jednat o podobný princip, jako v případě mostu na Vltavské," řekla mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková.

Na vině je zřejmě mráz

Na závadu přišli silničáři při geodetických měřeních obloukové konstrukce a monitoringu kloubů ve vrcholu oblouku inundačního mostu. Jedná se o samostatný oblouk na Rohanském ostrově. Na vině je zřejmě mráz.

„Veškeré dosavadní statické výpočty a diagnostické průzkumy předpokládaly správnou funkčnost kloubů nosného systému oblouku mostu. Statický systém na obloukových částech je citlivý zejména na nižší teploty v zimním období, které jsou rozhodující pro celkovou únosnost mostu," uvedla Lišková.

Odborníci provedli od začátku roku endoskopický průzkum kloubové části. „V tomto místě bylo zjištěno, že nosné kovové desky zajišťující funkčnost celého systému jsou mimo svoji správnou polohu a zároveň dochází k drcení betonu nosných prvků," uvedla mluvčí.

Situaci na mostě budou projednávat pražští zastupitelé. „Téma Libeňského mostu nechám zařadit na projednání pražskými zastupiteli v lednu, aby věděli, v jakém stavu se most nachází a jaké s ním máme plány," uvedl náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti).

VIZUALIZACE: Libeňský most zboří až na pilíře, na místě vznikne jeho kopie

Avizovaná oprava Libeňského mostu se konat nebude, jak ukázala nejnovější studie, je potřeba velkou část betonové konstrukce odstranit a most postavit nový. Měla by ale vzniknout replika, která zachová vzhled podle původního mostu. Cena stavby má...

Zaveden je náhradní autobus

Tramvaje neprojedou po Libeňském mostu v celém úseku. Kvůli havárii jezdí odklonem spoje na linkách 1, 6, 14 a 25. Auta mohou projíždět přes Vltavu mezi Prahy 8 a Prahu 7 normálně, protože část mostu přes řeku není uzavřena.

Zaveden je náhradní autobus X1, jede z Palmovky přes Libeňský most, Maniny, Tusarovu, Dělnická a zpět.

V souvislosti s uzavřením části Libeňského mostu musel ve čtvrtek dopravní podnik přerušit čas provoz tramvají také na Hlávkově mostě. Měl tam naplánovány drobné práce na únor. Kvůli tomu, aby na most mohl pustit víc tramvajových linek objíždějících Libeňský most, provedl práce již nyní. 

Na jaře 2020 nenašli na kloubech jediný problém

„O špatném stavu mostu se vedení města poprvé dozvědělo z výsledků diagnostiky v roce 1992. Správce od té chvíle na jeho stav upozorňoval. Střídaly se vlády ODS a nic se nedělo, až za primátora Pavla Béma vznikly dva návrhy, na zbourání mostu a jeho rozšíření o dva jízdní pruhy, a na rekonstrukci mostu," napsal na svém Facebooku bývalý náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

„Z důvodu nedostatku financí při stále nákladnější stavbě tunelu Blanka bylo ale od jakýchkoliv prací upuštěno. Za primátorování Adriany Krnáčové s náměstkem Petrem Dolínkem byly po dostavbě Blanky nejdříve oprášeny plány na zbourání mostu a jeho rozšíření, následně pak v roce 2016 hlasy napříč zastupitelstvem ANO, ODS, Zelení, TOP09, KDU-ČSL a Piráti bylo rozhodnuto, že most má projít citlivou rekonstrukcí. Ta se však reálně začala připravovat až na konci roku 2018, kdy jsem nastoupil do funkce náměstka a kdy ihned na prvním zasedání naší Rady po ustavení tehdejší koalice jsme rozhodli o zahájení přípravných pracích dle usnesení Zastupitelstva z roku 2016," pokračoval Scheinherr.

Klouby a olověné desky podle Scheinherra zkoumali na jaře roku 2020, nebyl nalezen jediný problém.

Most plánují opravit

Dočasně uzavřen pro auta a MHD byl Libeňský most už v roce 2018. Předloni se při diagnostikách ukázalo, že všechny oblouky vykazují stejnou zatížitelnost jako v době stavby.

Minulé vedení Prahy počítalo se zbouráním Libeňského mostu a jeho nahrazením novou konstrukcí, současné vedení magistrátu ale rozhodlo o opravě. Konsorcium firem, které most opraví, vede společnost Metrostav TBR a tvoří jej ještě mateřský Metrostav a projekční firmy SATRA a SHP. Práce by podle dřívějšího vyjádření ředitele TSK Jozefa Sinčáka mohly začít na jaře 2025.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Adama Scheinherra

Štítky Libeňský most, Technická správa komunikací, doprava, tramvaje, uzavření

Libeňský most zůstane uzavřen několik týdnů, TSK vyrobí konstrukci na podepření  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.