Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Z havarijních důvodů je uzavřena část Libeňského mostu, tramvaje jezdí odklonem

, aktualizováno 12. ledna 2024, 8:30

Kvůli havarijnímu stavu byl s okamžitou platností uzavřen inundační most v Libeňském soumostí, samostatný oblouk na Rohanském ostrově. Na rizikový stav přišli při dnešní endoskopické kontrole. Tramvaje linek 1, 6, 14 a 25 jezdí odklonem. Kdy bude provoz obnoven zatím Technická zpráva komunikací neoznámila.

Z důvodu havarijní závady uzavíráme část Libeňského soumostí. Jedná se pouze o inundační most, který je na straně Prahy 8 na Rohanském ostrově, kde bylo původní koryto Vltavy," řekla mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. Inundační most je podle ní uzavřený i pro pěší.

„Při mimořádné endoskopické kontrole byl dnes zjištěn rizikový stav na inundační části Libeňského soumostí. Jde cca 200m mimo řeku od zastávky Libeňský most směrem na Palmovku, až po křížení s ulicí Voctářova. Tuto část soumostí bylo tedy nutné okamžitě dočasně uzavřít," informoval na platformě X náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Podle Liškové je stav mostu pravděpodobně vyvolaly silné mrazy posledních dní.

Technická správa komuikací řeší podle Hřiba urychlené podepření a další opatření, aby mohl být most zpřístupněn. Přes most se lidé i auta dostanou přístupem přes Štorchovu ulici.

Tramvaje neprojedou po Libeňském mostu v celém úseku. Kvůli havárii jezdí odklonem spoje na linkách 1, 6, 14 a 25. Auta mohou projíždět přes Vltavu mezi Prahy 8 a Prahu 7 normálně, protože část mostu přes řeku není uzavřena, řekla mluvčí.

Zaveden je náhradní autobus X1, jede z Palmovky přes Libeňský most, Maniny, Tusarovu, Dělnická a zpět.

VIZUALIZACE: Libeňský most zboří až na pilíře, na místě vznikne jeho kopie

Avizovaná oprava Libeňského mostu se konat nebude, jak ukázala nejnovější studie, je potřeba velkou část betonové konstrukce odstranit a most postavit nový. Měla by ale vzniknout replika, která zachová vzhled podle původního mostu. Cena stavby má...

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě) na síti X napsal, že Libeňský most byl kvůli mrazům prohlédnut a u oblouku u Voctářovy ulice byl zjištěn stav, který musí být dále diagnostikován. „Zítra (v pátek, pozn. ČTK) bude prohlídka pokračovat," doplnil Čižinský. Předpoklad obnovení provozu zatím TSK nesdělila. „Bližší informace poskytneme v dalších dnech," dodala mluvčí.

Zhruba hodinu byl dnes pro tramvaje zavřený i nedaleký Hlávkův most. Jeho drobné úpravy měl DPP naplánovány letos na únor. „Na Hlávkově mostě byla dnes navíc porucha tramvajové výhybky, způsobená rovněž silnými mrazy, ale jinak s Libeňským mostem nesouvisející. Nyní byla opravena prasklá kolejnice a oklepány krápníky a provoz tramvají by měl být v tomto úseku plně obnoven," uvedl Hřib. 

Drobné úpravy Hlávkova mostu měl dopravní podnik naplánovány letos na únor. Kvůli dnešní uzavírce Libeňského mostu je ale zaměstnanci podniku nejdůležitější udělali již dnes. „Je to z důvodu, abychom mohli na Hlávkův most pustit více tramvají. Pokud bychom práce neudělali, mohli bychom sem přesměrovat pouze jednu linku," řekl vedoucí oddělení komunikace DPP Daniel Šabík.

Na Hlávkově mostě, který je rovněž ve špatném stavu, bude při zavedení objízdných tras snížena nejvyšší povolená rychlost tramvají.

Libeňský most je soumostí tvořené šesti mosty a byl postaven podle návrhu architekta Pavla Janáka v roce 1928. Most nebyl nikdy opravován a je ve velmi špatném stavu. V roce 2018 byl kvůli tomu dočasně uzavřen pro auta a MHD. Loni se při diagnostikách ukázalo, že všechny oblouky vykazují stejnou zatížitelnost jako v době stavby.

Minulé vedení Prahy počítalo se zbouráním Libeňského mostu a jeho nahrazením novou konstrukcí, současné vedení magistrátu ale rozhodlo o opravě. Konsorcium firem, které most opraví, vede společnost Metrostav TBR a tvoří jej ještě mateřský Metrostav a projekční firmy SATRA a SHP. Práce by podle dřívějšího vyjádření ředitele TSK Jozefa Sinčáka mohly začít na jaře 2025.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Technická správa komunikací

Štítky most, uzavírka, doprava, tramvaje

Z havarijních důvodů je uzavřena část Libeňského mostu, tramvaje jezdí odklonem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.