Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stát stále počítá s výměnou mostu na Výtoni. Pro starou konstrukci hledá Praha místo

Ministr dopravy Martin Kupka dnes oznámil, že stát bude pokračovat s přípravou vítězného návrhu železničního mostu na Výtoni, který by měl nahradit ten nedostačující. Pro příhradovou nýtovanou konstrukci teď Praha hledá místo, cyklistům a pěším by mohla sloužit v Modřanech nebo Chuchli.

„Budeme pokračovat v rozpracování a posuzování vítězného návrhu nového železničního mostu vzešlého z architektonické soutěže. Vítězný návrh se od svého představení již výrazně proměnil, aby lépe zapadal do prostředí Výtoně,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Zároveň počítá se zachováním historické příhradové nýtované konstrukce současného mostu. „Chceme pomoci Správě železnici s nalezením nového místa tak, aby mohl Výtoňský most sloužit dál coby přemostění. Iinstitu plánování a rozvoje už vytipovává místa v souladu s územním plánem, kde by mohla ocelová nýtovaná konstrukce sloužit jako přemostění pro cyklisty a pěší,“ sdělil na pondělí tiskové konferenci náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). Kupka dnes upřesnil, že prověřují možnost Modřan nebo Chuchle.

Středočeský kraj a dopravci žádají nový železniční most na pražské Výtoni

Středočeský kraj a dopravci dnes vyzvali ministerstvo dopravy, aby co nejdříve rozhodlo o výstavbě železničního mostu na pražské Výtoni. Kvůli potřebné železniční dopravě jsou zastánci nového mostu, nikoliv jen rekonstruovaného. Proti plánovanému...

Sama Praha urgovala dopisem ministerstvo, aby zrychlilo řešení situace. Správa železnic totiž začátkem prosince omezila provoz na mostě, vždy projede jen jeden vlak a to sníženou rychlostí. „V důsledku úpravy bude mnohem víc zatěžováno metro B v tomto úseku. Lidé mohou vystoupit na Smíchovském nádraží a pak pokračovat béčkem, které je už teď hodně obsazené,“ vysvětlil Hřib.

V první polovině příštího roku proběhne zpracování posouzení vlivu mostu na kulturní dědictví a to pak dostane k posouzení UNESCO. Od července do prosince chtějí vybrat zhotovitele projektové dokumenta a řešení dopravního uzlu, během roku 2025 připraví podrobnou dokumentaci a v lednu 2026 chce ministerstvo podat návrh na povolení záměru.

Opravit most na Výtoni chce jen dvacet procent veřejnosti, tvrdí Správa železnic

Podle průzkumu, který si nechala udělat Správa železnic, je za opravu starého železničního mostu jen dvacet procent veřejnosti. Dotazníku se zúčastnilo 1544 lidí z Prahy a středních Čech. Petici za zachování mostu spolku Nebourat už ale podepsalo...

Podle závěrů ekonomické studie agentury Jaspers bude stavba nového mostu o čtyřicet procent levnější než rekonstrukce současného. Tu propaguje spolek Nebourat, jejich petici za zachování mostu už podepsalo přes dvacet tisíc lidí. 

Nový most bude mít tři koleje a v roce 2035 přes něj projede 479 vlaků denně. Na Výtoni vznikne nová železniční stanice, ze které lidé přestoupí na tramvaj. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Správa železnic, most, Nebourat, oprava, výměna, průzkum, Ministerstvo dopravy

Stát stále počítá s výměnou mostu na Výtoni. Pro starou konstrukci hledá Praha místo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.