Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Středočeský kraj a dopravci žádají nový železniční most na pražské Výtoni

Středočeský kraj a dopravci dnes vyzvali ministerstvo dopravy, aby co nejdříve rozhodlo o výstavbě železničního mostu na pražské Výtoni. Kvůli potřebné železniční dopravě jsou zastánci nového mostu, nikoliv jen rekonstruovaného. Proti plánovanému bourání mostu pod Vyšehradem protestuje spolek Nebourat s poukazem na jeho společensko-kulturní a symbolickou hodnotu. Na most podle spolku nepatří nákladní vlaky. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) již dříve uvedl, že chce o dalším postupu rozhodnout do konce roku.

„Rozhodnutí o osudu výtoňského mostu je pro Středočeský kraj naprosto zásadní, protože přes něj projíždí velká část osobní železniční dopravy ze západního na východní břeh Vltavy, a pokud by se rozhodnutí odkládalo, tak to může skončit tak, že výtoňský most bude kvůli svému technickému stavu časem mimo provoz a my pak nebudeme mít jak přepravovat cestující z jednoho břehu na druhý," řekl středočeský radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN).

A pokud by se už o mostu mělo rozhodnout, tak bychom chtěli, aby to bylo co nejdříve. A rádi bychom ministerstvo a ministra dopravy vyzvali k tomu, aby rozhodnutí už neodkládali. Jsme jednoznační zastánci toho, aby se postavil most nový," dodal radní.

Po mostě může v současné době vzhledem k jeho havarijnímu stavu projíždět v jeden moment jen jedna vlaková souprava za snížené rychlosti na 20 kilometrů v hodině. „V těchto omezeních nemůžeme dlouhodobě fungovat," prohlásil prezident Svazu dopravy Oldřich Sládek.

Správa železnic omezí provoz na výtoňském mostě. Tisíce lidí vystoupí místo hlavního nádraží na Smíchově

Kvůli technickému stavu železničního mostu na Výtoni připravila Správa železnic několik omezení, která začnou platit v neděli. Po mostě už bude jezdit vždy jen jeden vlak a to rychlostí maximálně dvacet kilometrů v hodině. Celková intenzita...

Petici proti bourání podepsalo přes dvacet tisíc lidí

Dlouhodobou prioritou Svazu osobních železničních dopravců SVOD Bohemia je podle jeho ředitele Petra Moravce to, aby mezi pražským hlavním nádražím a Smíchovem byla dopravní kapacita alespoň tři koleje v celé trase, případně v její části. „Rychlé a konkrétní rozhodnutí ministra je proto v tomto ohledu naprosto klíčové," sdělil Moravec.

Proti bourání železničního mostu protestovalo v září přes 200 lidí. Spolek Nebourat, který akci pořádal, proti záměru uspořádal i on-line petici. Dosud ji podepsalo zhruba 20 500 lidí. Začátkem srpna spolek podal trestní oznámení na správce mostu Správu železnic pro podezření z trestného činu zneužívání vlastnictví, který se podle jeho zástupců stal v souvislosti s neprováděním oprav a údržby mostu.

Spolek dnes v reakci na vyjádření dopravců a kraje uvedl, že pro nákladní železniční dopravu je vhodné využít jiných tras než mostu mezi Smíchovem a Výtoní. „Podporujeme železniční dopravu osobní i nákladní, nákladní vlaky nicméně vůbec nemusí zatěžovat historické centrum Prahy. Potřebné kapacity je možné zajistit zkapacitněním Branického mostu," uvedl zakladatel iniciativy Nebourat Pavel Štorch. Rozšíření mostu v Braníku o druhou kolej začalo v červenci, má stát asi 2,7 miliardy korun a trvat 13 měsíců.

Opravit most na Výtoni chce jen dvacet procent veřejnosti, tvrdí Správa železnic

Podle průzkumu, který si nechala udělat Správa železnic, je za opravu starého železničního mostu jen dvacet procent veřejnosti. Dotazníku se zúčastnilo 1544 lidí z Prahy a středních Čech. Petici za zachování mostu spolku Nebourat už ale podepsalo...

Zachování mostu chtějí i Praha 2 a 5

Správa železnic má vyšehradský železniční most ve správě od roku 2004, kdy byl prohlášen i kulturní památkou. Statut se Správě železnic od roku 2010 pokusila dvakrát neúspěšně sejmout. Firma na řešení špatného stavu mostu vypsala mezinárodní architektonickou soutěž, jejíž výsledky představila loni. Vítězný projekt počítá s tím, že zůstane zachována jen spodní část s pilíři a nynější nýtovanou konstrukci nahradí nová.

Proti tomuto záměru se v minulosti vyjádřil například Český národní komitét ICOMOS a Centrum světového dědictví UNESCO vyzvalo dopisem ministerstvo kultury k zachování stávající podoby mostu. Zachování požaduje i Národní památkový ústav, hlavní město Praha a městské části Praha 5 a Praha 2. Naopak většina odborníků, kteří se zúčastnili mezinárodního kolokvia pořádaného Správou železnic a ministerstvem dopravy, ve svých vyjádřeních doporučila konstrukci nahradit.

Železniční most na Výtoni byl zprovozněn 15. srpna 1872. Na přelomu 19. a 20. století ho nahradil most, který se klene přes Vltavu dosud. Konstrukce je podle odborníků významnou technickou kulturní památkou v exponované části pražské památkové rezervace.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Správa železnic, most, Nebourat, oprava, výměna, průzkum, Středočeský kraj

Středočeský kraj a dopravci žádají nový železniční most na pražské Výtoni  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.