Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Správa železnic omezí provoz na výtoňském mostě. Tisíce lidí vystoupí místo hlavního nádraží na Smíchově

Kvůli technickému stavu železničního mostu na Výtoni připravila Správa železnic několik omezení, která začnou platit v neděli. Po mostě už bude jezdit vždy jen jeden vlak a to rychlostí maximálně dvacet kilometrů v hodině. Celková intenzita dopravy klesne o dvě třetiny.

Správa železnic od roku 2020 stav mostu prostřednictvím odborníků z Českého vysokého učení technického monitoruje. Sleduje korozní oslabení, měří zbytkovou tloušťku a únavové poškození.

„Naší prioritou je zajištění bezpečné, funkční a dostatečně kapacitní železniční dopravy. Bohužel, vzhledem k výsledkům měření na mostě bylo nutné zavést značná omezení provozu. Nepotěšíme zejména cestující na západ od Prahy, ale chceme-li zajistit jejich bezpečnost, nemáme jinou možnost,“ uvedl v tiskové zprávě Pavel Paidar, ředitel odboru přípravy staveb Správy železnic.

Společnost proto rozhodla o omezení provozu vlaků, která vejdou v platnost tuto neděli. Soupravy se nebudou moci míjet, po mostě vždy pojede jen jedna. Vlaky místo čtyřiceti kilometrů v hodině pojedou rychlostí dvacet kilometrů za hodinu. Intenzita dopravy se tak sníží o dvě třetiny.

Opravit most na Výtoni chce jen dvacet procent veřejnosti, tvrdí Správa železnic

Podle průzkumu, který si nechala udělat Správa železnic, je za opravu starého železničního mostu jen dvacet procent veřejnosti. Dotazníku se zúčastnilo 1544 lidí z Prahy a středních Čech. Petici za zachování mostu spolku Nebourat už ale podepsalo...

Změny ovlivní cestování tisíců lidí. Například vlaky linky S7 z hlavního nádraží do Radotína a Řevnice ukončí na Smíchově. To je 59 spojů za den. Stejně tak budou ukončeny vlaky z hlavního nádraží do Hostivice a Rudné u Prahy, 35 spojů za den. 

 „Tato situace bude výhledově pro cestující ještě méně příjemná ve chvíli, kdy začne rekonstrukce smíchovského nádraží, kdy se dají čekat další výluky,“ dodal Paidar.

Začátkem roku přepočítají údaje k mostu a podle Paidara je možné, že na základě výsledků zavedou další omezení, možná provoz úplně zastaví. Životnost mostu je totiž podle posledního přepočtu ke konci roku vyčerpána.

Ohodnoť článek

Foto Eva Hradilová

Štítky Správa železnic, most, Výtoň, doprava, vlaky, omezení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa železnic omezí provoz na výtoňském mostě. Tisíce lidí vystoupí místo hlavního nádraží na Smíchově  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.