Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Tramvaje se vrátí do horní části Václavského náměstí. Zhotovení nové trati bude stát přes miliardu

Dopravní podnik představil vítěze veřejné zakázky na výstavbu nové tramvajové trati v horní části Václavského náměstí. Zhotovitelem bude společnost Eurovia CS, nabídková cena vítěze činila 1,239 miliard. Nová trať by měla být hotová za tři roky. Celkem se do tendru přihlásilo šest subjektů, rozhodující byla nízká nabídková cena a krátká doba realizace.

Dopravní podnik hlavního města Prahy nedávno oznámil vítěze veřejné zakázky na výstavbu nové tramvajové tratě na Václavském náměstí. Společnost Eurovia CS se stala vítězem tendru a odnesla si kontrakt s nabídkovou cenou 1,239 miliardy korun a slibem dokončení stavby do tří let. Celkem vybíral Dopravní podnik ze šesti subjektů, které jsou složeny z patnácti firem ze čtyř různých států. Smlouva s vítězem zakázky by měla být uzavřena v následujících dnech a očekává se, že výstavba nové tramvajové trati začne na jaře příštího roku.

Veřejná zakázka měla původně hodnotu 1,252 miliardy korun a termín dokončení čtyři roky. Pražský dopravní podnik vyhodnocoval nabídky na základě ekonomické výhodnosti, přičemž nabídková cena nesla váhu 80 procent a termín realizace 20 procent. Vítězem se stala firma s nejnižší nabídkovou cenou a nejkratší dobou realizace. Rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší nabídkovou cenou dosáhl více než 250 milionů korun.

Návrat tramvají na Václavák. Stavba může začít už na jaře

Na Václavské náměstí se znovu vrátí tramvajová doprava, která spojovala Můstek a Národní muzeum od roku 1884 do roku 1980. O obnovení této trasy se uvažuje od devadesátých let, přestože stejnou trasu kopíruje podzemní linka metra. Tramvajová trať...

Výstavba nové trati vedoucí přes Václavské náměstí patří mezi další významné investice do pražské dopravy a měla by přispět ke zlepšení městského dopravního systému. Stavba trati bude probíhat současně s celkovou rekonstrukcí horní části náměstí a podle Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy přibydou kompletně nové povrchy, nové stromy a méně bariér. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Cigler Architekti

Štítky doprava, tramvaje, nová trať, Václavské náměstí, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Englic

Pak se na magistrát dostane nějaký zelený ekoterorista a prosadí zase její zrušení.

Neděle, 5. listopadu 2023, 07:55Odpovědět

Jan Strapina

A na jak dlouho se tam ty tramvaje vratí?Do te doby než přejede nějakého ožralého negroidního turistu se země třetího světa:?

Neděle, 5. listopadu 2023, 00:26Odpovědět

Tramvaje se vrátí do horní části Václavského náměstí. Zhotovení nové trati bude stát přes miliardu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.