Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Vjezd do centra Prahy za dvě stě korun za den by měl platit od ledna

Praha 1 a magistrát hodlají od 1. ledna 2024 zavést zpoplatnění vjezdu do centra metropole. Na sociálních sítích o tom informoval bývalý expert BESIP a současný vedoucí dopravního odboru Prahy 14 Petr Vomáčka. Záměr naší redakci potvrdil radní Prahy 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (TOP 09). Řidiči by měli za vjezd do centra Prahy platit dvě stě korun.

Hlavním cílem zpoplatnění vjezdu je přesunutí tranzitu na magistrálu a do tunelu Blanka

„Praha 1 ve spolupráci s MHMP hodlá od 1.1.2024 zavést mýtné!“ napsal na svůj facebookový profil Petr Vomáčka, vedoucí odboru dopravy Prahy 14.

Informaci Vomáčka potvrdil pro iDnes. „Informaci uvedl radní pro dopravu Prahy 1 Vojtěch Ryvola. Bližší informace uvedl radní (Zdeněk) Hřib. Mapa kopíruje záměr, o kterém Ryvola hovořil. Řeší to tak aktivně, aby to bylo schváleno s účinností od 1. 1. 2024. Takže je zde předpoklad schválení, pokud to projde radou magistrátu,“ uvedl.

Vojtěch Ryvola záměr potvrdil, ale vysvětlil, že se nemůže jednat o mýtné. „Mýtné není v zákoně, Jedná se o zpoplatnění vjezdu do území,“ řekl naší redakci Vojtěch Ryvola a popsal, že se záměr týká území ohraničeného pěti ulicemi, a to Divadelní, Smetanovým nábřeží a Křižovnickou na pravém břehu Vltavy a ulicemi Újezd a Karmelitská ulice na levém břehu.

Hlavním cílem zavedení zpoplatněného vjezdu do popsaného území je přesunutí tranzitu na magistrálu a do tunelu Blanka. „Nám jde jenom o to, abychom zklidnili oba břehy podél Karlova mostu,“ vysvětlil Ryvola.

Bodové parkování, omezení rychlosti, odvoz do sběrného dvora. Praha 1 zpřísnila podmínky pro sdílená kola a koloběžky

Radnice Prahy 1 se dohodla s provozovateli sdílených kol a koloběžek na zpřísnění pravidel jejich užívání. Týká se to hlavně parkování, které se ze zónového změní na bodové. To znamená, že místo, kde mají stroj lidé odložit bude přesně vyznačeno....

Dvě stě korun za den je podle Ryvoly adekvátní částka

Za vjezd do zpoplatněného území by řidiči měli zaplatit 200 korun za den. „Je to adekvátní částka. Rozdíl mezi tím, když pojedu Blankou a centrem, je tři až sedm minut. Za dvě stě korun si řidič promyslí, zda mu stojí za to ušetřit tři minuty času. Dá se to objet, není to tak, že by lidé najednou nevěděli, kudy kam,“ popsal Ryvola.

Způsobů platby bude podle Ryvoly několik. „Všechno už je předběžně vymyšleno. Budou na to aplikace, bude na to složenka, bankovní převoz i platba do kasy městské části Prahy 1. Způsobů bude několik a bude možné platit i zpětně. Pokud řidič bude pospíchat, bude moci k platbě sednout odpoledne a pošle někam dvě stovky,“ popsal způsoby plateb radní Prahy 1 pro dopravu.

Kontrola by podle Ryvoly neměla probíhat speciálními vozy, o kterých psal Petr Vomáčka. „Kontrola nebude probíhat vozem, kontrola bude probíhat pevnými stacionárními kamerami, které budou úplně stejné jako ty, které jsou na autíčcích kontrolujících parkování. Takové kamery budou na každém vjezdu do této zpoplatněné zóny.“

Výjimka z placení vjezdu by měla platit pro vozidla integrovaného záchranného systému, rezidentů a obchodníků, kteří ve vyhrazeném území mají provozovny.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto A.Savin, FAL, via Wikimedia Commons

Štítky doprava, poplatky, mýtné, centrum, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Novák

To bude znamenat razantní růst cen (někdy více než dvojnásobek) a nebo tam přestaneme poskytovat služby....

Úterý, 29. srpna 2023, 17:23Odpovědět

Jiří Novák

To jsem zvědavý, jak budeme vozit obyvatelům vyprané prádlo z naší prádelny a starat se o zeleň ve vnitroblocích naší zahradnickou firmou....

Úterý, 29. srpna 2023, 16:13Odpovědět

Pavel Křížek

Nijak. Ať si pražáci naserou, když si zvolili takové dementy do Magistrátu.

Úterý, 29. srpna 2023, 17:08Odpovědět

Zuzka Matýsková

S nejvetsi pravdepodobnosti si hodite 200kc do nakladu a vyfakturujete zakaznikum

Úterý, 29. srpna 2023, 17:06Odpovědět

Vjezd do centra Prahy za dvě stě korun za den by měl platit od ledna  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.