Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Žena z Letné si stěžuje na rozšíření chodníku. Bojí se, že přiláká partičky opilců

Obyvatelka ulice U Letenského sadu v Praze 7 Alžběta Charvátová se obrátila na naši redakci se zprávou, ve které popisuje svůj negativní postoj k realizovanému rozšíření chodníku u ní v ulici. S úpravou se mimo jiné pojí úbytek parkovacích míst a také očekávaný větší počet chodců v ulici. Místostarosta Prahy 7 Pavel Zelenka (Praha Sobě), který má v gesci mimo jiné dopravu, Alžbětě Charvátové podle jejích slov řekl, že ho to nezajímá a že ulice lidem nepatří. Naší redakci Zelenka pověděl, že nic takového neřekl a že jemu naopak Alžběta Charvátová v telefonu sdělila, že jejím zájmem je, aby se po chodníku moc chodit nedalo, protože chce mít v ulici klid.

Rozšíření chodníku městská část podle Charvátové nekomunikovala s lidmi dostatečně

„Na Praze 7 se bouří občané. V jejich ulici probíhají úpravy, o kterých se s nimi nikdo nebavil,“ zní titulek tiskového prohlášení, které médiím rozeslala obyvatelka ulice U Letenského sadu v Praze 7 Alžběta Charvátová. Ta zároveň iniciovala petici, pod kterou se podepsalo 43 lidí. S jednáním radnice podle Charvátové nesouhlasí 94 procent lidí, které oslovila.

Právě v ulici U Letenského sadu v uplynulých dnech proběhlo rozšíření chodníku, které však městská část podle Charvátové nekomunikovala s lidmi dostatečně. „Místní obyvatelé jsou rozhořčeni. Ani ne tak probíhajícími úpravami, jako způsobem, jakým k tomu radnice Prahy 7 přistoupila. 10. srpna se v ulici objevily letáčky, že úpravy budou, 16. srpna začaly práce,“ uvedla Charvátová.

Místostarosta Prahy 7 Pavel Zelenka naší redakci potvrdil, že městská část informovala veřejnost ihned, jakmile se od TSK, která je správcem komunikace a objednává příslušné úpravy značení, dozvěděla, že dojde k realizaci opatření. „Tento termín nemáme, jak ovlivnit,“ uvedl Pavel Zelenka.

Od chlastu a průserů ke spokojenému životu. Přečtěte si příběh Letenského manžela

Jan Wemblout je známý jako Letenský manžel. Honza umí vrtat, umí řezat, umí s elektřinou, montuje Ikeu a u toho všeho přemýšlí, stojí na facebookové stránce Letenský manžel. Předtím, než se z Honzy stal spolehlivý a uznávaný řemeslník, byl jeho...

„Máme všichni do té ulice ložnice a je pro nás příjemnější, když tam parkují auta, než když tam večer procházejí partičky opilců“

Problém Charvátová spatřuje také v jednání místostarosty. „Nechceme se tady lepit k silnici, nejsme žádní blázniví aktivisté, jsme normální obyvatelé, mladí, staří, rodiny s dětmi, ale celý přístup radnice nám připadá nekorektní. V telefonickém rozhovoru mi pan místostarosta Zelenka řekl, že názor lidí, co v ulici bydlí, jej nezajímá,“ popsala Charvátová a doplnila, že Zelenka měl podotknout, že ulice lidem nepatří.

„Takový přístup mi přijde zvláštní u politického hnutí, které se právě z ulice zrodilo,“ dodala Charvátová. „Pokud někde existuje záznam toho našeho hovoru, jeho tvrzení snadno dokážu.“

Sám Pavel Zelenka tvrdí opak. „Nic takového jsem neřekl. Naopak, paní Charvátová mi argumentovala, že jejím zájmem je, aby se po chodníku moc chodit nedalo, protože chce mít v ulici klid a že jí situace, kdy tato část ulice je špatně průchozí, vyhovuje. Já jsem říkal, že její pohled chápu, ale ať si představí, že pokud by tyto požadavky měli všichni a městská část by jim měla vyhovět, pak by po ulici Milady Horákové nejezdily tramvaje a nedalo by se chodit nikde,“ popsal redakci Pražské Drbny Zelenka.

„Určitě jsem to neřekla těmito slovy a takto ostře, ale řekla jsem mu, že další argument lidí z ulice spočívá v tom, že máme všichni do té ulice ložnice a že je pro nás příjemnější, když tam parkují auta, než když tam večer procházejí partičky opilců,“ reagovala Charvátová na Zelenkova slova.

Praha 7 kvůli bezpečnosti dětí zřizuje školní ulice. Ráno tam zakáže vjezd motorových vozidel

Sedmá městská část u tří mateřských a tří základních škol zřídí školní ulice. To znamená, že tam mezi sedmou a osmou ráno ve vyučovací dny nebudou smět vjet motorová vozidla. Zvýšený pohyb vozidel podle radnice ohrožuje bezpečnost dětí a...

Praha 7 k úpravě přistoupila, aby zajistila dostatečně široký chodník

Parkování na chodníku podle Zelenky zužovalo chodník na zhruba 1,8 metru. „Některá větší auta zajížděla i hlouběji do chodníku, takže občas byl problém projít i jen s větší taškou. Běžné bylo, že nám úklidová služba hlásila, že ulici strojově nečistila z důvodů nemožnosti po chodníku projet,“ vysvětlil Zelenka naší redakci. Charvátová s jeho slovy však nesouhlasí a tvrdí, že po chodníku lidé chodí i s dvěma kočárky vedle sebe.

Praha 7 popsala, že k opravě přistoupila proto, aby zajistila dostatečně široký chodník, kde se pohodlně vyhnou dva lidé a který bude bezpečný a dobře prostupný pro všechny obyvatele, včetně rodičů s kočárky či pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace. V ulici aktuálně kvůli úpravě zaparkuje o čtrnáct aut méně. Před dvě stě metrů vzdáleným Národním zemědělským muzeem však podle Zelenky přibude v zóně placeného stání pro rezidenty 35 míst.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Alžběta Charvátová

Štítky chodník, opravy, Letná, Praha 7, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

Nevím kde se berou ti super experti na dopravu asi je nachází v politickém odpadlisti. Rozšiřování chodníku kde projde pár chodcu a zužování silnic kde projede pár set aut,vidíte ten rozdíl? Pár chodcu a několik set? Jestli města chtějí zablokovat vjezdy aby tam NIKDO nejezdil,tak by stačilo rozkopat příjezdy do měst a aby nikde nikdo nejezdil tak mohou rozkopat všechny ulice po kterých se nebude dát jezdit. Dnes se dělá vše proti řidičům a to jsme v podstate všichni. Ukažte kdo někam nepotřebuje jet? Těch chodců je opravdu minimum až na Václavák a staromak tam je jich mnoho. Ale na odlehlých částech Prahy? Tak když by se to počítalo jako auta, tak zjistíme že za 1 h. Tam přijde max 10 osob,2 maminky s kočárkem a 3 cyklisté a proto potřebují chodník o šíři 3-4 metry a za miliony.

Středa, 30. srpna 2023, 10:27Odpovědět

Leoš Guth

Daleko užší je kvůli parkujícím autům chodník v ulici Dobrovského mezi Kamenickou a Oveneckou. A tam se žádné opatření nerealizuje.

Středa, 30. srpna 2023, 08:00Odpovědět

Žena z Letné si stěžuje na rozšíření chodníku. Bojí se, že přiláká partičky opilců  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.