Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Praha 7 kvůli bezpečnosti dětí zřizuje školní ulice. Ráno tam zakáže vjezd motorových vozidel

Sedmá městská část u tří mateřských a tří základních škol zřídí školní ulice. To znamená, že tam mezi sedmou a osmou ráno ve vyučovací dny nebudou smět vjet motorová vozidla. Zvýšený pohyb vozidel podle radnice ohrožuje bezpečnost dětí a způsobuje dopravní zácpy. Systém už zavedly některé další městské části.

Opatření se týká základních škol Františky Plamínkové, Umělecká a Letohradská. Posledně jmenovaná zahrnuje i mateřskou školu, další jsou Kostelní a u Studánky. Platit začne 4. září.

„Chceme, aby ulice před školami byly bezpečným místem, a to i ráno před začátkem vyučování, kdy v okolí škol bývá nejvíce rušno. Děti, ať už samotné, s rodiči, či v doprovodu kamarádů, dochází do školy prakticky všechny ve stejnou dobu. V tentýž čas se zde zároveň zvyšuje intenzita dopravy, auta se hromadí přímo před vchodem do školy, vznikají zácpy a nepřehledné nebezpečné situace. Někdy pak rodiče v obavě o bezpečnost svých dětí raději volí variantu, že je do školy dovezou, ačkoli bydlí nedaleko. A to celý problém ještě zhorší,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě).

Před budovy nebudou smět auta vjet od sedmi do osmi ráno, před Letohradskou až do půl deváté. Vjezd tam bude omezen z Kamenické a do uliceFrantiška Křížka z ulice Milady Horákové ve směru do Kostelní. Zaparkova mohou rodiče v ulici Milady Horákové na oranžové zóně nebo v OC Stromovka.

U Základní školy Františky Plamínkové a Mateřské školy Kostelní se řidiči ráno nedostanou do jižní části Františka Křížka od ulice Kostelní ve směru do Skalecké. K  zastavení doporučuje Sedmička oarkoviště v ulici Na Ovčinách.

Zakázán bude i vjezd z ulice Kamenická do Gerstnerovy a U Studánky a také ze Strojnické od křižovatky s ulicí Umělecká ke stejnojmenné základní škole a mateřince u Studánky. Vyložit mohou řidiči děti v OC Stromovka.

„Dovážení dětí do školy se občas nazývá trochu hanlivě mamataxi, ale je potřeba respektovat, že ne všechny děti mají to štěstí, že po celou školní docházku nezmění bydliště a mají svou školu hned za rohem. Nicméně je rozdíl, zda rodiče dovezou dítě přímo před vchod, nebo jej vysadí v bezpečné vzdálenosti, kde nikomu nepřekáží a odkud dítě může klidně dojít bez obav do školy samo, protože rodiče nemusí mít strach z husté a nepřehledné dopravy,“ řeklmístostarosta Prahy 7 Pavel Zelenka (Praha Sobě), který má na starosti dopravu.

Radnice opatřením reagovala i na anketu, kterou na zmíněných školách nechala udělat. Rodiče a žáci v ní podle místostarostky Hany Šiškové (Praha Sobě), do jejíž gesce patří školství a vzdělávání, sdělili, že za nebezpečné považují přechody v okolí, kde je blokují zaparkovaná auta.

V Praze už projekt školních ulic zavedla například Praha 6, Dolní Počernice a Horní Počernice.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 7

Štítky Praha 7, doprava, bezpečnost, školy, auta, přechody, zákaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hana N

Další Čižinského teror. Jak to asi bude vypadat u OC Stromovka? Počítat tak můžete s omezením ze strany OC, logicky. Zabránit obyvatelům a zásobování v příjezdu? Líní fakani. 7 je opravdu experiment, ale on to stejně nikdo nedodržuje, jen pan Č. se stále plácá po ramenou, ale reálně po 7 asi nechodí,aby ro viděl v praxi.

Středa, 30. srpna 2023, 06:13Odpovědět

Praha 7 kvůli bezpečnosti dětí zřizuje školní ulice. Ráno tam zakáže vjezd motorových vozidel  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.