Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

FOTOGALERIE: Štvanická lávka je konečně otevřená, přívoz končí

Na novou lávku, která propojuje sedmou a osmou městskou část, dnes poprvé vstoupila veřejnost. Most za 352 milionů korun, který stavěli od loňského ledna, využijí pěší a cyklisté, v nouzovém případě i vozy integrovaného záchranného systému. Je to dvacáté přemostění Vltavy v Praze.

Lávka je dlouhá tři sta metrů a je postavena ze speciálního betonu, díky kterému má vydržet až dvě stě let. Je určena pěším a cyklistům, v nouzovém případě ji může využít i záchranka.

Je osvětlena LED pásy v madlech zábradlích. Ta jsou originálně zakončena podobou koní v Karlíně, býky v Holešovicích a zajíci na Štvanici. K lávku zdobí i socha Řeka Jana Hendrycha, která je vyrobena stejně jako most z ultrapevného betonu.

Autory lávky jsou architekti Petr Tej a Marek Blank, kteří vyhráli soutěž na její podobu v roce 2018. Stavět se pak začala v lednu roku 2022.

VIDEO: Štvanická lávka prochází zátěžovými zkouškami. Otevřít se má v červenci

Na Štvanickou lávku, která propojí Holešovice s Karlínem, dnes vyjelo šest nákladních vozů v rámci statické zátěžové zkoušky. Odborníci měří, zda se stavba chová podle původních výpočtů. Pěší a cyklisté by ji měli mít možnost poprvé využít během...

Náklady se vyšplhaly na 352 milionů korun, původní cena ale měla být ale 300 milionů korun. Podle radního pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) za to mohou komplikace při stavbě. „Navýšení i související protažení harmonogramu způsobily dva body. Jednak problémy se zakládáním skruží v korytě Vltavy. To je častý problém. Druhé jsou úpravy okolo, které neměly být tak extenzivní, ale když se protáhlo zakládání pilířů, tak jsme si řekli, že to pojmeme zeširoka,“ vysvětlil novinářům Hřib.

FOTOGALERIE: Štvanická lávka vydrží dvě stě let a při povodních se zvedne, popisuje její architekt

Stavba dlouho očekávaného propojení Karlína s Holešovicemi už se blíží ke konci. Štvanická lávka zanedlouho dosáhne Bubenského nábřeží a na jaře už se po ní projdou první lidé. Lávka je kromě užitku jedinečná i technicky. Použili na ni speciální...

Se zprovozněním lávky dnes činnost ukončí převoz P7, který za skoro osm let fungování převezl 690 tisíc lidí, tedy průměrně 377 denně.

Na lávkou mohou lidé vstoupit v Holešovicích hned u tržnice na Bubenském nábřeží, v Karlíně pak z cyklostezky na Rohanském nábřeží. Z lávky mohou sestoupit i na ostrov Štvanice.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tran Anh Tuan, Eva Hradilová

Štítky Štvanická lávka, Praha 7, Praha 8, stavba, most, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Štvanická lávka je konečně otevřená, přívoz končí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.