Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Praha 8 žádá zamezení pochodů třicítkářů. Ti se odvolávají na právo protestovat

Komise pro dopravu rady Prahy 8 v pondělí přijala usnesení, ve kterém vyjádřila nesouhlas s plošným zavedením nejvyšší povolené rychlosti 30 kilometrů v hodině. Zároveň požádala výbor pro dopravu pražského zastupitelstva, aby záležitost projednal a hledal řešení, jak zamezit omezování dopravy protestními akcemi.

„Zásadně odmítám formu protestu, která spočívá ve zdržování řidičů aut, ale i třeba sanitek“

Praha 8 vydala tiskovou zprávu, ve které uvádí, že komise pro dopravu rady Prahy 8 v pondělí přijala usnesení, v němž vyjádřila nesouhlas s plošným zavedením nejvyšší povolené rychlosti 30 kilometrů v hodině a zároveň vyzvala protestující a navrhovatele, aby do budoucna neomezovali plynulý provoz MHD a vozidla IZS v místě protestů.

Radní Osmičky pro dopravu Tomáš Slabihoudek (Společně pro Prahu 8) uvedl, že Praha 8 je průkopníkem ve snižování rychlosti v místech, kde to dává smysl, tedy například v rezidenčních zónách nebo u škol. „V Karlíně jsme zavedli Zónu 30 již v roce 2012 a troufám si říct, že jako jedni z prvních v Praze. Ale určitě nesouhlasíme se snižováním rychlosti plošně, nekoncepčně a na základě nátlakových akcí. Blokování Rohanského nábřeží a jiných hlavních tahů považuji za bezohledné a zbytečné. To jsou právě komunikace, kde má zůstat 50 kilometrů v hodině,“ uvedl v tiskové zprávě Tomáš Slabihoudek.

Podobné dopravní úpravy by se podle předsedy komise pro dopravu Osmičky Martina Jedličky (Společně pro Prahu 8) měly posuzovat individuálně, a to s ohledem na typ komunikace, na plynulost provozu a na MHD. „Zásadně odmítám formu protestu, která spočívá ve zdržování řidičů aut, ale i třeba sanitek. Takový protest je bezohledný a hloupý. Proto jsem na komisi pro dopravu navrhl usnesení, kterým žádáme výbor pro dopravu magistrátu hlavního města Prahy, aby hledal řešení, jak zamezit vzniku těchto omezení," uvedl ve zprávě pro novináře Martin Jedlička.

Výbor pro dopravu zastupitelstva hlavního města Prahy toto téma řešil na jednání v úterý odpoledne, v čase, kdy probíhal pochod aktivistů z Florence na Mariánské náměstí.

GLOSA: Češi neumí demonstrovat. Chcimíři tančí, třicítkáři tvoří smuteční pochod

Češi neumí demonstrovat. Ne, že bych si chtěl stěžovat, spíš to konstatuju. Když je někde v České republice demonstrace kvůli čemukoliv, probíhá to vždycky dost podobně. „Musíme svrhnout vládu,“ křičí se na náměstích, ale to je tak všechno. A tak...

„Protesty logicky budí emoce, ale také zájem o téma. Budeme v nich tedy pokračovat“

Naše redakce oslovila mluvčí aktivistů, kteří bojují za snížení rychlostního limitu v Praze na 30 kilometrů v hodině, která uvedla, že přístup Prahy 8 k problematice chápe, ale stojí si za tím, že pro širší centrum Prahy je nejen výhodnější, ale také přehlednější pro řidiče, když 30 kilometrů v hodině bude základní rychlost a padesátka bude výjimka „Ulice kolem škol jsou samozřejmě prvními logickými místy pro omezení rychlosti, ale takové omezení není dostatečné. Chceme plošnou třicítku a co se týče ulic se školami, pojďme se klidně bavit o tom, že by do nich, kde to bude možné, auta nezajížděla vůbec. Takové opatření už také známe ze západních metropolí,“ uvedla pro redakci Pražské Drbny mluvčí Poslední generace Veronika Holcnerová.

„Protesty logicky budí emoce, ale také zájem o téma. Budeme v nich tedy pokračovat a věříme, že dosáhneme zklidnění dopravy, které Praha naprosto nutně potřebuje,“ doplnila mluvčí.

„S teroristy se nevyjednává“

O něco radikálnější byl ve svém vyjádření místostarosta Prahy 8 Martin Cibulka (ODS), který aktivisty označil ze teroristy. „Současné dění kolem 30 kilometrů v hodině alegoricky ukazuje jiný problém. Zbabělost části politického spektra. Jak si totiž vysvětlit, že aktivistická úderka 38 lidí teroristicky zablokuje dopravu a vedení Prahy se s nimi sejde, jedná s nimi jako s partnery a legitimizuje tak jejich konání?“ pokládá si Martin Cibulka řečnickou otázku ve svém vyjádření na sociálních sítích.

„Přitom naprosto legitimní by bylo s těmito lidmi nejednat. Nejenom proto, že s teroristy se nevyjednává,“ napsal Cibulka.

Mluvčí Poslední generace reagovala na Cibulkova slova tak, že aktivisté v rámci kampaně 30 pro Prahu pořádají každotýdenní, poklidné a řádně nahlášené pochody v rámci jejich ústavou zaručeného práva na protest. „Označovat tyto protesty za terorismus by bylo směšné, kdyby to zároveň neznamenalo pohrdání našimi demokratickými právy a snahu o jejich omezení,“ uzavřela Holcnerová.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky aktivisté, doprava, blokáda, rychlost, 30 km/h, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 8 žádá zamezení pochodů třicítkářů. Ti se odvolávají na právo protestovat  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.