Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Dopravní podnik přes Velikonoce omezí provoz dvou linek metra najednou

Cestující pražským metrem se přes velikonoční svátky musí připravit na komplikovanější dopravu. V rámci modernizace a rekonstrukcí totiž na linkách A a C omezí obousměrně provoz. Zavedeny budou náhradní autobusy a tramvaje.

Linku A nahradí tramvaje

Od pátku 7. dubna do pondělí 10. dubna nepojede metro na lince A mezi stanicemi Náměstí Míru a Strašnická a na lince C mezi stanicemi I. P. Pavlova a Vltavská.

Pro linku A dopravní podnik naplánoval modernizaci vlakového zabezpečovače ve stanicích Želivského a Flora. „Jedná se o investiční akci, v rámci které do konce roku 2024 zrekonstruuje soustavy staničních počítačů zabezpečovacího zařízení v úseku Depo Hostivař – Dejvická. Dopravní podnik do modernizace vlakového zabezpečovače na trase A investuje více než 232 milionů korun,“ uvedla na webu mluvčí podniku Aneta Řehková. Metro v úseku nahradí tramvajové linky XA a 36.

XA vyjede ze Starých Strašnic přes Želivského, Vinohradskou vodárnu na Náměstí Míru. Odtamtud bude pokračovat jako 36 Výstaviště. Z něj pak pojede přes Vltavskou, Masarykovo nádraží, Václavské náměstí na I.P. Pavlovu, kde bude jako XA pokračovat na Staré Strašnice. Pojede každých sedm až osm minut, večer každých deset.

„Pro vzájemný přestup mezi linkami C a A ve směru Depo Hostivař využijte náhradní tramvajovou dopravu XA s přestupem ve stanici I. P. Pavlova,“ radí web dopravního podniku.

Vymění skoro čtyři stovky pražců

Mezi Hlavním nádraží a Florencí na lince C přes svátky vymění staré dřevěné pražce za betonové. „Pracovníci dopravního podniku v tomto úseku odstraní celkem 396 původních pražců, které pochází ještě z dob výstavby pražského metra před zhruba 50 lety. Po skončení této akce bude na trase C vyměněno už 10 528 pražců, tedy více než 54 procent z celkového počtu, nicméně 8 869 jich bude ještě zbývat,“ vysvětlila Řehková. Místo metra budou jezdit náhradní autobusy XC.

Ty pojedou z I.P. Pavlova přes Muzeum na Vltavskou do Nádraží Holešovice ráno, dopoledne a večer každé tři až čtyři minuty, odpoledne každé dvě minuty.

„S ohledem na dlouhou docházkovou vzdálenost okolo osmi minut mezi zastávkou náhradní autobusové dopravy XC a nástupištěm stanice Florenc linky B doporučujeme využít pro vzájemný přestup mezi linkami C a B tramvajové linky mezi stanicemi Vltavská a Náměstí Republiky , respektive I. P. Pavlova a Karlovo náměstí,“ píše se na webu dopravního podniku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Horňák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik přes Velikonoce omezí provoz dvou linek metra najednou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.