Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Praha podporuje rekonstrukci mostu pod Vyšehradem. Poslouží i replika, řekl Prokop

, aktualizováno 23. března 2023, 16:15

Zastupitelé hlavního města dnes projednávali plánované bourání a výstavbu nového železničního mostu na Výtoni. V tisku, který schválili, se postavili zachování a rekonstrukci stávající stavby, která je ovšem ve špatném stavu. Podle zastupitele Ondřeje Prokopa případně dávala smysl i replika.

Rekonstrukce, přemístění nebo replika

Tisk, který předložili náměstci primátora Zdeněk Hřib (Piráti), Petr Hlaváček (STAN), Jiří Pospíšil (TOP 09) a zastupitelé Jan Čižinský (Praha Sobě) a Ondřej Prokop (ANO), zmiňuje špatnou komunikaci ze strany Správy železnic. „Proč bylo zvoleno řešení, které původní most nahrazuje a jaké byly důvody, vedoucí k odmítnutí variant, které se zachováním současného mostu pracovaly,“ píše se v tisku.

Schvaluje rekonstrukci mostu za podmínek, že se zachová co nejvíc prvků, které tvoří charakter stavby, ale na druhou stranu se sníží hlučnost, na kterou si stěžují místní obyvatelé.

Co bude se železničním mostem pod Vyšehradem? Návrh Prahy posoudí odborníci

Debaty o nové podobě železničního mostu pod Vyšehradem už probíhají několik let. Stavba je památkově chráněná, zároveň je ale nutné ji rozšířit o třetí kolej. Zástupci Prahy spolu se Středočeským krajem proto nedávno vyzvali k urychlenému řešení...

Tisk také podporuje možné přemístění mostu a využití jeho konstrukce jako pěší lávky. Ondřej Prokop pak v rozpravě navrhl další řešení.

„Výtoňský most je roku 1901, je to jedna z posledních památek průmyslového Smíchova. Na druhou stranu nejsem typický aktivista, který by se k tomu mostu chtěl přivazovat jako někteří kolegové dělali u Libeňskému mostu. Dávali jsme dohromady usnesení takové, aby se podařilo prozkoumat, jestli je možné ten most opravit. V případě, že by to nedávalo ekonomický smysl z hlediska životnosti, tak já jsem třeba i pro nějakou repliku,“ řekl Prokop.

„Správa železnic si je vědoma, že most je památkově chráněn, ale desetiletí ho vědomě neudržuje“

„Je to nezpochybnitelná kulturní a technická památka, je to most, který je od roku 1971 v Pražské památkové rezervaci. Od roku 1992 je součástí ochrany UNESCO a od roku 2004 je samostatně památkově chráněn,“ uvedl Adam Scheinherr (Praha Sobě). Ten podpořil plán k mostu byla dostavěna třetí kolej a vznik nové zastávky na Výtoni.

Tisk byl podepsán všemi kluby kromě kromě SPD. Chtějí vypustit nutnost doplnění třetí koleje, okamžitou údržbu mostu a prověřit možnost úpravy nádraží Vyšehrad na zastávku linky S. Ani jedna z těchto připomínek ale do tisku zařazena nebyla.

„Doufali jsme, že máme divoké devadesátky za sebou, ale tohle je příklad systémového šlendriánu státních institucí. Správa železnic si je vědoma, že most je památkově chráněn, ale desetiletí ho vědomě neudržuje, chátrá. Po vzoru developerů, „necháme památku chátrat, až sama spadne". A pak nezbyde nic jiného než ji zbourat a postavit něco jiného,“ řekl Milan Urban (SPD). 

Petici za zachování železničního mostu na Výtoni podepsalo šest tisíc lidí

Více než šest tisíc lidí zatím podepsalo online petici, která požaduje rekonstrukci a zachování současné podoby železničního mostu mezi pražskou Výtoní a Smíchovem. Správa železnic před časem představila projekt, podle kterého má z mostu zůstat...

Pokud zastupitelstvo návrh přijme, bude to podle Jana Čižinského (Praha Sobě) „signál majitelům památek v Praze, že je dobré se o památky starat".

V dokumentu předkladatelé proto apelují na dotčené orgány, aby situace nedospěla do stavu, kdy bude přerušen provoz z důvodu havarijního stavu a nebude připraveno realizovatelné řešení.

Ohodnoť článek

Foto Ivo Spisar, Eva Hradilová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha podporuje rekonstrukci mostu pod Vyšehradem. Poslouží i replika, řekl Prokop  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.