Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Blokády dopravy v Praze pokračují. Auta na Nuseláku jedou krokem

Už druhý týden probíhají aktivistické blokády dopravy v Praze. Aktivisté ze skupiny Poslední generace dnes ráno znovu zablokovali provoz na Nuselském mostě ve směru do centra a zopakovali tak své jednání ze středečního rána. Protest je zaměřený na snížení rychlostního limitu na území Prahy na 30 kilometrů v hodině a jde už o pravidelnou akci, kterou aktivisté blokují dopravu v Praze vždy ve středu a v pátek.

V minulém týdnu aktivisté blokovali magistrálu u hlavního nádraží, v tomto týdnu blokují Nuselský most

Asi pětadvacet aktivistů se opět vydalo na cestu po osmé hodině od místa v úrovni východu ze stanice metra Vyšehrad směrem k Národnímu muzeu. Zabírají dva pruhy, řidiči kolem nich projíždějí. Na aktivisty dohlížejí policisté, kteří je doprovází pěšky i v autech.

Stejnou cestu si aktivisté vybrali už ve středu, bylo jich ale o něco méně. Stejně jako dnes dopravu výrazně nezpomalili, auta v ranní špičce se pohybují krokem každé ráno.

Skupina aktivistů na sebe nejen řidiče upozornila loni koncem března a začátkem dubna, kdy blokovala dopravu na různých frekventovaných místech v Praze. Tehdy s aktivisté sedali přímo do vozovky, ze které je po několika minutách odtáhli přivolaní policisté.

Po několikaměsíční pauze se aktivisté znovu objevili na silnicích ve středu ráno, kdy pochodem zablokovali dopravu na magistrále. Asi desítka lidí s transparenty s nápisem 30 pro Prahu šla ze Štvanice ke stanici I. P. Pavlova. 

Aktivisté ze skupiny Poslední generace dnes ráno zablokovali provoz na magistrále ve směru od Štvanice k hlavnímu nádraží. Jejich protest je zaměřený na snížení rychlostního limitu na území Prahy na 30 kilometrů v hodině. Skupina protestujících...

KOMENTÁŘ: Je v pořádku zkopat aktivisty, kteří se posadí do silnice?

V minulých dvou týdnech se lidem vařila krev z protestů členů hnutí Extinction Rebellion. Lehali si do silnice a blokovali nebohé řidiče, kteří třeba spěchali na nákup. Nakonec došla trpělivost i pražskému primátorovi Zděňku Hřibovi a aktivisty...

Hřibovi došla trpělivost. Vyzval aktivisty, ať přestanou brát Pražany jako rukojmí

Pražský primátor Zdeněk Hřib vyzval aktivisty z hnutí Extinction Rebellion, aby ukončili svá protestní blokování dopravy. Do silnic si v hlavním městě v posledních dvou týdnech sedli i lehli už osmkrát.

Aktivisté chtějí snížit maximální povolenou rychlost v Praze na třicet kilometrů v hodině

Požadavek protestujících je plošné omezení rychlosti v Praze na třicet kilometrů v hodině. „Má to hned několik výhod, a to méně nehod, méně emisí, méně zápachu a lepší kvalita života ve městě,“ uvedl mluvčí protestujících Arne Springorum.

Dnešní pochod je podle aktivistů jen pokračováním nové kampaně. „Pochody se v rámci této nové kampaně budou konat v průběhu příštích několika týdnů. Očekáváme postupnou eskalaci,“ uvedla ve zprávě pro novináře mluvčí skupiny Poslední generace Veronika Holcnerová.

Ohodnoť článek

Foto Ivo Spisar

Štítky doprava, aktivisté, Nuselský most, provoz, limit, rychlost, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Blokády dopravy v Praze pokračují. Auta na Nuseláku jedou krokem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.