Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Je v pořádku zkopat aktivisty, kteří se posadí do silnice?

V minulých dvou týdnech se lidem vařila krev z protestů členů hnutí Extinction Rebellion. Lehali si do silnice a blokovali nebohé řidiče, kteří třeba spěchali na nákup. Nakonec došla trpělivost i pražskému primátorovi Zděňku Hřibovi a aktivisty vyzval, ať už Pražany neberou za rukojmí. Můžeme debatovat, zda řidiči v Praze nejsou za rukojmí vlastní pohodlnosti vozit se ve špičce autem, ale to je jiné téma.

Všiml si vlastně někdo, proč to dělají?

V minulých dvou týdnech se lidem vařila krev z protestů členů hnutí Extinction Rebellion. Lehali si do silnice a blokovali nebohé řidiče, kteří třeba spěchali na nákup. Nakonec došla trpělivost i pražskému primátorovi Zděňku Hřibovi a aktivisty vyzval, ať už Pražany neberou za rukojmí. Můžeme debatovat, zda řidiči v Praze nejsou za rukojmí vlastní pohodlnosti vozit se ve špičce autem, ale to je jiné téma.

Všiml si vlastně někdo, proč to dělají? Pro většinu lidí je to parta bláznivých ekologů, která jen znepříjemňuje lidem život. A řidiči čekající kvůli nim v koloně vlastně spálí mnohem víc nafty, znělo od kritiků. Aktivisté iniciativy 3 °C pro Ukrajinu podle vlastních slov chtějí, aby vláda nařídila snížení teploty v kancelářích a školách a omezila tak užívání ruského plynu. A i když se energie zdražují, tak naše občany pořád přece jen víc omezují lidé sedící ve vozovce. Nenapadne nás, že kdybychom udělali to, co aktivisté žádají, vlastně bychom si pomohli všichni.

Nás Čechy ani jeden z těchto současných problémů netrápí a nezajímá

Jenže poslední dva protesty už z klidného posedu přešly do trochu drsnější verze. Před úřadem vlády leželi jako mrtvoly se zavázanýma rukama za zády, na magistrále u muzea přišel na řadu i převrácený kočárek. „Využíváte masakr Ukrajinců pro svoje zájmy, nechutné,“ ozývalo se od lidí. Je to morální, zajít až takhle daleko pro svou věc, i když je sebevíc dobrá pro lidstvo? Proč by nebylo. Dosáhli svého, teď se o nich na chvíli mluví, lidé mají zdánlivé povědomí o tom, co tahle parta chtěla. Jenže.

Musíme si přiznat, že nás Čechy ani jeden z těchto současných problémů netrápí a nezajímá. Že se planeta otepluje? Super, nebude nám zima a z ledovců bude víc vody. Nákupem plynu od Rusů financujeme vraždění na Ukrajině? Vždyť má jít o denacifikaci. Nic není černobílé. Kdo ví, kdo tam vlastně zabíjí. Nepřítelem jsou teď aktivisté, kteří nám znepříjemňují pohodlný život. Proč nejsou v práci? Ať výjezd policie zaplatí. Zpřerážet jim hnáty. Spousty názorů a málo z nich souhlasných.

Aktivisté si teď dali pauzu, v silnicích se chvíli neobjeví a řidiči zase mohou být naštvaní z jiných důvodů

Jezdím veřejnou dopravou, a tak mě jejich počínání vůbec neomezuje. Zaujal mě ale efekt protestů na řidiče a zbytek veřejnosti. Zatímco při první blokádě dopravy na Vítězném náměstí se snažili aktivisty přemluvit, při těch posledních už došlo na pěsti a kopance. Dost pochybuji o tom, že šlo vždy o ty samé čím dál víc frustrované řidiče. Kdo je v devět ráno naštvaný tak, že vyběhne z auta, aby zkopal jiného. Tak čekáš o pět minut déle než normálně. Kdyby se stala nehoda, kterou taky někdo zaviní, nikdo řidiče dobít nepřijde.

Aktivisté si teď dali pauzu, v silnicích se chvíli neobjeví a řidiči zase mohou být naštvaní z jiných důvodů. Na iniciativu se brzo zapomene, topná sezona končí, takže za plyn zase ušetříme, a rozčilovat slušné občany už bude jen pomoc uprchlíkům.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky komentář, aktivisti, násilí, doprava, blokády, Praha, silnice, protest, Extinction Rebelion, Ukrajina, Česko, Úřad vlády České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radek Kemza

"Jezdím veřejnou dopravou, a tak mě jejich počínání vůbec neomezuje." pí.Hradilová zablokováním silnic se blokují i povrchová MHD. Takže Vám přeji, aby až někdy budete pracovat a budete pospíchat do práce, jste nestihla přijít včas a díky pitomcům Vás vyhodili z práce

Pátek, 3. března 2023, 09:14Odpovědět

Drak Drakonusdrak

Každý má právo protestovat, ale takovýmto způsobem je to už přes hranici.Vemme si , že by museli projet hasiči, ambulance , policie atd.V jendom z prvních videí jela lékařka za pacienty , v dalším matka s dítětem k lékaři.To je asi v pořádku, ale co kdyby šlo někomu oživot, a nemluvě o tom že zasahující policisté mohli řešit nějaký důležitější věci, než je pár mentálně retardovaných jedinců kteří evidentně nemusí chodit do zaměstnání.Nebo další případ kdy jede někdo na pohovor ohledně zaměstnání , a nedostal by se tam včas, nikoho tam nebude zajímat že díky nějakým bláznům má pět minut zpoždění.Co kdyby takto zablokovaly auto co převáží orgány nebo krevní konzervy. Na tohle ti lide po lobotomii asi nemysleli ( jestli vůbec jsou schopni myslet) . Já osobně bych na ně podal trestní oznámení 1. veřejné ohrožení , 2.zneužití veřejné komunikace a nedovolené blokování komunikace, 3. Šikana a útisk.Mimoto pokutu v řádek staticíců korun a tisís hodin veřejně prospěšných prací, a samozřejmě náhradu škod a ušlého zisku všem zůčasněným, a to včetně výjezdu policie a IZS.Nelze si vynucovat něco tím že se poruší práva jiných.P.S.Ten kdo chce ať si sníží teplotu doma sám, ale nelze do toho nutit nařízením a nebo šikanou ostatní a nebo ty kteří mají jiný názor, hlavně když se jedná o několik šílenců, kteří chtějí něco nařizovat většině.

Pátek, 15. dubna 2022, 15:04Odpovědět

Robert Fürst

Aktivisté mají vcelku reálný požadavek na vládu. Nicméně směřují své protesty na omezování občanů a jejich stupidní taktika je odsouvá do pásma extremismu. Oni ti řidiči asi nespěchali jen nákup, jak je jedna možnost v článku zmíněna. Mohli spěchat do práce, k lékaři, vyzvednout dítě či mít mnohem závažnější důvod. Základem k získání lidí pro jakoukoliv myšlenku by nemělo být je omezovat na jejich právech, ale dialog s tím, kdo může a má něco udělat. Takto nezískáte sympatizanty, ale odpůrce, protože se chováte jako extremista. Ještě mne napadá jedno přísloví při podobném chování - kdo seje vítr, sklízí bouři ;-)

Čtvrtek, 14. dubna 2022, 21:32Odpovědět

Pavel Mizera

Autorka je VELMI slaboduchá, to již není mladická naivita. Vybere si malý díl "absolutní pravdy" a agresivně s ním manipuluje, bohužel tak viditelně duševně chybně, že jen velké množství lidí poštve proti sobě. To, že nemusí jezdit autem a veškeré nářadí, které k práci potřebuje (propisku, blok, telefon/diktafon) může mít v kapse, ji neomlouvá. Jiní na tom tak nejsou. Bohužel tito aktivisté jsou většinou dobře živeni rodiči, kteří v těch autech musí jezdit (opravdu pro většinu není jiné řešení, neboť čas je naším pánem), až budou sami živit sebe a své děti (nebo cizí, ať jsem hyperkorektní i pro nízkoprocentní), budou na to hledět podstatně jinak.

Čtvrtek, 14. dubna 2022, 14:20Odpovědět

Dagmar Ry

V pořádku to je a autorka je kráča.

Čtvrtek, 14. dubna 2022, 11:16Odpovědět

Eva Rocco

Něco tak hloupého už jsem dlouho nečetla... Autorku snad omlouvá její mladická naivita.

Čtvrtek, 14. dubna 2022, 07:02Odpovědět

Miloslav Roháček

A myslíte si, že tu sanitku, nebo ty autobusy plné lidí pustli?

Středa, 13. dubna 2022, 18:04Odpovědět

Jiří Kolář

zůstanu déle v práci, nemůžu vyzvednout dítě ze školky , jedu do nemocnice a tak dále, dnešní doba je neúprosná a žijeme ve spěchu, takže tito "aktivisté" berou obyčejné lidi jako rukojmí

Středa, 13. dubna 2022, 17:36Odpovědět

Jiří Kolář

Moc se mi líbí ten konec, "jezdím veřejnou dopravou, a tak mě jejich počínání vůbec neomezuje" .. to se to pak vypisuje a moralizuje, jak jsou ostatní omezení a zbytečně agresivní .. když ale dojíždíte z vesnice, nebo okolí, kde vás MHD opravdu nemůže obsloužit, vás zdržení které opravdu není 5 minut ( LEŽ ) stojí, buď to, že přijdu pozdě do práce, kde nikoho nezajímá, co mě zdrželo, musím tam zůstat déle, nebo dokonce přijdu o peníze, které při zdražování můžou u některých opravdu chybět .. je to velmi omezené protestování, které plně odsuzuji !

Středa, 13. dubna 2022, 17:34Odpovědět

Pepe Pepino

Nesnáším aktivisty. Jestli mi bude nějaký překážet na silnici tak ho přejedu

Středa, 13. dubna 2022, 17:06Odpovědět

Miroslav Kučera

Ten blb co se vychloubá, že jezdí jen mhd, je zřejmě zřejmě zaměstnanec a není placený v úkole. Ať si zkusí mhdčkem táhnout noťas, kufr s nářadím a bednu náhradních dílů, on svojí výplatu dostane pravidelně, když neodevzdá tabulky, tak přijde max o premie. Já jako osvč dostahu prd. Takže za mě, kopancem jim zlomím aspoň dvě žebra a příště se silnici vyhnou.

Středa, 13. dubna 2022, 14:44Odpovědět

Šípek Petr

Lukáš Pátý: "...každý lenoch si ráno musí do práce vézt zadek autem. Takže pražskou dopravu neblokují aktivisté, nýbrž sami řidiči. "
Já bych všechny řidiče/auta do jednoho pytle neházel, ale byl bych zvědav, o kolik by se silnice uvolnily, kdyby zmizela jen půlka těch, co by klidně mohli jet MHD, jen nechtěj vypadat jako "socky". Někdo ale taky třeba veze nějaký materiál a chtěl bych vidět, jak by lidi v metru koukali po člověku, kterej by tam přišel třeba s pytlem cementu a půlmetrovou kisnou na nářadí.

Středa, 13. dubna 2022, 14:44Odpovědět

Šípek Petr

Kopat do nich ne, ale měli by si uvědomit, PO KOM něco chtějí a jít ZA NÍM. Tentokrát něco požadovali, pokud vím, OD VLÁDY. A kde sídlí vláda, to by snad měli vědět, nebo by měli být schopni si to zjistit.

Středa, 13. dubna 2022, 14:23Odpovědět

Bozenka Slozenka

Myslím,že každému,kdo není úplný, blb musí být zcela jasné,že se jedná o silnici pro motorová vozidla,ne o místo ke kempování.Co je na tom nejasné?Většina lidí v této republice musí ráno do práce-narozdíl od nich!!!!!

Středa, 13. dubna 2022, 13:39Odpovědět

Mari Orav

Ať už mám názor jakýkoliv tak mě neopravňuje obtěžovat a zdržovat kohokoliv. A ten nedostudovaný poloblb co tady píše o trojnásobném zvednutí daně bude ten první kdo pak bude nadávat na vládu proč jsou tak drahé potraviny a MHD a vše, protože všechny věci se do obchodu nejspíše dostávají kouzlem

Středa, 13. dubna 2022, 12:39Odpovědět

Lukáš Pátý

Já čekám každý den ráno v koloně 10-20 minut - v autobuse - a není to kvůli žádným aktivistům, ale kvůli tomu, že každý lenoch si ráno musí do práce vézt zadek autem. Takže pražskou dopravu neblokují aktivisté, nýbrž sami řidiči. A tu daň z pohonných hmot bych rozhodně nesnižoval, ale ještě minimálně ztrojnásobil! Skvělý článek, i když samozřejmě jde o nepopulární názor...

Středa, 13. dubna 2022, 11:22Odpovědět

Olga Zahradníková

Je normální blokovat dopravu, aby nemohla projet houkající sanitka? Na teplotu prostředí ve školách jsou hygienické normy. Jsou z nějakého důvodu.
Citace: V denních místnostech, učebnách, odborných pracovnách, družinách a dalších místnostech určených k trvalému pobytu musí vytápění zajistit teplotu vzduchu nejméně 20 až 22 oC; teplota povrchu podlahy nesmí klesnout pod 19 oC. Nemyslím, že by bylo ve školách o tolik přetápěno kvůli cenám energií. Upozorňovat na problém je dobře, ale jejich zvolená forma je za hranou a pokud člověk spěchá (v devět ráno to opravdu nebude na nákup, jak podsouvá paní redaktorka), tak se nedivím, že někdo vytekl. O tom, že kopat někoho do hlavy taky není normální, není potřeba diskutovat.

Středa, 13. dubna 2022, 10:45Odpovědět

Josef Mašek

a to i do hlavy ?

Středa, 13. dubna 2022, 10:09Odpovědět

Jiří Olšar

Položím otázku jinak. Je normální blokovat provoz na silnici? Rovnou odpovím. Není.

Středa, 13. dubna 2022, 08:56Odpovědět

Ladislav Kršák

Ano, je!

Středa, 13. dubna 2022, 08:16Odpovědět

KOMENTÁŘ: Je v pořádku zkopat aktivisty, kteří se posadí do silnice?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.