Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

VIDEO: Řidič vykázal ženu s kočárkem z autobusu. Z videa je virál

Na internetu se šíří video natočené v jednom z pražských autobusů, které zachycuje konflikt mezi matkou s kočárkem a řidičem. Matkou, která video natáčí, je Lucie Chadrabová, pracovnice odboru dopravy na pražském magistrátu, která je v současné době na mateřské dovolené. Video se šíří na sociálních sítích, podle policie nedošlo k žádnému protiprávnímu jednání, podle Regionálního organizátora Pražské integrované dopravy by situaci prospěla větší slušnost jak na straně řidiče, tak na straně cestující.

Cestující: „Řidič na nás začal řvát, že dál nepojede a ať si jedna z nás vystoupí“

Nepříjemnou situaci v pondělí 30. ledna zažily dvě maminky s kočárky, které chtěly cestovat autobusem na lince 103 mezi zastávkami Ďáblice a Ládví. „Včera kolem poledne jsme jeli se synem z plaváníčka, do autobusu na lince 103 jsem nastupovala v Ďáblicích. Druhá maminka s kočárkem nastoupila na zastávce U Spojů. Když nastoupila, vylítl na nás řidič a začal na nás křičet, že dva kočárky nepoveze a ať si jedna z nás vystoupí,“ popsala naší redakci situaci autorka videa Lucie Chadrabová.

„Foukal šíleně studenej vítr! V autobuse nikdo nebyl, jen tři kluci a dva pánové. Řidič vyháněl matku s dítětem na mráz,“ pokračovala Chadrabová v emotivní výpovědi. „Já se zastala té maminky, která přistoupila, ale i sebe, protože maminka, která pospíchala od pediatra, nebyla tak výrazná a hlasitá jako já. Když máte nemocný dítě, tak nemáte čas na tuto nepochopitelnou situaci ani na příjezd policie.“

Policie: „Nezjistili jsme žádné protiprávní jednání a z místa jsme odjeli“

Když ani jedna z matek vozidlo neopustila, řidič zavolal policii. „Na místo jsme vyjížděli na základě oznámení, že cestující odmítají opustit autobus. Na místě jsme se zkontaktovali s oznamovatelem, který uvedl, že podle přepravního řádu může v autobusu cestovat pouze jedna osoba s kočárkem,“ uvedla pro redakci Pražské Drbny mluvčí policie Violeta Siřišťová.

„Osobu jsme na místě ztotožnili a poučili, ale nezjistili jsme žádné protiprávní jednání a z místa jsme odjeli,“ doplnila.

Praha je tramvajové město, říká pražská Tramvajačka Karolína z Instagramu

Karolína Hubková je pražská řidička tramvají. Mezi širokou veřejností je na Instagramu známá pod přezdívkou Tramvajačka a tramvaje miluje. Jednu má vytetovanou na stehně, ve střešovickém depu se dokonce vdávala. Proč je Praha město tramvají,...

Je na řidiče, jestli povolí víc kočárků v autobuse

Lucii Chadrabové jde podle jejích slov spíš o princip situace. „Policie asi postupovala v souladu s pravidly, ale nepochopím, proč se nás nezastali. V přepravních předpisech je sice napsáno, že v autobuse může být jen jeden kočárek, ale že výjimku může udělit pracovník přepravce, což byl v našem případě řidič. Takže kdyby nastoupil invalida, tak si musí vystoupit maminka s kočárkem?“ klade si řečnickou otázku matka.

„Přeprava běžně funguje tak, že v naplněných autobusech jedou i tři matky s kočárky. V životě se mi nestalo, a neslyšela jsem to ani od jiné maminky, že by řidič někoho s kočárkem vyhodil. A to se pohybuju běžně v dětském prostředí,“ dodává.

ROPID: „Větší slušnost by prospěla na obou stranách“

K celé situaci se pro naši redakci vyjádřil i mluvčí ROPIDu Filip Drápal. „Po shlédnutí videí se domníváme, že celý konflikt byl zbytečně vyhrocený ze strany řidiče i cestující. Oporu ve svém chování má v přepravních podmínkách ale řidič, protože skutečně je jen na něm, zda povolí ve vozidle přepravu více kočárků najednou. Toto konkrétní vozidlo na to není technicky ani kapacitně uzpůsobeno a v případě náhlého zabrzdění může dojít k nebezpečným situacím. Nicméně povolit více kočárků najednou může, ale nemusí a cestující by toto měli respektovat,“ vysvětlil Filip Drápal, že řidič byl v právu.

„Domníváme se, že větší slušnost by prospěla na obou stranách. Každopádně tento podnět předáváme dopravci ČSAD Střední Čechy k prošetření a k poučení řidiče o možnostech vhodnější a méně konfrontační komunikace s cestujícími,“ dodal mluvčí ROPIDu.

Cestující: „Já nejsem mstivá“

Lucie Chadrabová chtěla především upozornit na situaci na sociálních sítích. „Primárně jsem ráda, že se to chytlo na sociálních sítích a že je důkaz o tom, že se něco takovýho děje, protože já sama bych nevěřila, že se něco takovýho může stát. Bylo by fajn, kdyby si to mezi sebou ty instituce řekly a daly školení řidičům,“ vysvětlila.

Matka zároveň podotkla, že jejím cílem není vymáhat trest pro konkrétního řidiče, se kterým přišla do konfliktu. „Já nejsem mstivá,“ uzavřela.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lucie Chadrabová

Štítky doprava, kočárek, žena, řidič, policie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Beran

Měl jsem švagra který byl řidičem MHD v Praze a byl to kretén všech kreténů.

Úterý, 31. ledna 2023, 21:05Odpovědět

Petr Gala

Paní Chadrabová, kašlete tady na ty negativní příspěvky. Mně se naopak velmi líbilo, jak jste se nedala a chtěla vybojovat vítězství rozumu a lidskosti nad byrokracií a umanutím někoho, komu byla do rukou svěřena moc prostřednictvím volantu.

Úterý, 31. ledna 2023, 21:01Odpovědět

Martina Juráčková

Ze strany řidiče velmi ubohé, prázdný autobus a taková zlomyslnost.

Úterý, 31. ledna 2023, 20:38Odpovědět

Roman Charousek

Hudák Hadraba... ???? Já vždycky řidiči ukázal na kočárek jestli jo nebo ne.. Mohla si ušetřit spoustu starostí..

Úterý, 31. ledna 2023, 20:30Odpovědět

Jan Mrázek

Paní Chadrabová si nevidí do úst a z mého pohledu je ona zdrojem celé nepříjemné situace. A namyšlená je až běda.

Úterý, 31. ledna 2023, 20:13Odpovědět

Martin Krejccárek

Vážený kolego řidiči. Já jako bývalí řidič MHD se vás nezastanu. Jednal jste pouze s jakéhosi plezíru a opíráte se přepravní řád. Tak vám to řeknu po lopatě. Pokud se tam ty kočárky vejdou tak nemáte právo nikoho vyhazovat,. Naučte se raději řídit a chovat se slušně. Přepravní řád MHD Praha:tuším článek 7 odstavec 2. Na jedné plošině vozidla smí být přepravován:
a) ve vlaku metra pouze jeden dětský kočárek;
b) ve vozidlech povrchové dopravy na vyhrazené plošině pouze jeden dětský kočárek; řidič
(pověřený pracovník lanové dráhy) může podle provozní situace povolit přepravu dalších kočárků. Tak co pane kolego, nestálo by zato si přepravní řád přečíst pozorněji. Hezký den . Za pana kolegu se té mamince omlouvám.

Úterý, 31. ledna 2023, 20:00Odpovědět

Marek Imrýšek

Jsem řiditel tohodle autobusu... ????????????

Úterý, 31. ledna 2023, 19:42Odpovědět

Pavel Zahradník

Pokud lze ohýbat jízdní řád dle toho jakou má zrovna řidič náladu tak je to špatně. Tady platí pravidlo ředitele autobusu dle klipu skupiny the taptap, kde v klipu na tento problém upozorňují. Mrzí mne přístup policie kdy lidským pristupem se stačilo zeptat řidiče za jakých podmínek může udělit vyjímku a co ho vede k tomu, že tuto vyjímku nechtěl udělit. Otázka tedy zní kdy může tuto vyjímku řidič udělit?

Úterý, 31. ledna 2023, 18:59Odpovědět

Martin Beer

Řidič autobusu je plně v právu. Paní Chadrabová by si měla uvědomit, že není středem světa a nemůže se schovávat za dítě. Pokud by se cestou něco stalo s jedním či druhým dítětem, či s maminkami, či s kočárky, tak paní Chadrabová by byla jako první co pracovnice magistrátu z odboru dopravy na mateřské. Bude obviňovat řidiče: Z neplnění svých povinností, může za danou situaci a jelikož se rozhodl převážet dva kočárky, tak on může za vše, protože může převážet jen jeden kočárek. Řidič se choval profesionálně.

Úterý, 31. ledna 2023, 18:54Odpovědět

Martin Hnilička

Neuvěřitelná hysterka!

Úterý, 31. ledna 2023, 18:41Odpovědět

Martina Sabo

Upřímně lituji pana Chadrabu ...

Úterý, 31. ledna 2023, 17:50Odpovědět

Daniel Dolejsi

Jednoduchý: Paní, která nastoupila jako druhá, si měla situaci v prázdném autobuse natočit, respektovat řád, vystoupit a následně si stěžovat na Dopravním podniku, že ji řidič vykázal z prázdného autobusu, i když to vůbec nebylo nutné. Problém vyřešen. Lucie "Karen" Chadrabová se do toho vůbec nemusela montovat.

Úterý, 31. ledna 2023, 16:51Odpovědět

Vojtěch Bartak

Tady je vidět že si paní myslí že jelikož má dítě tak má právo na všechno. Ta položka "jeden kočárek" má svojí logiku. Jestli jste někdy viděli jak dokáži věci popadat když autobus do něčeho narazí nebo prudce zabrzdí ten ví že kočárek "na bok" ve směru jízdy jak si ho maminky rády dávají je život ohrožující pro to dítě a dva kočárky tuplem. To neudrží ani hulk natož žena s 50kg. Správně by ta žena měla kočárek zaparkovat ve směru (proti směru) jízdy autobusem a zajistit příslušným pásem co tam je. A proto se smí přepravovat pouze jeden kočárek na autobus. Kdyby se něco stalo a dítě umřelo nebo se trvale zranilo půjde ten řidič do basy.
Nicméně mohl se chovat slušně (každopádně nevím co předcházelo videu

Úterý, 31. ledna 2023, 16:34Odpovědět

Smazaný uživatel

V přepravním řádu je JEDEN kočárek. Řidič byl v naprostém klidu. Možná to nemusel hrotit, ale předpis je předpis a platí pro každého. Matka je hysterka. Navíc byla vulgární, zbytečně. Pobavilo mě, jak se dovolávala těch ubohých cestujících, kteří jí museli mít i tak plné zuby, že je zdržuje, to byl mistrovský diplomatický kousek, skoro jako od Babiše :-D

Úterý, 31. ledna 2023, 16:26Odpovědět

Darina Radkovičová

Asi bych se zkusila s řidičem domluvit, že kočárek složím a dítě si vezmu do náruče ????

Úterý, 31. ledna 2023, 16:23Odpovědět

Eva Pavelkova

byla upozornena, ze dva kocarky neee, musela tohle vedet , ze se tam nastoupit uz nemuze a musi pockat na dalsi spoj , anebo snad jela poprve s kocarkem ?? , nastoupi s ditetem v kocarku, ktere celou dobu vezla venku, ale hned se dozaduje zavreni dveri , ze na dite tahne... hystericky a uplne zbytecny konflikt vyvolala... Policie ma musi mit velkou trpelivost...

Úterý, 31. ledna 2023, 16:16Odpovědět

Lenka Ryšlinková

Ještě že to nerozrušilo to dítko, ale asi je zvyklé, že maminka ječí :-).

Úterý, 31. ledna 2023, 16:04Odpovědět

Petr Skoda

"Je na řidiče, jestli povolí víc kočárků v autobuse "
Snad "Je na řidiči" ? Kdo to psal?

Úterý, 31. ledna 2023, 16:00Odpovědět

Lucie Vítková

Hlavní problém: DP přenechává zodpovědnost za to, zda se může přepravovat více kočárků/vozíčkářů na řidiči. Mělo by to být určeno jasně a z hlediska bezpečnosti opravdu nevím, v čem je rozdíl, jestli po autobuse letí jeden, nebo dva kočárky.
Další problém: řiditel autobusu je neempatický debil, kterému očividně dělá sadistickou radost vykázat aspoň jednu z maminek z prázdného autobusu a ukázat, kdo je tu šéf.
Třetí problém. Maminka je očividně silně rozrušená a v emocich. Tohle spousta rodičů zná, hlavně mámy. Věčně nevyspala, jede z plavání, takže nechce, aby jí dítě nastydlo a situace, za mě oprávněně, vnímá jako absurdní a nespravedlivou.
Čtvrtý problém. Policista sice zachovává klid, ale v tuto chvíli by si to zasloužilo více empatie. Kdyby rozhovor s paní převzala mladá policistka, mohlo to vést k uklidnění situace.
Za mě viteznou placku pro největšího debila získává řidič, který problém zbytečně odstartoval. V závěsu je dopravní podnik. Mamince a policistům přeji co nejméně podobných situací.

Úterý, 31. ledna 2023, 15:56Odpovědět

Radek Šimral

slecne bych poslal slozenku na uhradu skody

Úterý, 31. ledna 2023, 15:55Odpovědět

VIDEO: Řidič vykázal ženu s kočárkem z autobusu. Z videa je virál  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.