Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

VIDEO: Řidič vykázal ženu s kočárkem z autobusu. Z videa je virál

Na internetu se šíří video natočené v jednom z pražských autobusů, které zachycuje konflikt mezi matkou s kočárkem a řidičem. Matkou, která video natáčí, je Lucie Chadrabová, pracovnice odboru dopravy na pražském magistrátu, která je v současné době na mateřské dovolené. Video se šíří na sociálních sítích, podle policie nedošlo k žádnému protiprávnímu jednání, podle Regionálního organizátora Pražské integrované dopravy by situaci prospěla větší slušnost jak na straně řidiče, tak na straně cestující.

Cestující: „Řidič na nás začal řvát, že dál nepojede a ať si jedna z nás vystoupí“

Nepříjemnou situaci v pondělí 30. ledna zažily dvě maminky s kočárky, které chtěly cestovat autobusem na lince 103 mezi zastávkami Ďáblice a Ládví. „Včera kolem poledne jsme jeli se synem z plaváníčka, do autobusu na lince 103 jsem nastupovala v Ďáblicích. Druhá maminka s kočárkem nastoupila na zastávce U Spojů. Když nastoupila, vylítl na nás řidič a začal na nás křičet, že dva kočárky nepoveze a ať si jedna z nás vystoupí,“ popsala naší redakci situaci autorka videa Lucie Chadrabová.

„Foukal šíleně studenej vítr! V autobuse nikdo nebyl, jen tři kluci a dva pánové. Řidič vyháněl matku s dítětem na mráz,“ pokračovala Chadrabová v emotivní výpovědi. „Já se zastala té maminky, která přistoupila, ale i sebe, protože maminka, která pospíchala od pediatra, nebyla tak výrazná a hlasitá jako já. Když máte nemocný dítě, tak nemáte čas na tuto nepochopitelnou situaci ani na příjezd policie.“

Policie: „Nezjistili jsme žádné protiprávní jednání a z místa jsme odjeli“

Když ani jedna z matek vozidlo neopustila, řidič zavolal policii. „Na místo jsme vyjížděli na základě oznámení, že cestující odmítají opustit autobus. Na místě jsme se zkontaktovali s oznamovatelem, který uvedl, že podle přepravního řádu může v autobusu cestovat pouze jedna osoba s kočárkem,“ uvedla pro redakci Pražské Drbny mluvčí policie Violeta Siřišťová.

„Osobu jsme na místě ztotožnili a poučili, ale nezjistili jsme žádné protiprávní jednání a z místa jsme odjeli,“ doplnila.

Praha je tramvajové město, říká pražská Tramvajačka Karolína z Instagramu

Karolína Hubková je pražská řidička tramvají. Mezi širokou veřejností je na Instagramu známá pod přezdívkou Tramvajačka a tramvaje miluje. Jednu má vytetovanou na stehně, ve střešovickém depu se dokonce vdávala. Proč je Praha město tramvají,...

Je na řidiče, jestli povolí víc kočárků v autobuse

Lucii Chadrabové jde podle jejích slov spíš o princip situace. „Policie asi postupovala v souladu s pravidly, ale nepochopím, proč se nás nezastali. V přepravních předpisech je sice napsáno, že v autobuse může být jen jeden kočárek, ale že výjimku může udělit pracovník přepravce, což byl v našem případě řidič. Takže kdyby nastoupil invalida, tak si musí vystoupit maminka s kočárkem?“ klade si řečnickou otázku matka.

„Přeprava běžně funguje tak, že v naplněných autobusech jedou i tři matky s kočárky. V životě se mi nestalo, a neslyšela jsem to ani od jiné maminky, že by řidič někoho s kočárkem vyhodil. A to se pohybuju běžně v dětském prostředí,“ dodává.

ROPID: „Větší slušnost by prospěla na obou stranách“

K celé situaci se pro naši redakci vyjádřil i mluvčí ROPIDu Filip Drápal. „Po shlédnutí videí se domníváme, že celý konflikt byl zbytečně vyhrocený ze strany řidiče i cestující. Oporu ve svém chování má v přepravních podmínkách ale řidič, protože skutečně je jen na něm, zda povolí ve vozidle přepravu více kočárků najednou. Toto konkrétní vozidlo na to není technicky ani kapacitně uzpůsobeno a v případě náhlého zabrzdění může dojít k nebezpečným situacím. Nicméně povolit více kočárků najednou může, ale nemusí a cestující by toto měli respektovat,“ vysvětlil Filip Drápal, že řidič byl v právu.

„Domníváme se, že větší slušnost by prospěla na obou stranách. Každopádně tento podnět předáváme dopravci ČSAD Střední Čechy k prošetření a k poučení řidiče o možnostech vhodnější a méně konfrontační komunikace s cestujícími,“ dodal mluvčí ROPIDu.

Cestující: „Já nejsem mstivá“

Lucie Chadrabová chtěla především upozornit na situaci na sociálních sítích. „Primárně jsem ráda, že se to chytlo na sociálních sítích a že je důkaz o tom, že se něco takovýho děje, protože já sama bych nevěřila, že se něco takovýho může stát. Bylo by fajn, kdyby si to mezi sebou ty instituce řekly a daly školení řidičům,“ vysvětlila.

Matka zároveň podotkla, že jejím cílem není vymáhat trest pro konkrétního řidiče, se kterým přišla do konfliktu. „Já nejsem mstivá,“ uzavřela.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lucie Chadrabová

Štítky doprava, kočárek, žena, řidič, policie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Světlík

Chápu nařízení a přepravní podmínky a jejich dodržování. To co mi chybí, je pochopení. Všechny komentáře jsou jasné. Tvrdě dodržovat nařízení a paní je hysterka. A co takhle se vžít do situace druhého. Co trochu pochopení. Mně připadá, že nikdo v této zemi snad nemá děti. O co víc by bylo prudké brždění nebezpečné s jedním nebo 2 kočárky? Potom se divíme, že funguje mama taxi. Matky raději jezdí s dětmi autem než zažívat podobné situace. Jak tedy mají matky s kočárky jezdit autobusem? Jakou má jistotu, že se dostane s dítětem domů? Vždycky se může najít další kočárek nebo invalida a nedostane se do více autobusů, i když bude prázdný. Víte zákony jsou potřeba, ale nad nimi by měla stát lidská ohleduplnost a soucítění.

Úterý, 31. ledna 2023, 15:44Odpovědět

Robert Nagy

Situaci mi nepřísluší jakkoli soudit, ale klobouk dolů před trpělivostí mladého policisty ..

Úterý, 31. ledna 2023, 15:31Odpovědět

Miroslav Jaroš

Namyšlená, arogantní husička zdržuje 3 policisty od práce. Chudák dítě..

Úterý, 31. ledna 2023, 15:31Odpovědět

Růžena Křížová

Možná měla policie dát paní dýchnout ! Očividně nebyla redy !

Úterý, 31. ledna 2023, 15:31Odpovědět

Vilibald Zarkas

Podle hysterického výstupu osoby s potomkem můj tip je: Pokud by řidič připustil přepravu dvou kočárků, a následně by ho dopravní situace přinutila intenzivně brzdit, kočárky by se převrátili, tak ta hysterka by jako první ječela, že je to vina řidiče, neboť nevyloučil z přepravy druhou matku s kočárkem.

Úterý, 31. ledna 2023, 14:58Odpovědět

Blanka Košeljová

Bylo to dlouhé ale stálo to zato. Přála bych si, setkávat se s policií, která vystupuje s pochopením a rozvahou, stejně jako přítomní policisté. Řidič slušně upozornil na přepravní podmínky a dva kočárky nepovolil, na což měl právo. Má-li žena partnera, nevím, zda zaslouží lítost či obdiv. Naprosto nechutné, arogantní, hloupé a hysterické předvádění ženy nechápu. Doufám, že tohle není běžné jednání ale jen temná vyjímka.

Úterý, 31. ledna 2023, 14:27Odpovědět

Petr Hora

...proč mě to nepřekvapuje? Číst neumí, respekt nemají a když jim někdo něco vysvětluje začnou ječet a ohánět se tím, že jsou matky a dítě potřebuje spát a že spěchají. Ano matky to mají těžké zvlášť při cestování s kočárkem ale čeho si myslí, že dosáhnou hádáním se s řidičem když je dle PŘ on pověřeným pracovníkem který je zodpovědný za cestující a je na něm jestli více kočárků povolí? Jen tím svým jednáním zdržely ostatní cestující, dosáhly zdržení soupravy a výjezdu PČR a jediným řešením bylo stejně pouze vystoupení jedné z nich a přeprava kočárku jinou soupravou. Nevím co má řidič za zkušenost, že nechtěl ve voze dva kočárky ale jak je v PŘ napsáno...je to na něm. Matka to měla vzít jako fakt a zkrátka počkat na jiný spoj. Může pak klidně iniciovat petici za vypravování souprav s více místy pro kočárky apod. ale řešit to hádkou a "dupáním" ve stylu svých dětí "já chci, já chci" nic nevyřeší.

Úterý, 31. ledna 2023, 14:27Odpovědět

Smazaný uživatel

RESPEKTOVAT CO JE DÁNO. STANE-LI SE NĚCO ODNESE TO NA 100% ŘIDIČ. ZDA-LI TO CHÁPETE NENÍ DŮLEŽITÉ A DLE HYSTERIE NECHÁPETE.

Úterý, 31. ledna 2023, 13:44Odpovědět

VIDEO: Řidič vykázal ženu s kočárkem z autobusu. Z videa je virál  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.