Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Letiště Praha už má dost pracovníků na překládání kufrů, ostatní zaměstnanci už pomáhat nemusí

Odbavovací firma Czech Airlines Handling, dceřiná společnost Letiště Praha, se už nepotýká s nedostatkem pracovníků na odbavování zavazadel. V rozhovoru to řekl nový předseda představenstva společnosti Jiří Jarkovský. Firma podle něj mimo jiné navázala užší spolupráci s agenturami práce. Czech Airlines Handling, která se na letišti stará o odbavování kufrů, se na začátku července kvůli nedostatku pracovníků a velkému letovému provozu potýkala se zpožděním nakládky i výdeje kufrů. Kvůli těmto problémům rezignoval předchozí šéf představenstva firmy Tomáš Svoboda.

Společnost podle něj už od krize se zavazadly na začátku července ustála několik podobných náročných provozních situací. „To je důkaz toho, že ta opatření jsou účinná a že pracovníci jsou v dostatečném počtu," řekl Jarkovský. Stejné problémy jako na začátku července by se už opakovat neměly, dodal. Za krizového manažera by se Jarkovský neoznačil, situace s odbavováním kufrů je podle něj nyní stabilizovaná.

Jarkovský už v Czech Airlines Handling v minulosti pracoval a šest let ji do roku 2020 ve funkci předsedy představenstva také vedl. S vedením Letiště Praha, akcionářem Czech Airlines Handling, neměl Jarkovský v době svého odchodu stejné názory na další směrování firmy, a tak po vzájemné dohodě z čela představenstva Czech Airlines Handling odešel, řekl. Nyní je jeho úkolem provozně-operativní řízení, které má krizím předcházet, dodal.

„Oběma stranám dává smysl dlouhodobější spolupráce. Těch ambicí, které jsou před námi, je docela dost a skutečně se nedají udělat v tom krátkém čase," uvedl Jarkovský. Vedení Czech Airlines Handling podle něj také řeší způsob provozního plánování a jeho případné zefektivnění za použití IT technologií. Diskutuje i o vhodném poměru zaměstnanců na hlavní pracovní poměr a pracovníků na dohody.

Na pražském letišti pomáhali s kufry i hasiči. Bezpečnost ohrožena nebyla, hájí se vedení

Kvůli nedostatku pracovních sil pomáhali na Letišti Praha s nakládáním a vykládáním kufrů i místní hasiči. Podle vedení ale nebyla ohrožena bezpečnost, protože se nejednalo součást jednotky určené pro zajištění leteckého provozu.

Kromě agentur a zaměstnanců na dohodu byl součástí řešení personální krize podle Jarkovského i zájem pracovníků letiště o zaměstnání na dohody, které jsou platné do konce září letošního roku. V tuto chvíli už zaměstnanci letiště s kufry nepomáhají. O náborech zahraničních pracovníků zatím společnost podle něj pouze diskutuje, tuto možnost ale nevylučuje.

Firmu by chtěl Jarkovský v budoucnu také vrátit do zisku, aby se mohlo investovat do jejího dalšího rozvoje. „Hlavním cílem je najít tu správnou rovnováhu, aby cestující, zaměstnanci, ale i akcionář byli spokojeni," řekl nový předseda představenstva.

Společnost bude na podzim také jednat se zástupci odborů o kolektivní smlouvě na příští rok, předmětem jednání má být i zvýšení mezd pracovníků odbavování zavazadel. „Rozumíme, že zaměstnanci kromě výše mezd posuzují i benefity, výhody, které zaměstnavatel poskytuje," uvedl Jarkovský.

Po odchodu z Czech Airlines Handling Jarkovský v posledních čtyřech letech zastával funkci předsedy představenstva v DPOV, dceřiné společnosti Českých drah, která se zabývá opravami kolejových vozidel.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Letiště Praha

Štítky letectví, Letiště Praha, Czech Airlines Handling, zavazadla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letiště Praha už má dost pracovníků na překládání kufrů, ostatní zaměstnanci už pomáhat nemusí  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.