Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Praha za první pololetí ušetřila na energiích šedesát milionů, za celý rok to bude přes sto

Hlavní město podle svého vedení za první pololetí letošního roku ušetřilo na nákupu elektřiny a plynu 64 milionů korun, za celý rok by to pak mělo být až 124 milionů. Rozdíl počítá od částky, na kterou energie stropovala vláda. Energie městu a jeho organizacím letos dodávají Technologie hlavního města Prahy.

Společnost, kterou Praha vlastní, nemá v oblasti energetiky velké zkušenosti. „Pracujeme na tom zhruba rok a půl, na vybudování odborného týmu,“ uvedl na tiskové konferenci Tomáš Jílek, ředitel Technologií hlavního města. Firma dřív nakupovala elektřinu pro veřejné osvětlení, které provozuje, licenci pro obchod získala minulý rok. 

„Je žádoucí, aby hlavní město sledovalo trendy a pokusilo se jim přizpůsobit svoje rozhodování, které vysokým požadavkům na transparentnost nemůže být tak pružné, jak to dělají průmysloví nebo domácí odběratelé. Společně s radou jsme se pokusili vytvořit mechanismus, který je schopen pružně reagovat,“ vysvětlil Jílek.

Ve druhém pololetí by podle Jílka měly být vysoutěžené ceny ještě výhodnější a celkem by tak město mohlo ušetřit až 120 milionů.

„Na řadu přicházejí nákupy za rozumné cenové hladiny na delší období, návrat k produktům s cenou odvozenou od fundamentálních tržních dat a možnost dosahovat příznivých cen, což je úkolem THMP ve vztahu k hlavnímu městu v roli takzvaného in-house obchodníka. Zejména nákupy na druhé pololetí roku 2023 nám ukázaly, že dovedeme být významně úspěšnější než například v případě nákupu formou aukcí na komoditních burzách, které v minulosti využívaly některé pražské městské části a sáhl k nim nejednou i pražský magistrát,“ doplnil Jílek v tiskové zprávě.

Ceny, které město platí, se pohybují v nižších desítkách procent pod očekávanou hladinou. To se podle Jílka projeví i v dopadu na rozpočet, ušetřené prostředky použije na investice zelené energetiky.

„Technologie budou v příštím roce zapojovat výrobu z městských výroben přímo do spotřeby. Tedy sníží nákup na volném trhu o to, co městské výrobny solárního typu vyrobí,“ řekl Jílek.

Ředitel uvedl, že společnost má zájem hlavnímu městu energie dodávat i v dalších letech. Jak oznámil primátor Bohuslav Svoboda, rada o tom bude teprve jednat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Technologie hlavního města Prahy, elektřina, plyn, cena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Ano Praha ušetřila a to bez jákekoliv zásluhy či přispění vlády Fialových diletantů,což je jedině dobře!

Úterý, 8. srpna 2023, 07:56Odpovědět

Praha za první pololetí ušetřila na energiích šedesát milionů, za celý rok to bude přes sto  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.