Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Prezident Zeman neudělí Rychetskému Řád TGM. Zrušením volebního zákona prý poškodil Českou republiku

Prezident Miloš Zeman neudělí předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému plánovaný Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka Rychetský zrušením volebního zákona v době předvolební kampaně poškodil Českou republiku.

Ústavní soud minulý týden zrušil část zákona o parlamentních volbách

Zeman informoval o udělení řádu Rychetskému loni 28. října, kdy seznam vyznamenaných Hrad zveřejnil na svém webu. Kvůli koronaviru se tradiční předávání vyznamenání nakonec nekonalo. Prezident ho plánuje na letošní oslavy 28. října.

Prezident republiky Miloš Zeman se rozhodl neudělit původně plánovaný Řád Tomáše Garrigua Masaryka Pavlovi Rychetskému, vzhledem k tomu, že poškodil Českou republiku zrušením volebního zákona v době předvolební kampaně,“ uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Ústavní soud totiž minulý týden zrušil část zákona o parlamentních volbách kvůli porušení rovnosti volebníhi práva a šancí kandidujících subjektů. Odstranil ze zákona hranice deseti procent hlasů pro dvojkoalice, 15 procent pro trojkoalice a 20 procent pro koalice čtyř a více stran. Soud škrtal i v paragrafech upravujících určení počtu poslanců v krajích a průběh skrutinia, tedy rozdělování mandátů.

Bude vyznamenání Rychetskému odebráno, nebo ho vůbec nedostane?

Podle bývalého šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta však Rychetský již vyznamenání má, takže jde formálně o jeho odebrání. „Z toho vyplývá, že pan Rychetský je nositelem od 28. října 2020 do 10. února 2021,“ řekl Forejt serveru Blesk.cz. Předseda Ústavního soudu by tak byl navždy evidován jako nositel řádu.

Ladislav Špaček, bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla, dodává, že záleží na tom, zda už prezident diplomy k udělení či propůjčení vyznamenání podepsal. Pokud tak učinil, má se podle Špačka za to, že ocenění bylo uděleno. „Jestli prezident listiny nepodepsal a hodlá je podepsat až v říjnu letošního roku při příležitosti předávání ocenění, tak pak s těmi jmény může hýbat, jak chce,“ řekl Špaček Blesku.

O vyjádření předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského informoval facebook Ústavního soudu: „Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský by chtěl poděkovat všem, kteří mu v souvislosti s aktuálním rozhodnutím prezidenta republiky vyslovili podporu. Toto rozhodnutí prezidenta republiky však nebude komentovat,“ zaznělo na sociální síti.

Zeman kritizuje Rychetského zásah do volebního zákona

Prezident Zeman ještě před rozhodnutím Ústavního soudu před zásahem do volebního zákona varoval. Napsal rovněž Ústavnímu soudu dopis, ve kterém upozornil na to, že už v prosinci rozhodl o vyhlášení termínu voleb. Zeman tak zásah do probíhajícího volebního procesu považuje za ústavně nezodpovědný.

Podle Zemana může zrušení části volebního zákona znamenat destabilizaci ústavního systému ČR. Politici se teď musí v krátké době shodnout nad novým zněním zákona, a to ve Sněmovně i v Senátu.

Prezident varoval také před tím, že pokud by se například poslanci a senátoři neshodli na uspořádání volebních krajů, nemohly by se včas konat volby do Sněmovny. Noví poslanci by tak nemohli nahradit ty dosavadní. Senát by v takové situaci bez Sněmovny novelu volebního zákona přijmout nemohl. Zároveň by podle Zemana nebyla vláda povinna podat demisi, protože by se neuskutečnila ustavující schůze nové Sněmovny. Ústavní soudce kritizoval také za dobu, kterou k rozhodnutí potřebovali.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Ústavní soud České republiky

Štítky ČR, Zeman, soud, ocenění, ústavní, Rychetský, Řád TGM, Miloš Zeman, Pavel Rychetský, Ústavní soud České republiky, Česko, Tomáš Garrigue Masaryk, Jiří Ovčáček, vyznamenání, Řád Tomáše Garrigua Masaryka, Poslanecká sněmovna ČR, prezident

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Zeman neudělí Rychetskému Řád TGM. Zrušením volebního zákona prý poškodil Českou republiku  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.