Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zákroky policistů při demonstraci na Staroměstském náměstí byly podle inspekce oprávněné

Zákroky policistů při demonstraci, která se v říjnu odehrála na Staroměstském náměstí, byly podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v souladu se zákonem. Dnes to v tiskové zprávě uvedla mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. Demonstrace proti vládním opatřením se konala 18. října 2020 a po oficiálním ukončení akce se část účastníků střetla s policisty. Účastníci házeli na policisty lahve, kameny nebo petardy. Policisté tak proti nim použili slzný plyn, vodní dělo a zásahové výbušky.

Inspekce u žádného případu nezjistila pochybení

Podle mluvčí se inspekce zabývala policejním zákrokem z úřední povinnosti a na základě několika následných oznámení pak vyhodnocovala kamerové záznamy, ve kterých se mělo jednat o údajné neprofesionální jednání policistky a napadení demonstranta z její strany či o údajné úmyslné nepropouštění lidí ze Staroměstského náměstí a další.

Demonstrace fanoušků v Praze na Staroměstském náměstí se po ukončení zvrhla v bitky s policií. Organizátoři akce, které se zúčastnilo více než povolených 500 lidí, krátce po třetí hodině oznámili oficiální ukončení akce. Část jejích účastníků se...

U žádného z těchto případů však inspekce nezjistila pochybení. Případ údajného nepropouštění lidí ze Staroměstského náměstí inspekce vyhodnotila jako přiměřený a oprávněný. „S ohledem na vývoj bezpečnostní situace byla vždy v souvislosti s aktuální situací volena jiná odchodová trasa. Veškeré pokyny směřovaly k tomu, aby osobám, které se nedopouštěly protiprávního jednání, byl umožněn průchod skrz policejní kordon, což se také stalo,“ sdělila inspekce.

K demonstraci se připojili fotbaloví a hokejoví fanoušci

K demonstraci, kterou svolal spolek Hnutí občanské nespokojenosti, se připojili také fotbaloví a hokejoví fanoušci. Spolek původně počítal s dvouhodinovým programem, demonstraci však ukončil již po hodině. K ukončení je vyzval magistrát, jelikož počet účastníků několikanásobně překročil 500, což bylo v té době maximální možný poče lidí na venkovní akci. Podle odhadů bylo na Staroměstském náměstí asi 2000 lidí. Následný útok pak policie připisuje fotbalovým chuligánům. Přes 140 lidí bylo po demonstraci zajištěno a dva byli obviněni z trestného činu.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky ČR, policie, koronavirus, vláda, fotbal, demonstrace, GIBS, Staroměstské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákroky policistů při demonstraci na Staroměstském náměstí byly podle inspekce oprávněné  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.