Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Staroměstské náměstí se proměnilo ve válečnou zónu. Těžkooděnci zasahovali proti demonstrantům

, aktualizováno 18. října 2020, 17:38

Demonstrace fanoušků v Praze na Staroměstském náměstí se po ukončení zvrhla v bitky s policií. Organizátoři akce, které se zúčastnilo více než povolených 500 lidí, krátce po třetí hodině oznámili oficiální ukončení akce. Část jejích účastníků se ale střetla s policií, která uzavřela okolí náměstí. Demonstranti se pokusili prolomit policejní kordon. V akci byli policejní těžkooděnci, jízdní policie, vodní dělo i psovodi. Po střetech je na místě asi dvacet zraněných. Pražská záchranka aktivovala traumaplán. Policie náměstí zcela uzavřela a z místa odváží zadržené demonstranty.

Na řadu přišly petardy i slzný plyn

Protestující po ukončení akce začali na policejní těžkooděnce házet petardy. Po krátké potyčce policie demonstranty vytlačila na náměstí a začala nejaktivnější účastníky střetu zatýkat. Na náměstí zůstávalo i nadále několik stovek lidí. Skandovali například „jebat Prymulu“ nebo „ubožáci“. Policejní těžkooděnci se poté za pomoci petard, slzného plynu, psovodů i těžké techniky pokusili vytlačit většinu demonstrantů ze Staroměstského náměstí.

Nejdramatičtější potyčky trvaly zhruba hodinu. Po ukončení demonstrace nejprve hooligans začali odpalovat dělobuchy a náměstí se zahalilo do kouře z dýmovnic. Samotný konflikt poté započal v ústí do Kaprovy ulice, která je nejbližší spojnicí k sídlu Úřadu vlády ve Strakově akademii. Na policisty tam začaly létat lahve, odpadkové koše i petardy.

FOTO, VIDEO: Na Staroměstském náměstí probíhá demonstrace proti vládním opatřením

Na Staroměstské náměstí právě demonstrují proti vládním opatřením kvůli pandemii koronaviru fanoušci sportovních klubů, zejména příznivci fotbalu a hokeje. V okolí pražského Staroměstského náměstí hlídkují stovky policistů. Řadu policejních...

Policisté zabavili boxery, teleskopy i střelnou zbraň

Již před začátkem demonstrace zajistila policie v souvislosti s protestem téměř 50 lidí, měli u sebe předměty, jimiž by mohli někoho zranit, uvedla policie na twitteru. Policie provedla desítky kontrol již na před ohlášeným začátkem demonstrace ve 14:00. Na twitteru uvedla, že při kontrolách policisté nalezli pyrotechniku, boxery, teleskopické obušky, střelnou zbraň. Zákon o právu shromažďovacím přitom upravuje povinnosti účastníků, kterým zakazuje mít u sebe střelné zbraně, výbušniny, pyrotechnické výrobky, nebo jiné předměty jimiž lze ublížit jinému na zdraví.

Pražští záchranáři ukončili traumaplán před půl šestou. Celkem bylo ošetřeno devět osob, z toho pět ponecháno na místě, ti nepotřebovali transport do nemocnice. „Tři lidé utrpěli středně těžká zranění, jeden člověk byl zraněn lehce. Šlo zejména o úrazy hlavy, řezná poranění, ebriety a dušnost po zásahu slzným plynem,“ uvedla mluvčí záchranářů Jana Poštová.

Demonstraci organizoval občanský spolek Hnutí občanské nespokojenosti (HON). Původně počítal s dvouhodinovým programem, akci ale ukončil už po hodině. Protestujících přišlo podstatně více než povolených 500 a většina z nich neměla roušky. Podle současného nařízení měli být demonstranti rozděleni do skupin po dvaceti, přičemž mezi skupinami měly být aspoň dvoumetrové rozestupy. Náměstí přitom bylo zaplněné lidmi.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ,

Štítky demonstrace, protest, Staroměstské náměstí, těžkooděnci, policie, zábavní pyrotechnika, Praha, Policie České republiky, Úřad vlády České republiky, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Staroměstské náměstí se proměnilo ve válečnou zónu. Těžkooděnci zasahovali proti demonstrantům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.