Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha získá od developera přes půl miliardy na park a školu na Rohanském ostrově

V rámci výstavby nové čtvrti na Rohanském ostrově, poskytne developer Sekyra Group před půl miliardy korun městu a městské části Praha 8. Peníze budou z velké části využity na stavbu nové základní školy a parku.

„Lokalita představuje dnes nejrozsáhlejší nevyužívané území v sousedství historického jádra Prahy"

Zastupitelé letos chválili nová pravidla pro developery a jejích podílech na rozvoji infrastruktury. K tomu také posvětili změnu územního plánu, aby se na Rohanském ostrově mohlo stavět.

„Uvítali jsme nastavení jasných a transparentních pravidel spolupráce mezi městem a soukromými investory, které umožní odblokovat výstavbu. Odsouhlasení změny územního plánu je důležitým mezníkem v revitalizaci Rohanského ostrova. Lokalita představuje dnes nejrozsáhlejší nevyužívané území v sousedství historického jádra Prahy. Bez této změny by nebylo možné uskutečnit plnohodnotný rozvoj lokality tak, jak ho předpokládá schválená urbanistická studie,“ uvedl v tiskové zprávě Leoš Anderle, výkonný ředitel společnosti Sekyra Group.   

Celkové náklady projektu jsou podle Institutu plánování a rozvoje 18 miliard korun. Ve čtvrti by po dokončení mělo žít a pracovat jedenáct tisíc lidí. Developer se teď dohodl s městem, že na rozvoj území poskytne příspěvek 560 milionů korun.

VIZUALIZACE: Osmička vybrala podobu nové školy na Rohanském ostrově

Městská část Praha 8 kvůli výstavbě nové čtvrti na Rohanském ostrově nechá postavit i novou základní školu. V soutěži vybrala návrh architektonického studia AXXI. Budova bude mít 27 tříd, vejde se do ní přes osm set dětí a její sportoviště budou...

Součástí dohody jsou i regulační prvky

„Zde jsme naše nová pravidla znovu úspěšně aplikovali a dojednali společnou dohodu mezi městem, městskou částí a developerem, díky čemuž vznikl v případě Rohanského ostrova i závazný regulační výkres a zároveň jsme získali dosud nejvyšší příspěvek ve výši přes půl miliardy korun. Z této částky bude většina použita na výstavbu nové základní školy nebo na nový park,“ sedělil v tiskové zprávě Petr Hlaváček (STAN), náměstek primátora pro územní rozvoj a územní plán.

Podle Hlaváčka jsou součástí dohody jsou i regulační prvky, které developer nesmí porušit. „Stanovují například uliční čáru (vymezuje tvar a směr ulic, výškové limity (domy nesmí být vyšší, než je původní zástavba Karlína), dostatečně široké chodníky, potřebu aktivního parteru (obchody a služby) nebo vznik promenády podél pobřeží,” popsal Hlaváček na svém Facebooku.

Na školu Rohan, která pojme 800 dětí, přispěje developer podle radnice Prahy 8 téměř 123 milionů korun a v rámci dalšího plnění ještě 243 milionů korun. Zbytek ceny, která se odhaduje na miliardu, doplatí hlavní město.

Měl tu být olympijský bazén

„První dohoda o spolupráci byla uzavřena již v minulém volebním období a jak projekt nabývá konkrétní tvář, zpřesňovali se i naše požadavky. Výsledkem je smlouva o spolupráci mezi městskou částí Praha 8, hlavním městem Prahou a investorem, kde investor se zavázal k celkovému plnění za více jak 700 mil. korun. V této částce je zahrnuto i nepeněžní plnění kontribucí,“ informoval v tiskové zprávě  předseda komise pro územní rozvoj a památkovou péči Radomír Nepil (ANO).

Do poloviny minulého století bylo území řečištěm, které později zasypali. Pocha se používala průmyslovým a skladovým účelům a časem se z nich stal nevyužívaný brownfield protkaný zelení o rozloze skoro 21 hektarů.

Dříve se uvažovalo o tom, že na Rohanském ostrově postaví plavecký areál, který by byl jednou z olympijských staveb v rámci kandidatury Prahy na pořádání her v roce 2016. Poté už se pracovalo s myšlenkou, že zde vybudují rezidenční lokalitu. Projekt by měl být podle informací na webu developera hotov v roce 2033.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AXXI, Sekyra Group

Štítky Rohanský ostrov, developer, škola, finance, park, výstavba, Praha, stavba, městská část, Sekyra Group, Petr Hlaváček, olympijské hry, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha získá od developera přes půl miliardy na park a školu na Rohanském ostrově  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.