Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

VIZUALIZACE: Osmička vybrala podobu nové školy na Rohanském ostrově

Městská část Praha 8 kvůli výstavbě nové čtvrti na Rohanském ostrově nechá postavit i novou základní školu. V soutěži vybrala návrh architektonického studia AXXI. Budova bude mít 27 tříd, vejde se do ní přes osm set dětí a její sportoviště budou přístupná i veřejnosti.

Na Rohanském ostrově developerská společnost Sekyra Group buduje novou čtvrť Rohan City, která bude ležet na pomezí Karlína a Libně. Jak informuje web společnosti, po předpokládaném dokončení v roce 2035 by tam mělo žít a pracovat okolo jedenácti tisíc lidí.

„Výstavba základní školy v této lokalitě je prakticky podmínkou pro to, aby se zde mohlo stavět. U investorů, kteří zde plánují realizovat své projekty, tedy důsledně trváme na tom, aby se podíleli na vybavenosti v okolí, ať už jde o školu, školky nebo kvalitní veřejný prostor,“ uvedl v tiskové zprávě radní pro strategický rozvoj Tomáš Hřebík (TOP 09 + STAN).

Na budovu základní školy vyhlásila městská část soutěž, do které se přihlásilo patnáct zájemců. Zvítězili architekti z brněnského studia AXXI.

„Svou orientací škola plně využívá výhledy do obou navazujících parků, jejichž charakter je reflektován architektonickým členěním domu, vyučovací část školy umožňuje všem žákům a učitelům pohled do přírody a na řeku. Zvýšená platforma navazující na parkové náměstí se stane významným orientačním prvkem v území a místem setkávání dětí, rodičů i široké veřejnosti,“ popsal mluvčí městské části Martin Šalek.

Ve škole bude 27 tříd pro 810 dětí. Dvůr a zvýšená platforma s hřištěm budou během vyučování zavřeny branami z obou stran, poté se otevřou a budou sloužit i veřejnost. Vnitřní sportovní prostory budou přístupné přes recepci.

Fotovoltaické panely na střeše zajistí elektřinu pro LED zářivky a automatické rolety. Střecha bude také zelená, což by mělo pomoci při zadržování dešťové vody, kterou po filtraci použijí na zalévání a splachování toalet

„Veškeré zadání připravilo oddělení územního rozvoje městské části a veškeré financování je z fondu rozvoje, tedy mimo rozpočet," doplnil místostarosta pro územní rozvoj Jiří Vítek (Patrioti).

Ohodnoť článek

Foto AXXI

Štítky Tak bude škola vypadat., Rohanský ostrov, městská část, základní škola, Praha, Sekyra Group, TOP 09, Starostové a nezávislí, Karlín, Libeň, Jiří Vítek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Osmička vybrala podobu nové školy na Rohanském ostrově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.