Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Promarnili jsme šest let vymýšlením toho, jak opravit neopravitelné, říká k Libeňskému mostu radní pro dopravu Prahy 8

Už téměř tři týdny nejezdí přes Libeňské soumostí tramvaje kvůli havarijnímu stavu indunačního mostu, samostatného oblouku přes Rohanský ostrov. Na tuto část nesmí ani auta, peší a cyklisté, zbytek mostu přes Vltavu ale překročit mohou. Nejvíc uzavírka zasáhla obyvatele přilehlých mětských částí. Jak situaci vnímají v Praze 8 jsme zeptali radního pro dopravu Tomáše Slabihoudka (TOP 09).

Jak uzavření Libeňského mostu pro tramvaje ovlivňuje život v Praze 8?
Pro cestující z Palmovky na Prahu 7 bylo velmi nepříjemné, že k uzavření došlo v podstatě z hodiny na hodinu. Je však jasné, že musela být zajištěna především bezpečnost cestujících. Nyní už víme, že Libeňský most bude pro MHD uzavřen několik let, a tak samozřejmě s dopravním podnikem vyjednáváme o co nejefektivnějším řešení hromadné dopravy. Samotné tramvaje budou velmi pravděpodobně zajíždět co nejblíže k uzavřené části ve směru od Prahy 7 až k zastávce Libeňský most, aby zastávka metra B Palmovka byla při výstupu co nejblíže pro cestující. 

Obrací se na vás kvůli situaci občané?
Ano, zmatek byl především v čase bezprostředně po uzavření mostu. Nebylo jasné, proč a na jak dlouho bude most uzavřen. Oficiální informace, co se děje, jsme obdrželi až v pozdních odpoledních hodinách. 

Odborníci posoudí průzkum Libeňského mostu, závěry zveřejní až v dalších dnech

 Odborníci dnes posoudí výsledky průzkumu Libeňského mostu přes Vltavu a takzvaného inundačního mostu u Palmovky. Závěry v úterý projednají interně s Technickou správou komunikací a městem, teprve poté závěry zveřejní. Generální ředitel TSK Jozef...

Komunikuje s vámi Technická správa komunikací a vedení města? 
Především od bývalého náměstka pro dopravu Adama Scheinherra jsme od roku 2018 dostávali informace o tom, že Libeňský most je vlastně zcela v pořádku, a to i po těch letech jeho neúdržby. Ještě nedávno se pan náměstek veřejně v tisku vyjadřoval, že proběhne vysoutěžená citlivá rekonstrukce stávajícího mostu. Dneska už víme, že celý most půjde k zemi a vystaví se jeho replika. Také se v podstatně prodlouží výluka MHD, a to i přes to, že tramvajová výluka byla slibována pouze na jeden rok. Podle mých odhadů to však bude kolem tří let. 

„Most přes Vltavu nevykazuje žádné zásadní věci a nehrozí nebezpečí a není třeba jej uzavřít," řekl ČTK ředitel TSK Josef Richter. Co na jeho tvrzení říkáte?
Je to věta vytržená z kontextu, která zazněla na magistrátním výboru pro dopravu. Ano, most přes Vltavu je v lepším stavu než uzavřený inundační most blíže Palmovce. Nicméně není ve stavu, že by se dal citlivě opravit, jak bylo léta slibováno. Most půjde k zemi a z celého mostu přes Vltavu zbydou jen malé pilíře nad vodou. Budeme mít most zcela nový, jeho repliku. To je samozřejmě v pořádku, nicméně toto odborníci doporučovali již v roce 2018 a já jen říkám, že jsme zbytečně promarnili dalších šest let vymýšlením toho, jak opravit neopravitelné. Za toto je jednoznačně odpovědný bývalý náměstek Scheinherr z Prahy Sobě.

VIZUALIZACE: Libeňský most zboří až na pilíře, na místě vznikne jeho kopie

Avizovaná oprava Libeňského mostu se konat nebude, jak ukázala nejnovější studie, je potřeba velkou část betonové konstrukce odstranit a most postavit nový. Měla by ale vzniknout replika, která zachová vzhled podle původního mostu. Cena stavby má...

Jednáte o problému také s Prahou 7?
Komunikujeme na společných schůzkách s hlavním městem a Technickou správou o dalších krocích, které budou následovat. 

Co by podle vás bylo nejlepším řešením?
Myslím, že nejdůležitější nyní je co nejrychlejší zahájení stavby nového mostu a zprovoznění propojení obou břehů pro veřejnou dopravu.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Technická správa komunikací

Štítky Slabihoudek, Praha 8, doprava, Libeňský most, Technická správa komunikací, tramvaje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Promarnili jsme šest let vymýšlením toho, jak opravit neopravitelné, říká k Libeňskému mostu radní pro dopravu Prahy 8  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.