Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VÁNOCE NA SEDMIČCE: Dva vánoční stromy, bruslení na Letné a charitativní projekty

V adventním čase našim čtenářům představujeme, jak letos vypadají Vánoce v jednotlivých městských částech Prahy. Městská část Praha 7 pro své obyvatele i návštěvníky i v nelehké době koronavirové pandemie připravila program plný vánočních tradic. Občané během adventu mohou nasávat vánoční i zimní atmosféru například díky nedávno rozsvícenému a nazdobenému stromu na Strossmayerově náměstí či kluzišti na Letné.

Rozsvěcení stromů

Městská část Praha 7 ani letos nikoho neochudila o krásnou vánoční výzdobu či charitativní akce, které ke svátkům neodmyslitelně patří. Sedmička Vánoce zahájila tím, že své občany i návštěvníky pozvala na tradiční rozsvícení stromu na Strossmayerově náměstí, které se uskutečnilo 24. listopadu. Starosta této pražské městské části Jan Čižinský se rozhodl oblíbenou událost kvůli koronaviru nezrušit, a to kvůli dětem, které zároveň požádal o pomoc se zdobením. 

Chtěli bychom prostřednictvím rodičů oslovit dětské kreativce a umělkyně, jelikož spodní patra vánočních stromů na Strossmayerově i Ortenově náměstí jsme už tradičně ponechali schválně prázdná, aby se mohla dozdobit ručně vyráběnými ozdůbkami, vystřihovánkami či třeba dopisy pro Ježíška. Ty totiž sluší našim stromům nejvíc,“ vzkázal na Facebooku starosta Prahy 7 Jan Čižinský

Jak už text Čižinského napovídá, Praha 7 se dočkala rozsvícení stromu i na Ortenově náměstí. Ozdobičky jsou na obou vánočních stromech totožné.

Chanukové světlo na pražském nádraží Bubny

Na Sedmičce, konkrétně na pražském nádraží Bubny, rozsvěceli 28. listopadu také takzvané první chanukové světlo. Tato slavnostní událost završila letošní vzpomínkový cyklus k 80. výročí zahájení deportací Židů z českých zemí, který společně připomínají instituce jako Památník Terezín, Židovské muzeum v Praze, Památník ticha, Terezínská iniciativa a další.

Budou bílé Vánoce? Přesná předpověď není, co říká statistika?

Co meteorologové během prosince hodně řeší? Nejvíc lidí se jich ptá, zda budou Vánoce na sněhu, nebo na blátě. Vzhledem k tomu, že počasí se dá předpovědět na pár dní dopředu, jistotu nikdo nemá. Meteorologové ale zveřejnili statistiku, s jakou...

Štědrovečerní večeře pro lidi bez domova a Dárek pro každého

Sedmá městská část hlavního města Prahy ani letos nezapomněla na charitu. Nadační fond Agora 7 zahájil vánoční sbírku s cílem zajistit 373 svátečních porcí pro klienty Charity Holešovice, Armády spásy a pečovatelského centra Prahy 7. Lidé, kteří by sbírku chtěli podpořit a zajistit tak lidme bez domova na Štědrý den plný žaludek, teplo a alespoň chvilku vánoční pohody, mohou přispět zde.

Dobročinný projekt Charity Praha-Holešovice, MČ Praha 7 a azylového domu pro matky s dětmi Praha 7 s názvem Dárek pro každého, se letos již poosmé snaží získat dárce, kteří by chtěli splnit dětem a osamělým seniorům jejich vánoční přání. Štědří zájemci si v seznamu Charity Praha-Holešovice mohou zarezervovat přání konkrétní osoby a zabalený dárek doručit do pobočky Charity Praha-Holešovice do pondělí 13. prosince 2021.

ANKETA: Štědrovečerní pohádka píše svou historii již od roku 1993. Která se vám za posledních deset let líbila nejvíce?

Nová štědrovečerní pohádka na České televizi je již klasikou. Víte však, že první takovou pohádkou bylo Sedm krkavců z roku 1993? Prvních deset let to byly (se dvěma výjimkami) televizní premiéry, které předtím byly promítány v kinech. Od roku...

Letenská pláň nabízí hned dvě ledové plochy

Milovníci bruslení si i letos mohou zabruslit na kluzišti na Letné, které je od 1. prosince do 28. února v provozu každý den od devíti do devíti. Letenská pláň nabízí zájemcům hned dvě ledové plochy o rozměrech 40×20 metrů a 20×10 metrů. V rámci areálu kluziště je pro návštěvníky připraven vyhřívaný velkokapacitní stan, kde se bruslaři mohou přezout či zrelaxovat. Pořadatelé nezapomněli ani na občerstvení nebo půjčovnu bruslí.

„Kdybych nebyl starosta, tak si to možná nechám pro sebe, aby tam nebyl nával, ale že sloužím jako starosta, tak mám pro všechny dobrou zprávu. Na Letenské pláni se už bruslí! Je čas vyndat brusle ze sklepa, nebo si je na místě můžeme půjčit. Přeji pěknou zimní zábavu,“ sdělil s humorem svým facebookovým fanouškům starosta Prahy 7.

Kam letos v Praze na veřejné bruslení? Podívejte se na přehled pražských kluzišť

Prosinec bez zimních sportů by byl jako Vánoce bez stromečku. Přinášíme přehled pražských kluzišť pod otevřeným nebem, kde si zájemci mohou letos v Praze zabruslit, ať už vlastní svoje brusle, nebo si je půjčí až na místě. Kluziště na Letné, pod...

Kulturní nadšenci si vánoční atmosféru užijí i v kině a divadle

Pokud se situace ohledně koronaviru nezhorší a vláda nezpřísní svá opatření, lidé mohou na Sedmičce navštívit hned dvě divadelní představení a jeden filmový snímek s vánoční tématikou. Herci z Divadla Drak zahrají 12. prosince v multifunkční divadelním sále Jatka78 představení s názvem Vyšla hvězda nad Betlémem. Ve stejném prostoru se 19. prosince objeví hra Setkání před Betlémem od umělců z Divadla Víti Marčíka. Milovníci Vánoc a filmů si na své přijdou díky kinu Bio Oko, které má v plánu 26. prosince promítat záznam baletního vystoupení o Louskáčkovi s názvem The Royal Ballet: The Nutcracker.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 7, NF Agora 7, Památník ticha Nádraží Bubny

Štítky Vánoce, bruslení, trhy, dekorace, Praha, Praha 7, Letná, městská část, vánoční stromek, strom, advent, Strossmayerovo náměstí, Jan Čižinský, projekt, Víťa Marčík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VÁNOCE NA SEDMIČCE: Dva vánoční stromy, bruslení na Letné a charitativní projekty  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.