Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ANKETA: Štědrovečerní pohádka píše svou historii již od roku 1993. Která se vám za posledních deset let líbila nejvíce?

Nová štědrovečerní pohádka na České televizi je již klasikou. Víte však, že první takovou pohádkou bylo Sedm krkavců z roku 1993? Prvních deset let to byly (se dvěma výjimkami) televizní premiéry, které předtím byly promítány v kinech. Od roku 2003 naopak převažují pohádky, které jsou vyrobené speciálně pro tuto příležitost a diváci je tak uvidí v premiéře přímo na Štědrý den.

Vánočním pohádkám předcházely rodinné filmy

Vánoční pohádka jako každoroční tradice se rodila postupně a svou současnou podobu získala až před 27 lety. Hlavní štědrovečerní program patřil až do druhé poloviny sedmdesátých let filmovým adaptacím předloh významných literátů nebo veselohrám.

Mezi lety 1978 až 1980 se na Štědrý den vysílaly pohádky Paví král, Jak se budí princezny a O ptáku Ohniváku, a to krátce po sedmé hodině večerní.

Pohádky však měly své místo na obrazovkách i v této době, ale vysílaly se jen do pozdního odpoledne. Výjimkou byla pohádka Zlatovláska z roku 1973, která byla vysílána na Štědrý den večer. Do hlavního vysílacího času se dostala díky tomu, že se na tehdejší dobu jednalo o neobvyklé zpracování tohoto žánru.

Předtím, než se pohádky dostaly do hlavního vysílacího času, se vysílaly především české rodinné filmy a komedie. V roce 1976 to byla premiéra filmu Můj brácha má prima bráchu a v roce 1977 premiéra prvního dílu rodinné komedie Marie Poledňákové Jak vytrhnout velrybě stoličku. 

Pohádky, které nebyly vyrobené v Československé televizi

V dalších letech se opět na obrazovky televizorů vracejí televizní hry a filmy, avšak pohádky si své místo ve štědrovečerním programu opět vybojují a premiérou pohádky z roku 1983 O zakletém hadovi ji potvrzují. Od druhé poloviny 80. let přicházejí na řadu pohádky, které jsou výlučně premiérové. Jedná se například o pohádky O statečném kováři, Třetí princ, S čerty nejsou žerty nebo Mahulena, zlatá panna. Tyto pohádky však nebyly vyrobené v Československé televizi.

První vánoční pohádkou se stala pohádka O Janovi a podivuhodném příteli v roce 1990. Tradici vánočních pohádek tak, jak je známe dnes, pak Česká televize založila v roce 1993, kdy nabídla divákům premiéru pohádky Sedmero krkavců.

Nejsledovanější štědroveřerní pohádkou byl Anděl Páně 2

V roce 2011 měla premiéru pohádka Micimutr, kterou na Štědrý den vidělo 2,3 milionu lidí. O rok později měla premiéru pohádka Karla Janáka s názvem Dvanáct měsíčků. V televizi si ji před osmi lety na Štědrý den pustilo 2,36 milionu diváků. V roce 2013 měl premiéru pohádkový film Zdeňka Zelenky Duch nad zlato s Viktorem Preissem v hlavní roli, který sledovalo přes 2,2 milionu diváků.

Pohádka Korunní princ, která měla premiéru na Štědrý den v roce 2015, byla nominována na Českého lva v kategorii  Nejlepší televizní film nebo minisérie.

V roce 2014 jsme na Štědrý den mohli vidět premiéru pohádky Princezna a písař, kterou opět režíroval Karel Janák. Sledovalo ji 2,05 milionu diváků. Další pohádka Karla Janáka Korunní princ měla premiéru o rok později a sledovalo ji 2,19 milionu diváků. V roce 2016 se pak diváci mohli těšit na pohádku Pravý rytíř, u které průměrná sledovanost činila 2,7 milionu diváků.

O rok později se diváci těšili na dlouho očekáváné druhé pokračování pohádky Anděl Páně. Tuto štědrovečerní pohádku však diváci mohli vidět už v roce 2016, a to konkrétně 1. prosince 2016, kdy měla premiéru v kinech. Do kina na ní přišlo skoro 200 tisíc diváků. A se sledovaností více než tři miliony diváků se stala nejsledovanější štědrovečerní pohádkou do té doby za 15 let. Od té doby zatím žádná štědrovečerní pohádka třímilionovou hranici diváků nepokořila.

V roce 2018 měla premiéru pohádka Kouzelník Žito. Sledovalo ji 2,49 milionu diváků. O rok později pohádku s názvem Princezna a půl království režiséra Karla Janáka sledovalo 2,46 milionu diváků.

Letošní štědrovečerní pohádku režíroval opět Karel Janák. Pohádkový příběh ze Západních Tater s názvem O vánoční hvězdě sledovalo přes 2,68 milionu diváků.

Jaká vánoční pohádka se vám za posledních deset let nejvíce líbila? Hlasujte v anketě.

Jaká štědrovečerní pohádka se vám za posledních deset let líbila nejvíce?

Celkem hlasovalo10415 čtenářů

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká televize

Štítky Vánoce, pohádka, Štědrý den, advent, televize, premiéra, kino, Karel Janák, Česká televize, historie, Československá televize, Daniel Landa, Zdeněk Zelenka, Viktor Preiss, Marie Poledňáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Pancha

pane Lachman to je tak těžké si o Terezce najít vše na netu?)) jinak pohádka byla fááájn:))

Neděle, 27. prosince 2020, 21:46Odpovědět

Miloš Netolický

Krásně zahraná role Deničky od Terezy Ramba, taková bezprostřední roztomilost, to se mi právě na českých pohádkách líbí, Tereza svou rolí a svým výkonem vytáhla pohádku o třídu výše.

Neděle, 27. prosince 2020, 08:15Odpovědět

Milli Vostrá

@Zdeněk Lachman - Hrála i novějším filmu Vlastníci (taky s Kotkem), princeznu hrála v pohádce Peklo s princeznou. Taky hrála ve třetím díle minisérie Vodník (detektivka). Taky ji mám moc ráda. :-)

Sobota, 26. prosince 2020, 21:33Odpovědět

Zdeněk Lachman

Děkuji paní Schovancová. doufám že Voříškovou uvidím častěji. Snad bude v příštím roce lépe. I když já tomu moc nevěřím. Pandemie je celosvětová. I tak hezký nový rok.

Sobota, 26. prosince 2020, 16:12Odpovědět

Pavla Schovancová

Zdeněk Lachman---hrála v Bobulích.Za svobodna Voříšková

Sobota, 26. prosince 2020, 14:49Odpovědět

Zdeněk Lachman

Tereza Ramba jsem jako herečku viděl poprvé a doslova jsem nadšen. Neví někdo v jakém filmu nebo pohádce hrála?

Sobota, 26. prosince 2020, 14:03Odpovědět

ANKETA: Štědrovečerní pohádka píše svou historii již od roku 1993. Která se vám za posledních deset let líbila nejvíce?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.