Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Sedmička začala se stavbou nového parku u Vltavy, stát bude skoro padesát milionů

Občané a návštěvníci Prahy 7 budou moci příští rok navštívit nový park, který vyroste mezi holešovickým přístavem a mostem Barikádníků na břehu Vltavy. Na návrhu se připomínkami podíleli i místní a vybrali mu název U Vody. Celkově vyjde na 46, 5 milionu korun, hotovo by mělo být v první půlce roku 2024.

„Nestává se příliš často, že se v centru města podaří vybudovat nový park. Jsme proto velmi rádi, že se nám na Sedmičce podařilo najít vhodnou plochu u Vltavy, která dlouho ležela ladem. Lidé ji měli spojenou spíše s odtahovým parkovištěm, které zde dříve bývalo, než s místem pro příjemné trávení volného času,“ uvedl v tiskové zprávě starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě).

S místem radnice pracuje od roku 2019, betonové plochy nahradila trávou a umístila sem venkovní posilovnu. K nápadu vzniku parku se pak občané mohli vyjádřit a jejich podněty zapracovali i do zadání urbanisticko-krajinářské soutěže a následně i do samotného projektu, který vytvořil ateliér YYYY.

„Na základě podnětů od občanů jsme se v projektu zaměřili na obnovené i zcela nové vstupy do vody i vodní prvky přímo v parku, zájem byl také o prostory pro sousedské setkávání, jako je komunitní zahrada či společné ohniště. Zachovány budou rovněž stopy minulosti v podobě industriálních prvků, jako jsou v prostoru ponechané koleje,“ řinformovala v tiskové zprávě místostarostka Lenka Burgerová (Praha sobě).

V parku je naplánováno sezení s výhledem na řeku, cesty, které povedou k vodě, smyslový chodník pro chůzi naboso, venkovní studovna nebo posilovací stroje. K tomu Technická správa komunikací vybuduje dvě cesty pro pěší a cyklisty, které povedou na stezku mezi Trojským mostem a mostem Barikádníků.

Náklady včetně soutěže, projektu a prováděcí dokumentace vyčíslila radnice na 46,5 milionu. Z grantu Norských fondů a za podpory státního fondu životního prostředí získá 21 milionů, od hlavního města 18 milionů a zbytek pokryjí investoři stavebních projektů Prahy 7.

Práce mají podle sedmé městské části skončit v první polovině příštího roku.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská část Praha 7

Štítky park, Vltava, břeh, stavba, Praha 7, cyklostezka, grant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedmička začala se stavbou nového parku u Vltavy, stát bude skoro padesát milionů  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.