Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Praha 6 stále řeší spádové turisty na základních školách. Kvůli jednomu z nich se soudí s hlavním městem

Už druhý rok šestá městská část zakročila proti rodičům, kteří dětem mění trvalé bydliště, aby je mohli zapsat do místních základních škol. Kromě kontrol historie pobytu bude letos řešit i to, zda v Praze 6 není dítě zapsáno samo. Podle vedení města jsou tzv. spádovými turisty hlavně Středočeši. K tomu se Šestka ještě soudí s magistrátem, který jednu školu donutil dříve odmítnutého žáka přijmout.

Praha 6 má sto tisíc obyvatel a patnáct základních škol. Jak zmínil její starosta, kvalita vzdělávání na Šestce láká přespolní, zejména ze Středočeského kraje. „Praha 6 svými dopravními přivaděči pokrývá velkou část Středočeského kraje. Dostali jsme se do problémů, že velká část žáků, kteří se hlásí do prvních tříd, jsou právě děti ze středních Čech. Nejsou tam ale přihlášené, ale maskují se za žáky z Prahy 6. Předbíhají, snaží se těsně před zápisy změnit trvalé bydliště,“ řekl na tiskové konferenci Stárek (ODS).

Kromě toho je za návalem středočeských dětí podle Stárka i nepřipravenost samotného kraje. „Vznikají tam developerské projekty a přestože mi tady promýšlíme každého jednoho člověka, který se má přistěhovat do bytu, tak tam přímo v brožurách najdete doporučení, že bez zácp se dostanete k základní škole v Dejvicích během patnácti minut,“ popsal Stárek.

Školy Prahy 6 se zbavily spádových turistů, pro příští rok ale potřebují novou taktiku

Nové požadavky, které šestá městská část měla na rodiče budoucích prvňáčků, splnily podle radnice svou funkci. Do základních škol se tentokrát přihlásilo jen minimum dětí s falešným trvalým bydlištěm a školy mají kapacitu pro všechny místní děti....

Podle zákona musí ředitel školy žáka přijmout, aby dítě splnilo povinnou školní docházku v místě svého trvalého pobytu. „Občanský zákon definuje trvalé bydliště jako evidenční údaj a pracuje s ním velmi volně. Začaly se nám v Praze objevovat agentury, které nabízejí relativně levně změnu trvalého bydliště,“ zmínil Stárek. Kromě škol se to podle něj děje i v rámci přístupu k sociální péči nebo parkování.

„V současné době je ochota ze strany Ministerstva školství tuto záležitost řešit mizivá, protože by to znamenalo kompletní změnu přijímání žáků na základní školy skrz celou Českou republiku. Proto jsme jako městská část museli vzít situaci do vlastních rukou,“ podotkl Stárek.

Podezřelí budou žáci zapsaní na Šestce bez rodičů

Minulý rok Šestka kontrolovala trvalý pobyt žáků tři měsíce zpět a podle Stárka to byla úspěšná taktika. Žádostí bylo podáno 1915, k zápisům přišlo 1270 dětí. V září pak nastoupilo 1063 dětí, kdy 993 z nich bydlelo v městské části Praha 6. Pro spádové prvňáky letos otevře minimálně 1 050 míst ve 45 třídách.

„Pochybnosti a podezření budeme mít v případě, že žák a jeho zákonný zástupce budou zapsáni v městské části méně než tři měsíce. Nebo budou žáci zapsáni na adrese sami bez zákonných zástupců víc než tři měsíce, to je novinka tohoto roku,“ upřesnila nové metody místostarostka Mariana Čapková (Praha Sobě).

Dalším je případ, kdy má žák trvalý pobyt v Praze 6 méně než tři měsíce a nepobývá s ním žádný zákonný zástupce. „To je věc, kde předpokládáme, že se skutečně jedná o spádového turistu. V této variantě budeme postupovat nejpřísněji,“ dodala Čapková.

Na základní školu Antonína Čermáka se minulý rok registrovalo 212 dětí, k zápisu ale přišlo jen 182. „Nechceme z toho vyvozovat, že všichni byli spádoví turisté, ale věříme, že to byla velká část,“ uvedl Petr Karvánek, ředitel školy. Zmínil, že nakonec přijal i dva spádové turisty, jejichž rodiče se přiznali. Mají totiž na škole už sourozence.

„Městská část má za to, že by se mělo zkoumat, zda je tam vztah území a komunitě, a není to jen účelová záležitost"

Kvůli přijetí dalšího se teď Praha 6 soudí s magistrátem. Jednu školu totiž magistrát donutil přijmout žáka, kterého Šestka vyhodnotila jako spádového turistu. „Městská část podala žalobu na hlavní město a soud o tom bude rozhodovat. Je to poprvé v historii, kdy se městská část Praha 6 soudí s magistrát. Společně se chceme dobrat pravdy," komentoval situaci Stárek.

Jak vysvětlil redakci Pražské Drbny právník Jan Brož, spoluautor metodického doporučení, ve sporu jde o to, zda by výklad zákona měl být pojímán materiálně, tedy že trvalé bydliště není jen evidenční údaj, nebo zda má být zastáván jen formální výklad, tedy akceptovat místo trvalého pobytu bez ohledu na to, zda tam dítě opravdu žije. „Městská část má za to, že by se mělo zkoumat, zda je tam vztah k tomu území, komunitě, a není to jen účelová záležitost, která mi osobně ve vztahu k ostatním dětem přijde nekorektní,“ řekl Brož.

Minulý rok se podle Stárka chtělo přidat víc městských částí, vydržely ale jen Nebušice. „Magistrát vyslal zprávu, že ve chvíli, kdy se o to nějaká městská část pokusí, tak je magistrát připraven zrušit celý zápis do základní školy, což je obrovský administrativní problém," řekl Stárek. Spádové turisty bude letos nově kontrolovat i Praha 8 a to na základní škole Lyčkovo náměstí.

Problémem je tento rok podle Karvánka i spojení zápisu dětí ukrajinských uprchlíků, který byl minul rok oddělen. „Přesně netušíme, kolik takových dětí bude,“ uvedl. Letos ale místo 80 míst škola nabízí 100, tedy čtyři třídy.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay

Štítky školy, spádová turistika, Středočeský kraj, kontrola, magistrát, soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aneta Jirásková

Nejdřív by měli být do škol přijímané děti, které se v dané MČ nařídily a trvale tam žijí roky. Teprve když zbyde místo, tak je možné přijmout i dítě přihlášené v dané lokalitě krátce z vypočítavosti.

Pátek, 15. března 2024, 09:48Odpovědět

Praha 6 stále řeší spádové turisty na základních školách. Kvůli jednomu z nich se soudí s hlavním městem  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.