Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Školy Prahy 6 se zbavily spádových turistů, pro příští rok ale potřebují novou taktiku

Nové požadavky, které šestá městská část měla na rodiče budoucích prvňáčků, splnily podle radnice svou funkci. Do základních škol se tentokrát přihlásilo jen minimum dětí s falešným trvalým bydlištěm a školy mají kapacitu pro všechny místní děti. Na příští rok už ale Šestka plánuje novou taktiku, jak spádové turistice zabránit.

Naštvaní rodiče nám posílali fotky středočeských espézetek"

Základní školy v šesté městské části se dlouho potýkají s návalem dětí, kterým rodiče jen naoko změnili trvalé bydliště na Prahu 6, aby je mohly navštěvovat.

„Průvodním jevem toho byli naštvaní rodiče, posílali nám fotky středočeských espézetek aut, která vyhazují děti před našimi školami. K tomu nastalo i nepříjemné losování mezi spádovými dětmi, kdy se v některých případech stávalo, že i děti bydlící přímo u školy se tam nedostaly, a musely chodit do školy vzdálenější,“ popsal na tiskové konferenci starosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS).

Radnice proto vytvořila pracovní skupinu, ve které navázali na existující paragraf školského zákona, vypracovali metodiku i právní stanoviska, a po všech budoucích prvňácích žádali trvalý pobyt ve spádu minimálně tři měsíce. Zároveň na stejné adrese musel být zapsán minimálně jeden rodič. Někteří totiž využívali služeb externích agentur na přepis bydliště a často nechali zapsat jen dítě samotné, protože to bylo levnější.

Praha 6 bude kontrolovat trvalé bydliště žáků, chce tak zastavit spádovou turistiku

Vedení šesté městské části se rozhodlo, že do svých škol bude přijímat přednostně děti, které mají opravdu trvalý pobyt na jejím území. Bude kontrolovat to, zda trvalé bydliště školáků shoduje s tím jejich rodičů, a jak dlouho na místě žijí....

Přihlásilo se o sto žáků méně než loni

Požadavky radnice navíc zveřejnila v takové době, aby už lidé nestihli dětem bydliště přehlásit. „Rozumíme tomu, že rodiče chtějí to nejlepší pro svoje děti, není ale možné, aby to bylo na úkor žáků z Prahy 6,“ doplnil Stárek.

A podle radnice se plán povedl. Rodiče podali celkem 1886 žádostí o přijetí 1245 budoucích žáků prvních tříd. Je to asi o sto méně než loni. „Pokles připisujeme tomu, že jsme vedli poměrně aktivní informační kampaň o tom, že Praha 6 bude bojovat proti spádové turistice, že budeme řešit institut trvalého pobytu,  budeme se ptát a chtít doplňovat informace,“ vysvětlila místostarostka Mariana Čapková (Praha Sobě).

„Zaznamenali jsme velký pokles žádostí převážně ze středních Čech. To je také ta skupina, kterou jsme plánovali vyloučit z našich zápisů v maximální možné míře,“ dodala Čapková. 

Celkově jsme vyřadili deset dětí, které se tvářily jako spádové"

Středočeští rodiče do šestkových škol děti zapisují kvůli kvalitním školám, ale také proto, že je pro ně jednodušší je každé ráno přivézt a pak zase odvézt, ve většině případů totiž v Praze sami pracují.

„Celkově jsme vyřadili deset dětí, které se tvářily jako spádové. Ze středočeského kraje se k trvalému pobytu na Praze 6 nepřihlásil prakticky nikdo. Odradili jsme je,“ řekl ředitel Základní školy Antonína Čermáka Petr Karvánek.

„Podezírali jsme víc rodičů, ale ti čtyři řekli, že nejsou schopni doložit stálé bydliště na Praze 6. Nebyli ochotni se zamotat do podvodu,“ doplnil Karvánek pro redakci Pražské Drbny. Škola chtěla vidět například výpis z katastru nemovitostí při vlastnictví bytu nebo nájemní smlouvu.

Inspiraci čerpali v Pardubicích

Touto taktikou se Praha 6 inspirovala v jiných městech. „Byli jsme v kontaktu s jinými městy jako jsou například Pardubice, kde už jsou podobná kritéria zavedena,“ řekl redakci Pražské Drbny Stárek.

Podle starosty mají podobné problémy i ostatní pražské městské části, nebyly ale schopny na to v tak krátké době zareagovat. „U nás to byl proces, který vyvrcholil před zápisy, a současně i strategie k tomu, abychom tu informaci neoznamovali dopředu,“ vysvětlil Stárek. Proces koordinovala radnice jen s Prahou-Nebušicemi, které mají podobný problém.

Na příští rok má městská část připravena jiný postup, jak spádové turistice zabránit, prozradit ho Stárek samozřejmě nechtěl. „Je ale možné, že už nikoho nepřekvapíme,“ uzavřel Stárek.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 6

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petra Čápová

To je přesně ten důvod proč jsme utekli s celou rodinou do Asie

Čtvrtek, 4. května 2023, 13:41Odpovědět

Školy Prahy 6 se zbavily spádových turistů, pro příští rok ale potřebují novou taktiku  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.