Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha 6 bude kontrolovat trvalé bydliště žáků, chce tak zastavit spádovou turistiku

Vedení šesté městské části se rozhodlo, že do svých škol bude přijímat přednostně děti, které mají opravdu trvalý pobyt na jejím území. Bude kontrolovat to, zda trvalé bydliště školáků shoduje s tím jejich rodičů, a jak dlouho na místě žijí. Radnice tak chce zabránit účelovému přehlašování místa trvalého pobytu. Podle starosty Jakuba Stárka je připravena si za svým rozhodnutím stát i před soudem.

Podle Šestky je trvalé bydliště zásadní pro přednostní přijetí do spádové školy, zákon ale nevyžaduje, aby školák na adrese skutečně bydlel.

„Uděláme vše pro to, aby skončila praxe, kdy někteří rodiče zneužívali nedokonalost zákona a účelově pořizovali dětem trvalý pobyt v naší městské části. Dětí v prvních třídách každým rokem přibývá a Praha 6 vynakládá stovky milionů korun nejen na navyšování kapacit, ale i na nadstandartní kvalitu vzdělání v našich školách. Proto chceme, aby tato místa sloužila šestkovým rodičům a jejich dětem,“ uvedl v tiskové zprávě starosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS).

Dodal, že v případě potřeby je městská část připravena jít i k soudu. Zákon se totiž podle radního a poslance Jana Laciny (STAN) musí změnit.

V rámci pracovní skupiny odborníků městská část nechala vypracovat metodiku, kterou přijala rada a doporučila školám ji využít. „Skutečnost, že se adresa bydliště dítěte shoduje s adresou zákonného zástupce a zda trvalý pobyt není kratší než tři měsíce, budou rodiče stvrzovat podpisem čestného prohlášení,“ uvedla místostarostka pro oblast školství Mariana Čapková (Praha Sobě).

Zápisy prvňáčků proběhnou v Praze 6 18. a 19. dubna. „Přednostně budeme přijímat žadatele s trvalým bydlištěm ve spádovém obvodu, následně s trvalým pobytem na území Prahy 6, na území hlavního města a až jako poslední děti mimo území Prahy,“ popsal předseda pracovní komise a ředitel Základní školy Antonína Čermáka Petr Karvánek.

Šestka zřizuje patnáct základních škol, do prvních tříd přijme 1055 dětí. V současné době je v prvních třídách 1001 dětí, včetně ukrajinských. Na jaře minulého roku musely tři školy mezi spádovými dětmi losovat, dvě nakonec díky otevření další třídy a navýšení kapacit přijaly všechny.

Ohodnoť článek

Foto Praha 6

Štítky základní školy, první třídy, trvalé bydliště, spádová turistika, Praha 6, Stárek, Lacina, Čapková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 6 bude kontrolovat trvalé bydliště žáků, chce tak zastavit spádovou turistiku  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.