Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Praha 5 chce jednat s magistrátem a radnicemi o drogové situaci na Smíchově

Vedení Prahy 5 chce jednat s magistrátem a okolními městskými částmi o řešení drogové situace na Smíchově. Radnice prosazuje rozprostření služeb pro narkomany rovnoměrně po území metropole. Zároveň na svém území posiluje hlídky v problematických lokalitách, prohlubuje spolupráci s policií a strážníky a zajistila nového terénního pracovníka.

Nyní také hledá vhodná místa, kde by zastavovala sanitka poskytující služby narkomanům. Řekli to starosta Jaroslav Pašmik (Praha 5 Sobě) a místostarostka Monika Shaw Salajová (SEN 21).

„Drogy jsou jeden z velkých problémů, který musíme řešit. Bohužel, když chce někdo v Praze koupit drogy, jede k Andělu. Z krátkodobého hlediska můžeme situaci řešit, ale z dlouhodobého to nedokážeme. Na řešení musíme spolupracovat s magistrátem a starosty okolních městských částí," řekl Pašmik.

Kromě křižovatky Anděl podle starosty patří mezi nejproblematičtější místa okolí Plzeňské, Husovy sady nebo Skalka. Problémem jsou narkomani aplikující si drogy a rovněž množství injekčních stříkaček, které po nich na zemi zůstávají.

Jedním z řešení je podle radnice vznik center pro narkomany v dalších částech Prahy. Síť adiktologických služeb je navržena v magistrátní koncepci protidrogové politiky. „Jsme v kontaktu s neziskovými organizacemi řešícími drogovou problematiku, ale chybí celopražský systém. Tu zátěž teď nese především Praha 5," sdělila Shaw Salajová. Problémem také je, že ke konci loňského roku skončilo na Praze 5 centrum Progressive. Podle starosty se narkomani ale pouze přesunuli. „Z Mahenovy se přesunuli do Brožíkovy ulice, nic se nezměnilo, problém nezmizel," uvedl Pašmik.

Praha 5 v uplynulých měsících posílila hlídky na problematických místech, kdy vyslala svou ostrahu a rovněž jednala s městskou a státní policií. Zaplatila také nového pracovníka pro organizaci Sananim. Radnice financuje mobilní centrum pro narkomany v sanitce, která je přistavována ve středu a v pátek. Původně zastavovala na nábřeží. „To se neosvědčilo, takže pro ni teď vytipováváme nová místa," řekl Pašmik. Vznik nového stálého centra radnice nechytá, zaměří se ale na podporu terénní práce.

Na vysokou koncentraci narkomanů a lidí bez domova na svém území si dlouhodobě stěžují zvláště radnice Prahy 1 a 5. V Praze 1 se tito lidé zdržují zejména ve Vrchlického sadech u hlavního nádraží a v Praze 5 u Anděla.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 5

Štítky zdraví, drogy, bezpečnost, Praha 5, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 5 chce jednat s magistrátem a radnicemi o drogové situaci na Smíchově  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.