Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Žižkov prožívá dopravní peklo. Stojí auta, autobusy i tramvaje

Řidiče na pražském Žižkově od včerejška trápí větší dopravní kolony než jindy. K dlouhodobé uzavírce Koněvovy ulice, omezení na Vinohradské a neustále se protahující opravě kanalizace na Jana Želivského, se včera rozkopalo další místo ve stejné ulici a navíc se ještě začal opravovat povrch vozovky v Trocnovské. „Nepamatuji, že bych někdy dostal tolik stížností jako včera,“ nechal se slyšet starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09).

„Doprava houstne dlouhodobě, včera to byl vážně masakr“

„Na Olšanské zúžení pruhů ze dvou na jeden nebyl šťastný nápad. Ta dvouproudovka tam byla z určitého důvodu. Kolona stála od Olšanského náměstí až po nákladové nádraží Žižkov,“ uvedla v diskuzi Katka Adamcová. Martin Adamec na Facebooku napsal, že cesta z cesta z Ohrady na Florenc mu v MHD v pondělí ráno zabrala hodinu.

Doprava na Žižkově v posledních dnech zhoustla. „Doprava houstne dlouhodobě, včera to byl vážně masakr,“ vyjádřil se starosta Prahy 3 Jiří Ptáček na svém facebookovém profilu.

Doprava, hluk nebo bobky. Jaké jsou problémy Žižkova? Odpovídá starosta Prahy 3 Jiří Ptáček

Pražská Drbna odstartovala seriál rozhovorů se starosty městských částí. Se starostou Prahy 3 Jiřím Ptáčkem (TOP 09) jsme si povídali o tom, v jakém stavu přebíral radnici v roce 2018, o tom, jaké dosažené změny mu udělaly během jeho období na...

Příliš mnoho uzavírek na jednom místě

Důvodem kolon, které vznikají v ulicích Jana Želivského, Olšanská, Táboritská nebo Koněvova, potažmo Husitská, je velké množství uzavírek. „K dlouhodobé uzavírce Koněvky, omezení na Vinohradské a neustále se protahující opravě kanalizace na Jana Želivského, se včera rozkopalo další místo ve stejné ulici a navíc se ještě začal opravovat povrch vozovky v Trocnovské,“ popsal situaci starosta.

Někteří řidiči i cestující v MHD hledali chybu v otevření nového cyklopruhu v Olšanské ulici. „O tom novém cyklopruhu na Olšanské si může každý myslet své, ale kvůli němu doprava opravdu nekolabuje,“ doplnil starosta.

Jiří Ptáček zároveň důrazně vyvrátil myšlenky, že za situaci může radnice městské části. „Uzavírky koordinuje magistrát. Hlavní město je i investorem těchto akcí, tedy vybírá stavební firmy. Jsou to komunikace celopražského významu. Včera jsem o tom půl hodiny hovořil s Adamem Scheinherrem z magistrátu, že tady na radnici sloužíme jako jejich hromosvod,“ uvedl Ptáček.

Budova na Žižkově je roky připravena k rekonstrukci. Ministerstvo slíbilo peníze na opravu, teď dává ruce pryč

Budova Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) u stadionu Viktorie Žižkov v Praze 3 je již tři roky rozestavěná, prázdná a nic se s ní neděje. Rekonstrukce přitom měla začít už v roce 2017, jenže tehdy dělníci stihli budovu vlastně jen...

Opravit sice pomalu, ale levně

V Trocnovské ulici musí dojít k výměně trubek kanalizační sítě. „Město by při výběru zhotovitelů dopravních staveb mělo ve výběrových řízeních dávat větší váhu na rychlost stavby. Obvykle se rychlost hodnotí 20 procenty a cena 80 procenty. Výjimečně je to 30 procent, a když se hledala stavební firma pro opravu Barrandovského mostu, stanovil magistrát rychlost na rekordních 40 procent,“ popisuje Ptáček běžnou praxi a doplňuje, že 30 procent by mělo být odrazovým můstkem.

Podle starosty Prahy 3 chystají jeho kolegové z radnice opatření, díky kterým nebudou v kolonách stát i tramvaje, jak je tomu v těchto dnech. „Pokud máte možnost v následujících týdnech vyměnit automobil za MHD, motorku či kolo, pomůže to. Díky,“ dodává Ptáček smířlivě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Ptáček, Sten Ley, Karel Pešek, Tomáš Kalivoda

Štítky doprava, tramvaj, autobus, auto, uzavírky, kolony, Žižkov, Praha, Jiří Ptáček, Jan Želivský, oprava, TOP 09, městská hromadná doprava, radnice, Martin Adamec, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žižkov prožívá dopravní peklo. Stojí auta, autobusy i tramvaje  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.