Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Praha 3 zrevitalizovala poslední paneláky, některé byty nabídne k privatizaci

Vedení třetí městské části dokončilo rekonstrukce posledních panelových domů, které postavili po asanaci. Praha 3 s tím začala před více než deseti lety a investovala miliardy. Jsou to budovy na Táboritské a Kubelíkově, byty na Táboritské nabídne k privatizaci.

Panelové domy postavili po asanaci v minulém století, při které bourali původní zástavbu. „Panelák v Táboritské ulici je tím posledním panelovým domem, tím se završuje úsilí radnice za nižší jednotky miliard zrevitalizovat ty panelové domy, které v určitý okamžik dožily nebo nějakým způsobem zdegradovaly a bylo potřeba s tím něco udělat,“ sdělil novinářům starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09).

„Ty domy často trpěly tím, že veřejný prostor nefungoval úplně ideálně, vznikala tam různá zákoutí, zapáchala, člověk se tam bál. Investovali jsme do veřejného prostoru, abychom odstranili tyto negativní vlivy,“ dodal Vronský.

Celkem Praha 3 do domu na Olšanském náměstí investovala 305 milionů korun, v Kubelíkově to bylo 185 milionů. Současné vedení radnice navázalo na to předchozí, které revitalizovalo panelové domy v Chlupáčově, Roháčově, Blahoslavově, v Ostromečské.

Byty v Táboritské budou koncem přístího roku nabídnuty k privatizaci. „Ten plán jsme nevymysleli my. Ten plán byl vymyšlen před deseti, patnácti lety. Byl to privatizační slib. Existoval seznam domů, které půjdou do privatizace a ti lidé v tu dobu si podle toho zařídili život. Někteří se neodstěhovali s vidinou toho, že jednou budou privatizovat. A ta privatizace se táhla mnohem delší dobu než se očekávalo,“ konstatoval Vronský. S byty v Kubelíkově to kvůli komplikovaným majetkovým vztahům zřejmě nepůjde.

Revitalizace se podle Vronského neobešla bez komplikací. „Je to velká stavba, bydlí tady stovky nájemníků. Je tady víc než deset nebytových prostor a tím, že to probíhalo za provozu, tak to logicky neslo i spoustu problémů,“ sdělil starosta. Nechtěli ztratit nájemce nebytových prostor a zachovali tak kompletní skladbu obchodů, která tam byla původně.

Domy zateplili a vyměnili okna ve společných prostorách. Odstranili eternitové prvky a vyměnili skleněné výkladní skříně.

Ohodnoť článek

Foto Eva Hradilová

Štítky Praha 3, rekonstrukce, panelové domy, privatizace, Olšanské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 3 zrevitalizovala poslední paneláky, některé byty nabídne k privatizaci  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.