Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lázně, bordel a nově Dům tance. Praha 3 získala peníze na opravu chátrající budovy

Vedení Prahy schválilo 26 milionů korun na projektovou studii Domu tance, který vznikne místo chátrající budovy v Husitské ulici na Žižkově, kde dřív sídlily lázně. Dalších 188 milionů korun na obnovu budovy přidělilo Ministerstvo kultury díky Národnímu plánu obnovy. Objekt hledal své nové využití několik let.

Praha 3 získala peníze na Dům tance

Chátrající budova v Husitské ulici na Žižkově, kde od roku 1903 fungovaly jedny z nejluxusnějších lázní svého druhu, se po mnoha letech dočká opravy. Dům bude sloužit jako kulturní centrum zaměřené na pohyb a umění. S plánem využít budovu právě pro tyto účely ve veřejné soutěži zvítězila Yvona Kreuzmannová, zakladatelka organizace Tanec Praha a ředitelka sousedícího divadla PONEC.

„Mám radost, že vize dolního Žižkova coby centra různých tanečních žánrů se stane realitou. Dům tance poskytne zázemí širokému spektru umělců, zároveň otevře budovu veřejnosti. Plánuje se napojení na cyklostezku z Husitské ulice, kavárna nebo wellness a samozřejmě nabídka kurzů, otevřených zkoušek, debaty, workshopy a mnoho dalšího,“ uvedla v tiskové zprávě Yvona Kreuzmannová.

Vykřičený dům nebo travesti klub

Kulturně-pohybové centrum, které má na Žižkově vzniknout a jehož podobu zpracovalo architektonické studio Reaktor, v České republice nemá obdoby. Lázeňské sály budou přeměněny na taneční, atrium bude zachováno a na místě vznikne bezbariérový vstup nebo výtah.

„Husitská ulice už dlouho potřebovala nový impuls, kterým rozhodně vznik takové mezinárodní kulturní instituce bude. Navíc tím vdechneme život dalšímu prázdnému objektu. Celé by se to nepodařilo bez bývalého radního hlavního města Jana Chabra (TOP 09) a mého předchůdce Jiřího Ptáčka (TOP 09),“ uvedl v tiskové zprávě starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09).

Rekonstrukce bude stát celkem asi 250 milionů korun. Rekonstrukce by podle radního Prahy 3 pro majetek Jana Materny (TOP 09) mohla začít nejpozději příští rok. Vanové a parní lázně, které na místě byly od roku 1903, nahradil taneční parket, po revoluci pak budova sloužila jako vykřičený dům nebo travesti klub. Chátrá od roku 2004.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 3

Štítky tanec, Žižkov, Dům tance, Praha 3, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lázně, bordel a nově Dům tance. Praha 3 získala peníze na opravu chátrající budovy  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.