Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rekonstrukce Clam-Gallasova paláce za 344 milionů nabrala zpoždění

Barokní Clam-Gallasův palác se začal rekonstruovat již v roce 2018, nyní však práce nabraly zpoždění. Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana jsou důvodem projektové úpravy, které jsou dány okolnostmi objevenými při první části prací. Oprava paláce, který vlastní hlavní město, nyní podle mluvčího vstoupila do druhé části, jež spočívá zejména v restaurátorských pracích. Rekonstrukce měla být původně hotová letos a podle dřívějších informací má vyjít na 344 milionů korun.

Při stavebních pracích se odhalilo mnoho neočekávaného

Rekonstrukce komplexu na Mariánském náměstí začala v říjnu roku 2018. Opravy se týkají jak interiérů, tak tří zahrad. V objektu dřív sídlil Archiv hlavního města Prahy, který se do roku 2017 postupně přestěhoval do nové budovy na Chodovci. Po rekonstrukci by měla v paláci být restaurace a vinárna, v reprezentačních sálech pak expozice a výstavní prostory.

Nynější vrcholně barokní podobu paláce vytvořil stavitel Tomáš Haffenecker podle návrhu vídeňského dvorního architekta Johanna Bernarda Fischera z Erlachu pro hraběte Jana Václava Gallase. Podle odborníků se jedná o jeden z nejlépe dochovaných šlechtických městských paláců na světě.

Úspěšně jsme provedli hrubé stavební práce, při kterých se odhalilo mnoho neočekávaného. To mělo za následek mnoho projektových úprav, které zpomalovaly stavební postup prací,“ vysvětlil Hofman. Dodal, že nyní se na stavbě pohybují zejména restaurátoři. „Restaurují se například dřevěné podlahové konstrukce, figurální i nefigurální kamenná výzdoba, malby, fresky, tapety, štuky a další. Po dokončení těchto činností by měla být vetknuta interiéru jeho původní krása a honosnost,“ uvedl mluvčí.

Práce podle něj pokračují i v exteriérech, kde v zahradách u Rotta a za kašnou Terezka začaly dlaždičské a přípravné práce pro zahradníky. „Staví se také lešení kvůli rekonstrukci fasád objektu. Po dokončení jednotlivých lešení provádíme také průzkum fasádních vrstev, po jehož vyhodnocení by měl být stanoven finální barevný odstín fasády objektu,“ zakončil Hofman.

Rekonstrukce paláce patřila do projektu z roku 2010, v jehož rámci chtělo vedení města v návaznosti na architektonickou soutěž opravit i budovu Nové radnice a samotné Mariánské náměstí. Dohromady šlo o investici za více než 1,2 miliardy korun. Město ale před časem kvůli vysokým nákladům soutěž na zhotovitele zrušilo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VitVit, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Štítky ČR, správa, stavby, památky, Praha, palác, Clam-Gallasův palác, Vít Hofman, Mariánské náměstí (Brno), Archiv hlavního města Prahy, Tomáš Haffenecker, Johann Bernhard Fischer, Jan Václav z Gallasu, Erlach

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Clam-Gallasova paláce za 344 milionů nabrala zpoždění  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.