Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Budova na Kampě známá z oblíbeného českého filmu bude sloužit skautům. Otevře se v létě

Centrum Skautského institutu v Michnovském letohrádku na pražské Kampě, přezdívaném rybářský domeček, by se mělo otevřít o prázdninách. Radní Prahy 1, která památkově chráněnou budovu vlastní, tento týden schválili smlouvu s institutem o zápůjčce do března roku 2023. Starosta městské části Petr Hejma (STAN) uvedl, že by smlouva měla být podepsána do konce června. Postup dříve kritizovali opoziční Piráti kvůli tomu, že vedení radnice zrušilo původně vypsané výběrové řízení na nájemce letohrádku. Stavba si zahrála také v oblíbeném českém filmu Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách.

Budova se měla původně celá rekonstruovat

Podle Hejmy je budova v dobrém stavu a centrum může začít fungovat v podstatě obratem po podpisu smlouvy. „Skauti mají za úkol si přinést svoje vybavení, s něčím jim pomůžeme, ale neměly by to být žádné velké náklady,“ řekl. Dodal, že městská část do zprovoznění delší čas nevyužívané budovy investovala peníze v řádu stovek tisíc.

Radnice původně plánovala celkovou rekonstrukci památky na základě informací o špatném stavu budovy. Ten se však podle vedení městské části znaleckými posudky nepotvrdil. Předchozí vedení Prahy 1, které loni v lednu nahradila současná obměněná koalice, vypsalo v říjnu 2019 výběrové řízení na provozovatele památky. Nynější reprezentace loni v únoru soutěž zrušila s tím, že žádná z nabídek nesplnila stanovené podmínky a že v prostoru nechce drahou restauraci, ale komunitní centrum.

Následně se vedení radnice dohodlo se Skautským institutem, který od roku 2015 provozuje kulturní a společenské centrum v takzvaných radničních domech na Malém náměstí. Skauti dostanou letohrádek na zhruba dva roky, potom by mohla následovat celková rekonstrukce budovy. Postup radnice se nelíbil zejména opozičním Pirátům, podle kterých se do nedokončené veřejné soutěže přihlásili kvalitní uchazeči a nebyl důvod ji rušit.

Rybářský domeček si zahrál ve filmu Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

Skautský institut podle zveřejněného projektu plánuje centrum v dopoledních hodinách otevřít školám, seniorům nebo matkám s dětmi. Odpoledne tam skauti chtějí pořádat workshopy a večer kulturní program v podobě přednášek, debat, autorských čtení či akustických koncertů. Dále chce institut nabídnout možnost pořádat v prostorech domu zasedání, konference či team buildingy. V projektu institut zmínil také zřízení počítačové místnosti, grafické dílny, dílny pro tvorbu keramiky a 3D tisk, fotoateliéru či krejčovské dílny. Součástí centra má být bistro, ve kterém by si návštěvníci mohli dát nápoj včetně piva či vína nebo něco k jídlu.

Domek nedaleko Sovových mlýnů získal svou přezdívku podle toho, že v něm dříve sídlil Český rybářský svaz, který v přízemí také provozoval rybí restauraci. Známý je také z filmu Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, který se v něm natáčel. Původně renesanční dům byl nejprve přestavěn v době raného baroka a v polovině 19. století v klasicistním slohu. Podle stránek Národního památkového ústavu je budova od roku 1958 památkově chráněna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 1

Štítky ČR, správa, vzdělání, rekreace, Praha, skaut, Kampa, letohrádek, radnice, Petr Hejma, městská část, Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Skautský institut, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budova na Kampě známá z oblíbeného českého filmu bude sloužit skautům. Otevře se v létě  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.