Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Praha 1 chce zklidnit Petrskou čtvrť omezením tranzitní dopravy

První městská část chce po vzoru některých zahraničních měst zklidnit jednu ze svých částí, Petrskou čtvrť. Vedení toho chce docílit hlavně omezením tranzitní dopravy, zavede systém jednosměrek a řidiči už si nebudou moci krátit tudy cestu. Praha 1 chce své plány nejdřív probrat s rezidenty čtvrti a zapojit jejich názory a nápady.

„Měli bychom uvažovat o tom, jak život pro občany, kteří tu bydlí, zpříjemnit. Aby se tu dalo žít jako v normálním funkčním městském celku,“ řekla na tiskové konferenci starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

Cílem je celou oblast zklidnit. „Přes tuto čtvrť vedou tři základní tahy, které využívají lidé, kteří tu nic nepotřebují. Dělá se z toho tranzit, většina lidí si jen zkracuje cestu. Je to nepříjemné, když vám ráno a v průběhu dne kolem školy projede tři tisíce aut a z toho je dvě stě místních,“ podotknul radní pro dopravu městské části Vojtěch Ryvola (ANO).

Omezit dopravu nechce Ryvola klasickými sloupky, ale systémem jednosměrek a oddělených cest. Nebude se tedy dát projet, ale když řidič do ulice zamíří, vyjede stejným směrem. Poté by přišla řada na zpříjemnění prostoru, například vysázením stromů, umístěním laviček nebo hřišť.

Podle Ryvoly už Institut plánování a rozvoje připravuje na projekt návrhy, vytvořili je v soutěži studenti fakult dopravy a architektury. Na Petrskou čtvrť se dají návrhy aplikovat jako na celek, je totiž jasně ohraničena Vltavou, ulicí Revoluční, Těšnovem a ulicí Na Poříčí. 

Parkovací místa Ryvola rušit nechce, uvolní se podle něj právě omezením tranzitní dopravy. „Malá část Petrského náměstí by se mohla udělat jako pěší zóna, proč ne,“ navrhl Ryvola. 

Jednička se inpirovala zahraničními městy, například Vídní. Tam podle Ryvoly s obyvateli často komunikují o problémech. Proto se zástupci městské části, hlavního města, Institutu plánování rozvoje, Spolku přátel Petrské čtvrti a místních podnikatelů setkají 8. listopadu s rezidenty Petrské čtvrti v domě, kde veškeré plány projednají. 

Pak chtějí pokračovat s výběrem architekta, který projekt vypracuje. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky doprava, Petrská čtvrť, Praha 1, tranzit, rezidenti, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

Nejsou obchvaty, zákazem jezdit. V Praze je tolik rozkopanych ulic že se objíždí objížďka objížďkou a mnohdy se nedá ani dojet na místo. Na rozkopanych ulicích nikdo nepracuje a když tam někdo je tak se opírají o násady nářadí a drží pivo. Po čase to zahází a zalataji až hrůza. Hřib je idiiot který by měl bejt zavřený v blázinci a nesedet na magistrátu prahy a mít funkci náměstka dopravy. To co předvádí je hnus vyfetla.

Sobota, 14. října 2023, 10:59Odpovědět

Jan Strapina

Dobrý nápad,ale zbytek Prahy,hlavně předměstká sídliště budou nadávat!!!!

Pátek, 13. října 2023, 10:31Odpovědět

Praha 1 chce zklidnit Petrskou čtvrť omezením tranzitní dopravy  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.