Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2022: V Praze 10 bude koalice ODS, TOP 09 a uskupení Vlasta se STAN a KDU-ČSL

V Praze 10 bude vládnout ODS a TOP 09 spolu s koalici Vlasta a STAN s podporou KDU-ČSL. Informovali o tom zástupci koaličních stran, kteří již podepsali memorandum o spolupráci. Koalice bude mít v 45členném zastupitelstvu městské části 24 hlasů.

Praha 10 je podle počtu obyvatel po Praze 4 druhou největší městskou částí, loni v ní žilo asi 114 400 lidí.

Komunální volby v Praze 10 vyhrála koalice Společně - ODS a TOP 09, která získala 14 mandátů. Druhá koalice Vlasta a STAN s podporou lidovců dostala deset mandátů a třetí ANO devět. Do zastupitelstva se dostali ještě Piráti s osmi křesly a SPD, Trikolora a Nezávislí kandidáti se čtyřmi.

„Uzavření spolupráce s koalicí Vlasta a STAN s podporou KDU-ČSL za podmínek, o kterých nyní podrobně diskutujeme, nám dává reálnou šanci věci posouvat maximálně rychle dopředu ve prospěch obyvatel desítky," uvedl lídr vítězné koalice ODS a TOP 09 Martin Valovič (ODS), který by se měl stát starostou.

Strany nyní budou na základě memoranda, podepsaného v pondělí, jednat o koaliční smlouvě a podrobnostech plánované spolupráce. Ustavující zastupitelstvo, které zvolí nové vedení, se bude konat zřejmě až za několik týdnů kvůli tomu, že na volby v Praze 10 dorazily stížnosti k soudu,

„Máme společné cíle i dost zkušeností s vedením městské části a právě velká programová shoda a odbornost jsou šancí posunout věci v Praze 10 správným směrem. Zaměřit se chceme na bezpečnost, školství, bytovou problematiku a v neposlední řadě i na to, jak můžeme lidem pomáhat v současné situaci, která pro mnoho obyvatel není jednoduchá,“ zmínil v tiskové zprávě předseda TOP 09 v Praze 10 a zastupitel Radek Lojda za SPOLEČNĚ PRO PRAHU 10 (ODS a TOP 09).

 „Věřím, že se nám s kolegy podaří sestavit funkční tým, který se v nelehké době chopí odpovědnosti za Prahu 10 a dokáže ve vzájemné shodě a respektu pokračovat v práci na zlepšování života na Desítce. To nás ostatně spojuje," dodal v tiskové zprávě David Kašpar, lídr kandidátky a předseda zastupitelského klubu koalice Vlasta a STAN s podporou KDU-ČSL.

V roce 2018 vyhrála volby v Praze 10 se ziskem 11 mandátů koalice Vlasta. Druzí skončili Piráti s deseti mandáty, třetí ODS s osmi křesly a čtvrté ANO získalo sedm zastupitelů. TOP 09 získala šest křesel a do zastupitelstva se dostalo také hnutí Starostové pro Prahu, které obsadilo tři mandáty. Koalici vytvořili Vlasta, Piráti a ODS a starostkou se stala tehdejší senátorka Renata Chmelová (Vlasta). Tu letos v červnu zastupitelé opozice i koalice s výjimkou Vlasty odvolali, volební období vedení radnice dokončilo bez starosty.

Prahu 10 tvoří celé Vršovice a části katastrálních území Strašnice, Malešice, Záběhlice, Michle, Vinohrady, Hrdlořezy, Hloubětín a Žižkov.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto TOP 09

Štítky volby, koalice, starosta, memorandum, Praha 10, Praha, ODS, TOP 09, Starostové a nezávislí, KDU-ČSL, městská část, Česká pirátská strana, ANO 2011, křeslo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: V Praze 10 bude koalice ODS, TOP 09 a uskupení Vlasta se STAN a KDU-ČSL  |  Volby  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.