Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pražští hasiči obhájili zlato ve vodním záchranářství

Pražští profesionální hasiči se stali vítězi prestižní soutěže ve vodním záchranářství. Tým Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy tak navázal na svoje vítězství z roku 2019, kdy se soutěž konala naposledy. "Slezskou Hartu" na dva roky sice přerušila covidová pandemie, ve středu 15. června se ale české i polské týmy opět mohly sjet na Bruntálsko, kde se utkaly hned v několika disciplínách.

Mezi konkurencí byli i profesionální hasiči ze zahraničí

U Nádrže Stará harta se setkalo 21 čtyřčlenných týmů profesionálních i dobrovolných hasičů z Česka a dva profesionální týmy z Polska. Po povodních v roce 2002 získala soutěž kredit neoficiálního Mistrovství republiky posádek hasičských záchranných sborů ve vodním záchranářství, který jim přidělilo generální ředitelství HSZ. To a náročnost samotných disciplích je znakem vysoké úrovně soutěže.

Pádlování, technika jízdy na člunu i záchrana tonoucích

Soutěžilo se v několika disciplínách, které jsou všechny vymyšlené tak, aby simulovaly opravdové záchranné akce, které posádky musí v reálných situacích absolvovat. Začalo se poskytováním první pomoci, následovalo pádlování na raftu na čas, hody záchranným kruhem do vody na cíl, jízda na motorovém člunu, kdy týmy musely překonat slalom, zajetí a couvání do vodní garáže a na konci si týmy vyzkoušely simulaci poruchy člunu s pádlováním ke břehu.

Součástí klání bylo i doplavání několika desítek metrů ke dvěma tonoucím osobám, simulovaných barely s vodou, a jejich přeprava na břeh. To vše bez záchranných vest a přileb. Tato disciplína dělala týmům největší problémy.

Soutěž ve světovém formátu

Přeprava zraněných osob ke břehu, poskytnutí první pomoci a transport pomocí motorového člunu jsou motivy přebrané z modelu obdobných soutěží pořádaných organizací International Life Saving, tedy mezinárodní organizací sdružující záchranné složky. Rozhodčími hodnotícími nejen čas ale i přesnost byli členové České asociace hasčských důstojníků, Zdravotnické záchranné služny Moravskoslezského kraje a Českého červeného kříže Bruntál.

Zatímco pražští profesionálové vyhráli první místo, na druhém se umístili tým HZS Karlovarského kraje ze stanice Cheb, který si od posledního ročníku polepšil o jednu příčku. Třetí místo získal tým HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Frýdek-Místek a tým ze stanice Karviná, který byl v roce 2019 stříbrný letos obsadil čtvrtou pozici.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Moravskoslezský kraj

Štítky hasiči, záchranáři, soutěž, pražští hasiči, Praha, Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy, okres Bruntál, Hasičský záchranný sbor, Polsko, Česko, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští hasiči obhájili zlato ve vodním záchranářství  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.