Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Pondělí 14. října 2024  |  Svátek má Agáta
Bez reklam

Policie zasahuje v budově pražského dopravního podniku. Stíhá třináct lidí kvůli úplatkářství

, aktualizováno před hodinou

V Dopravním podniku hlavního města Prahy dnes zasahuje policie. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej sdělil, že útvar provádí úkony trestního řízení. Doplnil, že podávání informací k věci si vyhradilo pražské vrchní státní zastupitelství. Zásah potvrdila i mluvčí dopravního podniku.

„Potvrzujeme, ze NCOZ provádí v DPP standardní úkony. Důvod zatím neznáme. Vyšetřovatelům DPP poskytuje plnou součinnost," sdělila mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Podle Seznam Zpráv se policie zajímá mimo jiné o starší zakázku na zabezpečení metra, která byla zadaná zhruba před 15 lety. Také server iDNES.cz napsal, že věc se týká IT smluv ohledně komplexního bezpečnostního systému metra.

Policie v souvislosti s dnešním zásahem obvinila 13 lidí. Stíhá je za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek dopravního podniku. Na webu pražského vrchního státního zastupitelství to bez dalších podrobností uvedl dozorující státní zástupce Adam Borgula.

Server iDNES.cz napsal, že ze zasedání představenstva dopravního podmniku byli odvedeni generální ředitel Petr Witowski, personální šéf Jiří Špička a další člen představenstva Marek Kopřiva.

Zakázky dopravního podniku řeší policie opakovaně. Z poslední doby je nejznámějším případem tzv. kauza Dozimetr, v níž vrchní státní zastupitelství obžalovalo devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, úplatkářství a praní špinavých peněz. Obžaloba tvrdí, že skupina obsadila v dopravním podniku důležité pozice tak, aby spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Praha podala kvůli kauze trestní oznámení, protože následné audity v dopravním podniku podle města ukazují na to, že některé zakázky byly předražené, že firma nevýhodně vynakládala finanční prostředky a že v ní byla korupce.

V minulosti se k soudu dostala také kauza údajně předražených jízdenek, v níž figuroval bývalý šéf dopravního podniku Martin Dvořák či lobbista Ivo Rittig. Justice ale všechny stíhané osvobodila.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením DPP/Petr Hejna

Štítky dopravní podnik, policie, zásah, Národní centrála proti organizovanému zločinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie zasahuje v budově pražského dopravního podniku. Stíhá třináct lidí kvůli úplatkářství  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.