Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na uprchlého dezinformátora Čermáka vydal soud mezinárodní zatykač. Doma u něj našla policie plán útěku do Ruska

Mezinárodní zatykač vydal plzeňský krajský soud na známého dezinformátora Tomáše Čermáka. Ten koncem srpna nenastoupil do vězení, kde si měl odpykat trest ve výši 5,5 roku za propagaci terorismu. Po Čermákovi se následně slehla zem, vypátrat se ho nepodařilo na území Česka. Podle nově zjištěných informací nelze vyloučit, že utekl do Ruska, které tak obdivuje.

„Jsou poznatky, že Čermák může být v zahraničí. Policie u něj doma udělala domovní prohlídku, při níž našli nějaký itinerář vlakového spojení z Čech do Podněstří (součást Moldavska). Ale samozřejmě je to jeden z poznatků. V každém případě nebyl rychle zadržený u nás v Čechách. A toto je nový poznatek,“ uvedl pro Drbnu předseda senátu Krajského soudu v Plzni Tomáš Bouček

„My na to jako soud reagujeme standardně tak, že vydáváme mezinárodní zatykač. To znamená evropský zatýkací rozkaz a jeho obdobu pro země mimo EU. Přitížit Čermákovi může už jen to, že nenastoupil do výkonu trestu. Ve chvíli, kdy nenastoupí dobrovolně do vězení, tak si zadělává na trestní stíhání pro maření výkonu úředního rozhodnutí. A velmi si také ztíží do budoucna podmíněné propuštění. Včasný nástup výkonu trestu je totiž jedna z podmínek, která se zkoumá při podmíněném propuštění. Za maření je sazba do dvou let,“ vysvětlil soudce Bouček.

Vzhledem k nalezenému itineráři s cestou do Podněstří existuje možnost, že se Čermák bude snažit dostat se na území Ruska. Pravděpodobně se domnívá, že by mohl získat politický azyl za to, jak hájí v Česku zájmy Ruska.

Dezinformátor Tomáš Čermák jde na pět a půl roku do vězení. Trest mu soud uložil za to, že vyzýval lidi, aby i za použití násilí zabránili přijetí novely pandemického zákona. Souhrnný trest za podporu a propagaci terorismu mu dnes pravomocně...

Čermákovo tažení českými soudy

Vrchní soud Čermákovi z Holýšova na jižním Plzeňsku v polovině července pravomocně potvrdil trest 5,5 roku vězení. Čermák si má odsedět trest za podporu a propagaci terorismu, jelikož burcoval lidi, aby i za použití násilí vůči politikům zabránili přijetí novely pandemického zákona. Do vězení měl nastoupit do 23. srpna. Vysoký trest si Čermák vyslechl už na konci března u Krajského soudu v Plzni. Tehdy se bránil tím, že šlo jen o nadsázku a nic nemyslel vážně. Chtěl se prý jen zviditelnit.

Pavel Zítko, výrazná postava dezinformační scény a blízká osoba Čermákovi, přitom na svém Facebooku tvrdil, že Čermáka 27. srpna před půlnocí potkal na čerpací stanici při své cestě z Valaššska. „Já ani nevím, jak jsem se sem dostal. Já jsem celej den pil," říká na videu, které Zítko zveřejnil, Čermák s plechovkou piva v ruce. „A to při tom fízlové, hejtři a agenti minulý týden jisto jistě v komentářích tvrdili, že nastoupil do výkonu toho neuvěřitelně nespravedlivého trestu," napsal k videu Pavel Zítko. Ve videu Čermák tvrdil mimo jiné i to, že se připravuje na speciální operaci. Tímto výrazem označuje Kreml invazi svých vojsk na Ukrajinu.

Před jednací síní Obvodního soudu pro Prahu 8 vytvořili podporovatelé Tomáše Čermáka a Patrika Tušla takový hluk a nepořádek, že musel zasáhnout i antikonfliktní tým a těžkooděnci. Dvojice ještě se Zdeňkem Masárem čelila obžalobě z obtěžování...

Podle obžaloby umístil nezaměstnaný a zadlužený Čermák loni v únoru na sociální sítě video, kde apeloval na své diváky, aby použili všechny dostupné prostředky a třeba i za pomoci násilí zabránili přijetí novely pandemického zákona. Útoky měly být namířené proti poslancům a senátorům. Dále naléhal také na to, aby Česká republika vystoupila z EU a NATO.

„Musíme se všichni spojit a udělat pořádný uragán. Musíme těm dobytkům zarazit tipec. Vyneseme je za rypáky a naházíme je do řeky. Zbavíme se jich jednou provždy. Nějaká mírová cesta neudělá nic,“ tak zní část z videa, která je ještě publikovatelná. Čermák se u soudu hájil tím, že chtěl upoutat pozornost. „Byla to nadsázka. Když mluvíte slušně, tak to lidi nezajímá,“ vysvětloval Čermák důvody svého počínání. Dále dodal, že po umístění do vazby měl hodně času přemýšlet a uvědomit si, co mohla jeho slova způsobit. Znovu už nic podobného prý neudělá.

„Ani jeden z členů senátu žádnou nadsázku v tom videu nenašel. Video bylo velmi opravdové, projev obžalovaného velmi rozhořčený, velmi zlý, vulgární. Dosáhlo intenzity a společenské škodlivosti takové, že se jedná o trestný čin, veřejně podněcoval ke spáchání teroristického činu," odůvodnil rozsudek předseda senátu Krajského soudu v Plzni Tomáš Bouček.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky mezinárodní zatykač, Tomáš Čermák, vězení, dezinformace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na uprchlého dezinformátora Čermáka vydal soud mezinárodní zatykač. Doma u něj našla policie plán útěku do Ruska  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.