Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

GIBS s policisty zasahuje v IKEM, zásah se týká Stiborka

, aktualizováno 29. srpna 2023, 12:44

Příslušníci Generální inspekce bezpečnostních sborů společně s policisty z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahují v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny. Detektivové v této nemocnici provádějí prohlídky a zajišťují dokumenty.

„Můžu potvrdit, že v tomto zdravotnickém zařízení provádíme úkony trestního řízení," řekla serveru Seznam Zprávy mluvčí GIBS Ivana Nguyenová bez dalších podrobností. Generální inspekce bezpečnostních sborů vyšetřuje trestné činy policistů a dalších příslušníků bezpečnostních složek. Podle informací Seznam Zpráv se zásah týká nyní už bývalého šéfa IKEM Michala Stiborka.

Kromě generálních inspektorů přišli do IKEM pro důkazy také vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu. „Mohu pouze sdělit, ze náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení,“ reagoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

„K věci můžeme uvést, že nedošlo k zadržení žádné osoby, ani žádná osoba nebyla obviněna. Úkony trestního řízení slouží k opatření důkazních materiálů," dodal Ibehej na policejním webu. 

Stiborek rezignoval tento měsíc poté, co Seznam Zprávy informovaly o jeho podnikání. Bývalý šéf IKEM v minulosti půjčoval peníze na vysoký úrok a s vysokým penále, vydělal si tím desítky milionů korun.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zatím o věci nemá informace. Novinářům dnes ráno ve Sněmovně řekl, že ministerstvo i IKEM jako jeho podřízená organizace jsou připraveny k maximální součinnosti. Myslí si, že akce nemá souvislost s nedávnou rezignací ředitele Stiborka. „Není to velmi pravděpodobné, protože ty morálně odsouzeníhodné kauzy se netýkají práce pana ředitele pro IKEM," uvedl Válek. Připomenul, že nemocnice je obrovskou organizací, co se týká staveb a investic.

Stiborek působil od roku 2011 jako ekonomický a provozní ředitel institutu, v čele IKEM byl od roku 2018. Společnost Glenias House, jejímž je Stiborek jediným jednatelem a majitelem, půjčovala peníze prostřednictvím firmy Califica, do které podle Seznam Zpráv postupně poslala minimálně 54 milionů korun. Califica ovládaná Jaroslavem Holanem, odsouzeným v jiné kauze za zpronevěru, následně půjčovala peníze jednotlivým zájemcům za úrok 48 procent ročně a s vysokými smluvními pokutami i 140.000 korun za den. Stiborek tvrdí, že neznal koncové uživatele půjček. Od Holana měl informace, že se jedná o půjčky podnikatelským subjektům.

Peníze, které Stiborek do firmy vložil, pocházely podle něj z rodinných peněz, které získal prodejem domu a bytu, část si vydělal na vysokých manažerských pozicích a část si půjčil. Uvedl, že s podnikáním skončil v únoru 2020.

IKEM je příspěvkovou organizací přímo řízenou ministerstvem zdravotnictví. Vznikl k 1. lednu 1971 sloučením šesti do té doby samostatných výzkumných ústavů v areálu Thomayerovy nemocnice v Praze - Krči. Dnes je největší specializované klinické a vědeckovýzkumné pracoviště v Česku. Zaměřuje se na léčbu kardiovaskulárních chorob, transplantaci orgánů, diabetologii a poruchy metabolismu. Patří rovněž mezi přední pracoviště s tímto zaměřením v Evropě a v některých aspektech i ve světě.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook IKEM

Štítky GIBS, IKEM, policie, ředitel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GIBS s policisty zasahuje v IKEM, zásah se týká Stiborka  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.