Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Prezident Zeman si přeje ceremoniál k oslavám 28. října. Podle opozice by Hrad výjimku dostat neměl

Ve středu 28. října by se měl během zavedených opatření konat ceremoniál k předání státních vyznamenání na Pražském hradě. Podle posledních dostupných zpráv je ceremoniál plánován v minimálních počtech účastníků, uvedl Roman Prymula (za ANO). Ocenění mají dorazit bez rodinného doprovodu, i zástupci vlády a státních institucí by se měli dostavit ve sníženém počtu. Nevyloučil, že kvůli koronaviru budou muset nastat další omezení. Hygienici však stále řeší jeho podobu. Prezident Miloš Zeman řekl, že udělá vše pro to, aby se ceremoniál uskutečnil.

Oslavy v omezeném počtu?

Prezident Miloš Zeman v neděli řekl, že Hrad dělá vše pro to, aby se ceremoniál 28. října na Pražském hradě uskutečnil. Kabinet však zároveň od středy omezil možnost shromažďování osob na maximálně šest. Výjimku mají podle Prymuly mimo jiné různá zasedání orgánů státní správy, samosprávy či politických stran. „Jinak toto pravidlo je skutečně plošné,“ uvedl včera po jednání vlády.

Vláda od středy dovolila setkávání maximálně šesti lidí vevnitř i venku. Jedinou výjimku mají zasedání orgánů státní správy a samosprávy.

„Dělá to hlavní hygienička paní Jarmila Rážová," řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula, který se zároveň v nastavování opatření pro hradní ceremoniál neangažuje, aby nebyl podezírán z osobních zájmů. Prezident se totiž chystá ministrovi udělit nejvyšší vyznamenání, a to Řád bílého lva, za zvládnutí první vlny epidemie koronaviru. Prymula podle něj s převzetím ocenění souhlasí.

Podle Prymuly se ceremoniál plánuje ve velmi omezeném počtu účastníků. „Bez rodinných doprovodů, jen zástupci vlády a institucí v minimálním počtu," řekl. Nevylučuje však, že budou nutná další omezení. "Situace se vyvíjí, v této chvíli to těžko může někdo zaručit," řekl.

Prezident také uvedl, že sám na virus ještě testován nebyl, protože odběr z nosohltanu není příjemný.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dodal, že událost je ještě relativně daleko. "Pokud dospějeme k tomu, že to není vhodné, hygiena o tom rozhodne," uvedl.

Prezident Miloš Zeman o víkendu v rozhovoru pro Blesk uvedl, že pokud by byl ceremoniál zrušen, považoval by to za urážku státního svátku vzniku republiky i těch, kteří mají ocenění dostat. Vyznamenaných bude letos asi 40. Neuskuteční recepce, která tradičně po ceremoniálu následovala. Podle Zemana by na ní hrozilo riziko nákazy.

Hrad by výjimku dostat neměl

Hrad by podle některých senátorů a zástupců opozice neměl dostat výjimku ze zákazu shromažďování nad šest osob při ceremonii k oslavě vzniku Československa 28. října. Ti kritizují i zavření vysokoškolských kolejí nebo dočasné ukončení prezenční výuky na prvním stupni základních škol. Vyplývá to z vyjádření politiků na twitteru.

Ohodnoť článek

Foto Drbna, Jan Pešek

Štítky koronavirus, ceremoniál, Miloš Zeman, Hrad, 28. říjen, rituál, Pražský hrad, Roman Prymula, slavnost, vláda, ANO 2011, pandemie covidu-19, Andrej Babiš, Jiří Drahoš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Zeman si přeje ceremoniál k oslavám 28. října. Podle opozice by Hrad výjimku dostat neměl  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.