Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Česku už je jedenáct případů opičích neštovic. Deset z nich v Praze

V České republice se potvrdilo celkem jedenáct případů opičích neštovic, poslední tři přibyly v tomto týdnu. Deset z nich je v Praze, nový pacient v Ústeckém kraji. Žádný další vzorek ústav v současné době nevyšetřuje.

Španělsko, Německo či Velká Británie už podle informací Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí zaznamenaly přes 1000 případů.

Předchozích devět nakažených byli Češi nebo cizinci trvale žijící v Praze. „Dále jsme dnes označili jako pozitivní vzorek od pacienta z Ústeckého kraje, informovali jsme jak Masarykovu nemocnici v Ústí nad Labem, tak i příslušnou krajskou hygienickou stanici, která případ epidemiologicky dále šetří," uvedla v tiskové zprávě vedoucí Oddělení respiračních, střevních a exantematických virových nákaz Státního zdravotního ústavu Radomíra Limberková.

Výsledky šetření nových případů podle ní urychluje, že už každý nový případ není třeba ověřovat elektronovým mikroskopem. Pro potvrzení pozitivity se používá metoda PCR, kterou laboratoře podobně jako u koronaviru srovnávají vzorek s pozitivním materiálem.

V Evropě bylo do úterý tohoto týdne nahlášeno téměř 5950 případů z 33 zemí. Ve Francii byl potvrzen jeden případ u dítěte, prověřují se u sourozenců. „Mnoho hlášených případů (...) představují lidé ve věku 31 až 40 let a naprostou většinu infikovaných tvoří muži," komentoval evropská data vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl.

Většina případů se podle něj projevuje vyrážkou, kterou provázejí horečka, únava, bolesti svalů, zvracení, průjem, zimnice, bolest v krku nebo bolest hlavy. „Dosud nejsou hlášeny žádné případy úmrtí," dodal Kynčl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto CDC/ Brian W.J. Mahy

Štítky neštovice, nákaza, nemocnice, nemoc, Česko, Praha, Španělsko, Ústecký kraj, Jan Kynčl, Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o. z., Krajská hygienická stanice, Německo, Velká Británie, Státní zdravotní ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku už je jedenáct případů opičích neštovic. Deset z nich v Praze  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.